Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Ekoodlaren Samuli Laurikainen: "Nu tror även mamma stenhårt på groddarna"

Teksti:
Leena Lukkari
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 22.3.2018
|
Muokattu: 31.8.2020
Samuli Laurikainen, mannen bakom Silmusalaatti, har lärt sig att odla groddar på ett effektivt sätt. Hans mål är att metoden ska fungera i vilken miljonstad som helst.

Efter att jag hade tagit diplomingenjörsexamen sökte jag febrilt efter ett företag eller en affärsidé som jag skulle kunna köpa. Jag gav anbud på över tio olika företag, varav ett tillverkade kylrum för döda och ett hade specialiserat sig på murning av eldstäder.

Samtidigt malde ett gammalt löfte i bakhuvudet: redan som 7-åring hade jag sagt att jag ska bli bonde. När jag hittade groddarna blev två drömmar en: jag skulle kunna bli både företagare och bonde.

Jag började studera groddarnas biologi. Jag blev också allt säkrare på att groddar även affärsmässigt sett var någonting att satsa på. Eftersom jag är ingenjör ville jag göra allt annorlunda än de tidigare generationerna.

Jag groddade mina första frön i duschrummet i min etta.

Människan har ätit vegetabilier i alla tider

Jag tror på att man måste kunna sin historia för att kunna skapa någonting nytt. Numera talas det om vegoboomen, även om vegetabilier har varit vår basföda i tusentals år. Kött har dominerat endast ett tjugotal år.

Den proteinrika ärtväxten alfalfa, på svenska blålusern, är en av de första växterna som männi-skan började odla. Groddar, eller mer korrekt uttryckt växtskott, är faktiskt snarare ett traditionellt livsmedel än en trend.

Groddar är snarare ett traditionellt livsmedel än en trend.

Trots maskiner, gödslingsteknik och växtförädling sker växtodlingen fortfarande på ett mycket traditionellt sätt. Frön sås i jorden och naturen får sköta själva odlingen.

I vårt växthus finns det lite mer teknik: det är ett fönsterlöst utrymme på ett par hundra kvadratmeter där groddarna får växa i många våningar med hjälp av artificiellt ljus och en hemlig process som jag har utvecklat.

Vi kan producera 14 000 kg ekologiska groddar per kvadratmeter om året, medan man med konventionell intensiv produktion kan producera endast 9 kg spannmål under samma tid.

Groddande teknolog

Jag har upptäckt att det inte spelar någon roll vad man kan, det relevanta är vad man lär sig.

Jag groddade mina första alfalfafrön för åtta år sedan i duschrummet i min etta i Tammerfors, där jag för odlingen hade byggt en prototyp av den apparatur som jag numera använder. Delarna köpte jag hos en biltillbehörsfirma och på Prisma Kaleva. De krävdes många misslyckanden för att få en ask färdig.

Glad i hågen skyndade jag iväg till de närliggande butikerna där köpmännen fick smaka på mina groddar, och även mina vänner fick agera provsmakare. De gillade smaken. Och det här är inte ens din galnaste affärsidé, sade vännerna skämtsamt som uppmuntran.

Mitt mål är att odla världens bästa groddar med världens mest effektiva och hållbara metoder. När jag hade hållit på med mina odlingar i tre år frågade mamma om det inte var dags för mig att skaffa ett riktigt jobb. Nu tror även mamma stenhårt på groddarna.

Silmusalaatti har vuxit från en enmansverkstad till ett företag som sysselsätter 12 personer. I förfjol var vår omsättning en halv miljon, nu är den redan cirka 700 000 euro.

När Silmusalaattis groddsallader ännu inte såldes i några butiker blev vi kontaktade av HOK-Elanto som ville börja sälja vår produkt. Ryktesvägen hade de hört vad vi höll på med och de ville vara först med att erbjuda produkten till sina kunder. Silmusalaattis groddsallad lanserades på Prisma i november 2012. Jag kände mig ganska ödmjuk, då jag visste hur mycket arbete jag hade satt ned på det.

Kommande generationers grej

Samma dag som jag startade vårt växthus gjorde min fru ett positivt graviditetstest. Vår dotter är lika gammal som mitt företag. Under graviditeten upptäckte läkarna att min fru hade en hjärntumör och vi hade både en operation och en förlossning att oroa oss över. Men allt gick bra. Jag bygger inte upp företaget för att göra snabb vinst, utan för min dotter och generationerna efter henne.

För mig är det viktigt att skapa ett koncept som kan kopieras till vilken miljonstad som helst. Detta är ytterst energieffektiv odling. Det behövs endast en tiondel av den mängd vatten som konventionell sallads-odling behöver. Energiförbrukningen är också minimal.

Det senaste resultatet av vår produktutveckling är en biologiskt nedbrytbar förpackning. Vårt mål är att frångå plastförpackningar helt, även om produktionsprocessen måste byggas om från början.

Små företag måste vara lite smartare på allt de gör. Om den biologiskt nedbrytbara förpackningen blir en framgång är vårt mål att göra den tillgänglig för alla företag. Det är till fördel för både vår generation och kommande generationer att mängden plast i förpackningar kan minskas avsevärt."

Silmusalaatti

Silmusalaattis groddsallader odlas på ekoodlaren Samuli Laurikainens gård i Fagersta i Vanda. Vatten från Päijänne, el som produceras med förnybar energi och frön är allt som behövs för odlingen.

20 sekunder

Före groddningen testas att de ekologiska fröna är rena. De testas två gånger för bland annat salmonella, ehec och listeria. Därefter tvättas fröna och pastöriseras, dvs. hettas upp i 75–85 grader i 20 sekunder, och sedan kyls de ned.

6 dagar

Groddarna växer från frö till försäljningsstorlek på sex dagar.

5000 växter

En konsumentförpackning innehåller cirka 5 000 groddade frön.