Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Opiskelija, tässä asiantuntijan vinkit oman talouden pyörittämiseen

Teksti:
Anne Ventelä
Kuvat:
Suvi Suitiala
Julkaistu: 9.8.2023
|
Muokattu: 17.8.2023
Kun korkeakouluopinnot alkavat, moni nuori muuttaa ensimmäistä kertaa omilleen. Miten omaa taloutta hallitaan ja mitä tehdä, jos rahat käyvät vähiin?

Korkeakouluopintojen alkaminen tarkoittaa monelle nuorelle myös itsenäisen elämän alkamista. Varsinkin, jos muuttaa omilleen, arkeen tulee uudenlaista vapautta – ja samalla vastuuta. Kurssi-ilmoittautumisten ja tenttipäivien lisäksi pitää hoitaa pyykit ja tiskit. Ja laskut!

”Alussa raha-asioiden hoitaminen voi tuntua hankalalta. Yleensä niistä pääsee hyvin kärryille ensimmäisten opiskelukuukausien aikana”, sanoo S-Pankin asiantuntija Emilia Simola.

Kärryille pääsemisessä auttaa se, että suunnittelee talouttaan järkevästi.

Pankkitilejä kannattaa olla kaksi

Oman talouden pyörittäminen alkaa pankkiasioiden järjestämisestä. Jokainen opiskelija tarvitsee vähintään yhden tilin etuuksien ja mahdollisten palkkojen maksamista varten.

”Pankkitiliin täytyy liittää pankkikortti ja verkkopankkitunnukset, jotta tilin käyttö, oman talouden seuraaminen ja laskujen maksaminen on sujuvaa”, Simola sanoo.

Pankkien hinnastoja kannattaa vertailla.

Pankkien hinnastoja kannattaa vertailla. Tilit, kortit ja verkkopankkitunnukset voivat maksaa kymmeniä euroja vuodessa. S-Pankissa ne ovat osuuskaupan asiakasomistajille ja asiakasomistaja-talouksiin kuuluville maksuttomia.

Käyttötilin lisäksi Simola suosittelee erillistä säästötiliä, johon ei ole liitetty pankkikorttia.

”Jos kaikki rahat ovat yhdellä käyttötilillä ja siihen liitetyn pankkikortin vahingossa hukkaa, voi joutua pulaan. Säästötilillä rahat pysyvät tallessa.”

Rahan siirtäminen omien tilien välillä käy kätevästi S-mobiilissa. Säästötilille voi myös kerätä puskurirahastoa eli rahaa arjen yllättäviin menoihin.

Jos pystyy ja haluaa opiskeluaikana säästää rahaa ensiasunnon ostoon, voi lisäksi avata ASP- eli asuntosäästöpalkkiotilin, Simola vinkkaa. Sieltä ei kannata nostaa rahaa pois, koska tällöin menettää lisäkoron, jota ASP-talletukselle maksetaan.

Budjetin hahmottelu kannattaa

Kun pankkiasiat ovat kunnossa, on aika miettiä itse rahoja. Simola kehottaa listaamaan tulot ja menot esimerkiksi paperille. Näin saa kuvaa siitä, miten oma talous pyörii.

Listaus kannattaa aloittaa siitä, paljonko rahaa on kuukausittain käytössä.

Itsenäisesti asuva yli 18-vuotias saa opintorahaa noin 270 euroa kuussa. Asumiseen korkeakouluopiskelija voi saada yleistä asumistukea. Sen määrään vaikuttavat vuokran suuruus, asuinkunta ja ruokakuntaan kuuluvien henkilöiden tulot.

”Jos aikoo opintotuen lisäksi käyttää esimerkiksi kesätöistä kertyneitä säästöjä, kannattaa laskea jokaiselle kuukaudelle käyttöön jäävä summa”, Simola vinkkaa.

Tällöin kahden tilin taktiikasta on hyötyä: säästötililtä voi kuun alussa siirtää käyttötilille sen verran rahaa, mitä kuun aikana on lupa käyttää. Tulojen jälkeen listataan menot: paljonko rahaa kuluu kuukaudessa vuokraan, vesimaksuun ja sähkölaskuun, puhelin- ja nettilaskuihin ja mahdolliseen matkakorttiin? Ruokaan opiskelijan kannattaa varata noin 150–200 euroa kuukaudessa.

Tämän lisäksi rahaa menee esimerkiksi harrastuksiin, vaatteiden ja muiden kuluvien käyttötavaroiden hankintaan, opiskelijatapahtumiin, ravintoloihin, kahviloihin sekä elokuvissa tai keikoilla käymiseen.

Entä jos rahat eivät riitä?

Jos tulojen ja menojen erotus on miinusmerkkinen, kannattaa menot käydä vielä kertaalleen läpi. Onko esimerkiksi viihde- tai harrastusbudjetissa nipistämisen varaa? Jollei säästökohdetta löydy, täytyy miettiä mahdollisia lisätuloja.

Yksi vaihtoehto on osa-aikatyö. Sitä suunnittelevan tulee huomioida tuloraja: jokaista nostettua opintotukikuukautta kohti saa tienata 1 040 euroa. Jos tienaa tätä enemmän, täytyy tuki jättää nostamatta tai jo nostettua tukea maksaa takaisin.

Omasta jaksamisesta täytyy huolehtia.

Omasta jaksamisestakin täytyy huolehtia, Simola muistuttaa. Varsinkin opintojen alku voi olla kuormittavaa aikaa, joten töitä ei kannata haalia liikaa.

Moni opiskelija valitsee töiden sijaan opintolainan. Se on aina pikavippejä edullisempi ja järkevämpi tapa velkaantua, sanoo Simola.

”Lainakaan ei silti ole ilmaista rahaa, vaan se täytyy maksaa korkoineen takaisin. Se kannattaa muistaa silloinkin, jos lainaa haluaa nostaa esimerkiksi matkustamiseen tai sijoittamiseen.”

Opintolainaa voi nostaa yleensä kahdesti vuodessa. Sekin kannattaa tallettaa säästötilille, josta siirtää kuukausittain käyttötilille vain sen verran rahaa, mitä ehdottomasti tarvitsee, Simola sanoo.

Pientä pelivaraa poikkeustilanteisiin, kuten vaikka kännykän hajoamiseen, tuo myös luottokortti. Korkeakouluopiskelija voi hakea S-Pankista yhdistelmäkorttia, jonka luottoraja on 1 000 euroa. Jos luottoa käyttää, se täytyy maksaa takaisin korkoineen. Jos korttia käyttää vain pankkikorttina, se on asiakasomistajalle kuluton.

Asumisen hinta vaikuttaa eniten

Se, miten ja missä asuu, vaikuttaa opiskelijan talouteen eniten. Asuuko opiskelija vielä lapsuudenkodissa tai samalla paikkakunnalla vanhempien kanssa? Muuttaako omilleen vai kimppakämppään, opiskelija-asuntoon vai yksityiseltä vuokranantajalta vuokrattuun asuntoon?

Lue myös

Lisää aiheesta