7 tapaa vähentää suolankäyttöä

Suola on loistava mauste, mutta liikaa käytettynä se turruttaa makuaistin. Kun vähennät suolankäyttöä, ruoan makumaailma rikastuu yllättäen. Myös terveys kiittää!
1. Lisää lautaselle kasviksia
Näin suolaa sisältävien ruokien osuus jää luonnostaan pienemmäksi. Muista myös muut hyvät maut, joilla korvata suola: yrtit, sitruuna, chili, pippurit, etikka sekä tomaattipohjaiset kastikkeet.
2. Varo piilosuolaa
Tutustu pakkausselosteisiin. Esimerkiksi maustekastikkeet ja liemikuutiot ovat yllättäviä piilosuolan lähteitä.
3. Vaihda tuote kerrallaan
Pienillä valinnoilla voi tehdä paljon. Esimerkiksi "tavallisessa" leivässä voi olla kaksinkertainen määrä suolaa vähempisuolaiseen verrattuna. Juustoissa emmentalissa on luonnostaan vähemmän suolaa kuin vaikkapa kerma- tai edamjuustoissa.
4. Tilaa toisin ravintolassa
Ulkona syödessä ruoan voi pyytää vähäsuolaisena tai ranskalaiset perunat ilman suolaa. Saat suolaisen maun, vaikka ripottelisit suolan vasta valmiin ruoan pinnalle.
5. Mausta mineraalisuolalla
Mineraalisuolassa natriumin määrä on pienempi kuin ruokasuolassa, joka on lähes sataprosenttista natriumkloridia. Natriumin saanti vähenee, jos mineraalisuolaa käyttää saman määrän tai vähemmän kuin ruokasuolaa, ei muutoin.
6. Varovasti sirottimen kanssa
Kun jätät suolan pois perunoiden, riisin ja makaronien keitinvedestä, vähennät suolaa päivästäsi jopa grammalla. Ruokapöydässäkin voi vaikuttaa vielä suolan määrään. Ole varovainen, kun maustat ruokaasi tai annostelet lautaselle suolaisia herkkuja.
7. Vähempään suolaan tottuu nopeasti
Aluksi vähäsuolainen ruoka tuntuu usein mauttomalta, mutta makuaisti virittyy parissa viikossa uudelleen. Kun suolaa vähentää asteittain, sen alkaa myös maistaa herkemmin ja pian entiset mieliruoat maistuvatkin epämiellyttävän suolaisilta.
Valinnanvaraa kaupan hyllyille
Vähäsuolaisia elintarvikkeita kehitetään koko ajan. Ainakin 1980-luvulta alkaen keskimääräiset suolapitoisuudet ovat laskeneet monessa tuoteryhmässä, kuten lihavalmisteissa, leivissä ja valmisruoissa.
Uusi suomalainen innovaatio on esimerkiksi Valion maitosuola, joka koostuu maidon luontaisista mineraaleista: kaliumista, jodista, magnesiumista, kalsiumista ja natriumista, jota maitosuolassa on lähes 80 prosenttia vähemmän kuin tavallisessa ruokasuolassa. Maitosuolaa käyttämällä voidaan vähentää natriumin määrää tutuissa tuotteissa, kuten juustossa tai levitteessä.
Kuvat Roope Permanto
Asiantuntijat sisätautien erikoislääkäri, professori Timo Strandberg, Helsingin yliopisto, ravitsemusasiantuntija, ETM Laura Toivola, Sydänliitto ja TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti Kaisa Pulkkinen