Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Likainen ilmalämpöpumppu syö säästösi – 15 minuutin huollolla suuri vaikutus

Teksti:
Leena Lukkari
Kuvat:
Vesa Tyni
Lähteet:
Matti Perkkiö / LämpöYkkönen, www.hengitysliitto.fi/fi/sisailma/ilmanvaihto/ilmanvaihdon-huolto
Julkaistu: 1.10.2018
|
Muokattu: 31.8.2020
Ilmalämpöpumppu on kätevä tapa pienentää sähkölaskua. Laitetta on kuitenkin syytä huoltaa säännöllisesti, jotta siitä saa kaiken mahdollisen hyödyn irti.

Miksi puhdistus on tärkeää syksyisin?

Kesällä ilmalämpöpumppua on käytetty viilennykseen, jolloin laitteen sisäyksikön kenno on ollut jatkuvasti kosteana ja siihen on tarttunut pölyä ja muita pienhiukkasia. Puhdistamalla laitteen huolellisesti ennen lämmityskautta säästää energiaa.

Likainen laite voi kasvattaa energiankulutusta kymmeniä prosentteja. Siksi puhdistaminen kannattaa tehdä säännöllisesti ja eritysesti tähän vuodenaikaan. Kannattaa myös vilkaista ulkoyksikköä, jonka päälle on voinut kertyä lehtiä ja muuta roskaa, jotka tulee siivota pois. Talvella kannattaa seurata, ettei ulkoyksikön päälle pääse kertymään lunta, joka voi aiheuttaa ulkoyksikön jäätymisen.

Mistä huomaa, että ilmalämpöpumpun huoltoväli on ollut liian pitkä?

Sisäilma muuttuu tunkkaiseksi, eikä laite enää lämmitä ja viilennä totutulla teholla. Useimmiten syyksi paljastuu suodattimien puhdistuksen laiminlyönti. Ääritapauksissa laitetta ei ole puhdistettu koskaan, eikä ilma pääse lainkaan suotimien läpi. Tällaisessa tapauksessa pölyhaituvat lentelevät käynnistettäessä, laite saattaa pitää kovaa meteliä tai se ei edes käynnisty. Kannattaa muistaa, että myös ilmanvaihtokanavat on tarkastettava 5−10 vuoden välein ja puhdistutettava tarvittaessa. Puhdistuksia ja tarkastuksia tekevät ilmanvaihtoyritykset ja nuohoojat. Omalle vastuulle jää puhdistaa ilmanvaihtoventtiilit ja korvausventtiilit.

Mitä puhdistus tarkoittaa käytännössä?

Vasta asennetun ilmalämpöpumpun suodattimet kannattaa puhdistaa noin 2–4 viikon välein, jotta voidaan arvioida sopiva puhdistusväli. Puhdistuksen tarpeeseen vaikuttavat esimerkiksi laitteen sijainti asunnossa, eli onko se eteisessä, jossa liikutaan ulkovaateissa ja ilmassa on paljon pieniä epäpuhtauksia, vai onko laite vähemmällä käytöllä olevan olohuoneessa nurkassa. Myös lemmikkieläimet ja asunnon sijainti voivat vaikuttaa. Vilkkaan tien varrella kaupungin keskustassa puhdistusta saatetaan tarvita useammin kuin väljästi asutulla pientaloalueella. Sopiva puhdistusväli löytyy jostain 2–6 viikon väliltä.


Sisäyksikössä on aina kaksi karkeaa suodatinta, jotka löytyvät laitteen avattavan kannen alta. Karkeat suodattimet voi huuhdella juoksevan veden alla, erittäin likaiset puhdistuvat vaikkapa astianpesuaineella. Samalla koko sisäyksikkö kannattaa imuroida varovasti päältä ja sisältä. Karkeasuodattimien lisäksi sisäyksikössä voi olla mallista riippuen myös vaihdettavia hienosuodattimia. Niiden vaihtoväli on yleensä 1-2 vuotta.

Olisiko nyt hyvä aika asentaa uusi laite?

Ilmalämpöpumppu säästää energiaa, sen asentaminen näkyy välittömästi lämmitysenergialaskussa. Keskikokoisessa sähkö- ja öljylämmitystaloissa säästö on noin 300–500 euroa vuodessa. Nyt syksyllä on hyvä hetki asentaa uusi laite, jos sellaista ei talossa vielä ole.

Milloin tarvitaan ammattilaista?

Ammattilainen kannattaa tilata tekemään ilmalämpöpumpun syväpuhdistushuolto noin 3-5 vuoden välein. Siinä sisäyksikkö puretaan ja puhdistetaan perusteellisesti. Toimenpiteen voi suorittaa turvallisesti vain TUKES:in hyväksymä alan ammattilainen. Eli laitetta ei saa purkaa itse, lukuun ottamatta suodatinten puhdistusta ja vaihtoa.

Tuplaa hyöty

Kun hankit ilmalämpöpumpun nyt, pääset nauttimaan pienemmästä sähkölaskusta jo ennen paukkupakkasia. Kun ostat laitteen Prismasta tai Kodin Terrasta saat vielä bonukset kaupan päälle. Prismasta löydät myös vaihdettavat suodattimet.