För ett år sedan var det full rulle och ättikstänk i Reetta Kiveläs kök när forskaren Kivelä var i färd med att extrahera protein ur havre. Målsättningen var att ta fram en proteinrik råvara som ersättning för bland annat köttfärs, kycklingstrimlor och soja. Det första försöket gick mindre bra: Resultatet var en slemmig biffliknande skapelse med ättiksmak.
"Mina första anrättningar var förfärliga", säger Kivelä.
Men skam den som ger sig. Med stöd och hjälp av sin kompanjon och goda vän sedan gymnasietiden, Maija Itkonen, kämpade hon vidare i köket.
Idén att använda havre som proteinkälla kläcktes ursprungligen av Itkonen, som lyckades övertala Kivelä att delta i den spännande resan. Kiveläs havrerelaterade doktorsavhandling och långa erfarenhet från livsmedelsindustrin skulle komma väl till pass.
"Havre är en utmanande ingrediens. Till slut bestämde jag mig för att ta mig an uppgiften och tog alterneringsledigt från forskarjobbet. Ju mer jag tänkte på möjligheterna med havre och dess ekologiska egenskaper desto mer övertygad blev jag av att alla pusselbitar kunde falla på plats", berättar Reetta Kivelä.
Tre komponenter: havre, bönor och ärter
Snart föddes en ny produkt av havre, bondbönor och ärter och fick namnet pulled havre. Namnet syftar på proteinkombinationens utseende, som på tallriken mest påminner om pulled kyckling.
Pulled havre blev ett fenomen redan innan affärerna lanserade produkten och när den första begränsade satsen fanns att köpa såldes den slut på bara 11 minuter. Det stora intresset för pulled havre återspeglar ett uppdämt behov av ekologisk och lättlagad vegetarisk mat.
"Jag hade redan länge efterlyst något i stil med pulled havre. Under en lång tid plockade jag potatis- och morotsbitarna ur köttsoppan och ratade resten", berättar Kivelä.
"Jag vill inte predika vegetarianism, men jag slår gärna ett slag för miljön. Ibland är det klokt att vi människor äter de proteiner som korna äter i stället för att äta kossan."