1. Ge hjärnan rypsolja
"Forskning visar att det finska talesättet Syö särkeä, se kasvattaa järkeä (ät mört, det gör dig smartare) faktiskt stämmer. Det är viktigt för hjärnans utveckling hos barn att kosten innehåller fisk, vegetabilisk olja och vegetabiliskt margarin, gärna även nötter och frön.
När mina barn var små droppade jag vegetabilisk olja över sallader. Till riktigt små barn kan man tillsätta olja direkt i maten.
Fettmängden i sig har ingen större betydelse, det viktigaste är fettkvaliteten. Rypsolja har den bästa fettsyresammansättningen.
På smörgås är det bäst att använda vegetabiliskt margarin som innehåller minst 60 procent fett. Fisk bör man äta flera gånger i veckan.
När mina barn var små droppade jag vegetabilisk olja över sallader.
Vissa finländska barn får inte tillräckligt med fibrer eller vitaminer och mineraler, exempelvis jod och E-vitamin, med kosten. När du fyller halva tallriken med grönsaker, baljväxter och rotsaker är du redan en bra bit på vägen. Bordssaltet ska helst vara joderat.
Med fullkornsprodukter säkerställer du att barnets blodsocker inte stiger för kraftigt efter måltiden och att det hålls på en stabil nivå mellan måltiderna.
När du väljer mjölkprodukter ska du välja D-vitaminberikade fettfria eller fettsnåla produkter.
Jag har varit sträng med mina barn: vi har nästan aldrig haft läsk hemma och mot törst har vi druckit vatten. Som små klagade barnen ibland, men sedermera har de tackat mig."
2. Hitta tid för gemensamma måltider
"Gemensamma måltider är en av de viktigaste hälso-främjande insatser man som förälder kan göra för sina barn.
Det går att hitta tid för att äta tillsammans, även om vardagen är stressig.
Min man och mitt yngsta barn, min 14-åriga dotter, bor i Frankrike. Jag är ofta i Finland på grund av mitt arbete. Mina äldsta barn har redan flyttat hemifrån och bor i London. När min man och min dotter ska äta tillsammans på kvällen ringer vi varandra per telefon eller Skype. Vid det virtuella middagsbordet kan vi berätta vad som hänt under dagen och se vad de andra äter.
Inga föräldrar är perfekta, inte när det gäller kosten heller.
Även om jag som näringsforskare i teorin vet hur man borde göra på bästa möjliga sätt, är det inte alltid möjligt. Inga föräldrar är perfekta, inte när det gäller kosten heller. Det är viktigt att acceptera det.
Det finns inte heller ett enda rätt sätt att äta bra och hälsosamt.
Fetma har ökat bland finländska barn. En av de viktigaste utmaningarna för folkhälsan är att motverka den utvecklingen.
Nyckeln till förändring ligger i att lära barnen måttlighet och att motstå sötsuget. I stället för attityden "jag ska ha allt nu genast" borde vi lära barnen att dela upp portionerna och vänta. Vi borde skilja mellan vardag och fest. "