Joka kokin salainen ase - näin opit käyttämään tomaattisäilykkeitä

6.4.2018
0 arviota
näin opit käyttämään tomaattisäilykkeitä

Tomaattisäilykkeet ovat joka kokin salainen ase. Niillä saa ruokiin helposti makua, rakennetta ja väriä. Tutustu säilykkeiden eroihin ja käyttötarkoituksiin.

1. Keittiön moniottelija: tomaattimurska

Tomaattimurska on perusraaka-aine, jota voi käyttää lähes kaikkiin tomaattipohjaisiin ruokiin. Kuorituista tomaateista valmistettu murska antaa ruokiin väriä, makua ja hapokkuutta. Käytä koostumukseltaan nesteistä murskaa etenkin muhennoksiin, kastikkeisiin, keittoihin, patoihin ja salsoihin. 

2. Kiireisen apuri: maustettu tomaattimurska

Tomaattimurskaa saa myös maustettuna. Yrtti-, valkosipuli- tai chilimaustetulla murskalla saa ruokaan helposti lisää makua. Murskat sopivat erityisen hyvin pikakokkaukseen tai silloin, kun tuoreita mausteita ei satu olemaan kotona.

3. Hauduttelijan suosikki: kokonaiset tomaatit

Kokonaiset, tomaattimehuun säilötyt kuoritut tomaatit ovat aromikkaita ja monikäyttöisiä. Käytä niitä pizzakastikkeisiin, patoihin ja muihin hauduttamista vaativiin ruokiin. Voit kipata tomaatit pataan kokonaisina, valuttaa liemestä ja paloitella tai murskata kauhalla kattilassa.

4. Nälkäisen pelastaja: paseerattu tomaatti

Paseerattu tomaatti on koostumukseltaan kermainen ja sileä, eikä yhtä nesteinen kuin murska. Sen maussa on hiukan makeutta. Käytä paseerattua tomaattia erityisesti nopeasti kypsyvissä ruoissa, kuten pastakastikkeissa ja nopeissa arkikeitoissa. Kokeile esimerkiksi pikakokkaajan kanapastaa tai pikaista punacurrykeittoa

5. Täyteläisyyden tuoja: tomaattisose eli pyree

Tomaattisose eli pyree valmistetaan poistamalla tomaattimurskasta kuoret, siemenet ja nestettä. Useita kertoja tiivistetystä massasta tulee paksua ja aromikasta. Kuumenna tomaattisosetta hetki öljyssä, jolloin sen maku pehmenee. Yhdessä muiden tomaattisäilykkeiden kanssa käytettynä se antaa täyteläistä makua ruokaan. 

6. Aurinkokuivatut tomaatit

Kuivatut, öljyyn säilötyt tomaatit sopivat ruoanvalmistukseen ja sellaisenaan tarjottavaksi. Lisää aurinkokuivattuja tomaatteja tapastarjottimelle, pizzaan ja pastaan. Niistä saa myös maukkaita kastikkeita, tahnoja ja pestoa. Käytä tomaattien maustama öljy esimerkiksi leivonnassa tai salaateissa.

Kokeile näitä tomaattisia reseptejä

teksti
Kuva Tuomas Kolehmainen
Arvioi artikkeli

Anna arvio

1/5 5/5