Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Lapsen suojaaminen auringolta

Teksti:
Lauri Haapanen. Artikkelia on päivitetty 17.5.2016.
Kuvat:
SOK
Lähde:
erikoissairaanhoitaja Maria Aitasalo, Iholiiton Ihopiste, Ilmatieteenlaitos.fi, Optometria.fi, Silmaasema.fi ja Stuk.fi
Julkaistu: 17.5.2016
|
Muokattu: 31.8.2020
Pienten lasten iho ja silmät ovat erittäin herkkiä auringon UV-säteilyn haittavaikutuksille. Vaatteet, suojavoiteet ja aurinkolasit antavat tarvittavaa suojaa.

Lapsen iho on suojattava auringolta, sillä vielä kehittymättömien suojamekanismien vuoksi iho ja silmät reagoivat erityisen herkästi UV-säteilyyn. Lapsen iho altistuu auringon UV-säteilylle jopa kolme kertaa aikuisen ihoa enemmän. Palamisesta jää lapsen ihoon aina muistijälki: pienenä saadut suuret UV-annokset ja ihon toistuva palaminen lisäävät riskiä sairastua ihosyöpään myöhemmin.

Keskipäivällä auringon haitallinen UV-säteily on voimakkaimmillaan: silloin on hyvä olla sisällä tai varjossa. Suojautumista ei kannata unohtaa tuulisina tai viileinäkään päivinä, sillä UV-säteily ei tunnu iholla.

Alle puolivuotiaat lapset

  • Pienet vauvat on pidettävä kokonaan poissa suorasta auringonpaisteesta, koska ihon suojamekanismi ja lämmönsäätelykyky ovat vielä kehittymättömiä. Aivan pienille vauvoille ei suositella aurinkosuojavoiteita.
  • Veden, asfaltin ja hiekan kaltaiset pinnat heijastavat tehokkaasti UV-säteilyä, minkä vuoksi vauva voi saada varjossakin jopa puolet suorasta auringonsäteilystä.
  • Vaunuihin ja rattaisiin on saatavilla UV-suojia, jotka suodattavat säteilyä paremmin kuin tavallinen harso.

Yli puolivuotiaat lapset

  • Peittävät vaatteet ovat ensisijainen suojauskeino. Paita ja isolierinen hattu suojaavat tehokkaasti helposti palavia ihoalueita eli kasvoja, olkapäitä, niskaa ja käsivarsia.
  • Yli puoli vuotta vanhojen vauvojen iholla voi käyttää myös aurinkosuojavoiteita. On hyvä valita erittäin korkea suojakerroin (30–50). Pakkauksesta on löydyttävä merkintä myös voiteen UVA-suojasta.

Ihon suojaaminen vaatteilla

Tavallisista vaatteista parhaan suojan antavat tiiviisti kudottu puuvillakangas ja silkki. T-paidan suojakerroin vastaa paidan väristä ja iästä riippuen vain noin suojakerrointa viisi. Tummat ja kirkkaat värit suojaavat vaaleita paremmin.

Vaikka kaikki vaatteet suojaavat UV-säteiltä, myynnissä on myös erityisiä aurinkosuojavaatteita. UV-vaatteille on käyttöä etelänlomalla mutta myös Suomen kesässä.

  • UV-vaatteita hankkiessa kannattaa varmistaa, että vaate täyttää UV-suojastandardin. Joissakin tuotteissa suoja on peräisin suihkeesta, jonka teho voi kadota pesussa.

Ihon suojaaminen aurinkovoiteilla

Lapsen iholla tulisi käyttää korkean suojakertoimen tuotteita, joissa on UVA- ja UVB-suojat. Vaikka aurinkosuojavoiteet lieventävät ihoa polttavaa, soluvaurioita aiheuttavaa UV-säteilyä, ne eivät täysin estä sen pääsemistä iholle. Siksi aurinkovoiteidenkaan käyttö ei tarkoita, että lapsi saa olla pidempään auringossa.

Aurinkosuojavoidetta levitetään lapsen iholle ruokalusikallinen jokaisella voitelukerralla.

Suojavoidetta levitetään koko keholle hyvissä ajoin ennen ulos menemistä. Myös korvanlehdet, huulet, kämmenselät ja jalkaterät kannattaa rasvata. Hihojen ja lahkeiden suut heijastavat valoa iholle, joten voidetta tulisi laittaa myös vaatteiden reunojen alle. Suojavoidetta lisätään kahden tunnin välein ja kovan hikoilun, ihon pyyhkimisen tai uinnin jälkeen useamminkin.

Silmien suojaaminen

Lasten silmien suojaamisesta on huolehdittava ympäri vuoden. Lapsen silmän mykiö on kirkas, ja siksi se suodattaa UV-säteilyä aikuisen silmää huonommin. Lasten silmien suojaaminen on erityisen tärkeää myös siksi, että lapsi ei ymmärrä välttää suoraan aurinkoa kohti katsomista.

Auringonpaisteen häikäisy rasittaa silmiä ja voi aiheuttaa muun muassa päänsärkyä. Jo lyhytkestoisesta voimakkaalle UV-säteilylle altistumisesta voi seurata silmän sidekalvontulehdus eli lumisokeus, joka tavallisesti paranee parissa päivässä. Silmien pitkäaikainen altistus auringolle saattaa aiheuttaa lapselle pysyviä muutoksia, kuten mykiön asteittaista samentumista ja harmaakaihia. Osa UV-säteilystä voi tunkeutua silmän pohjaan asti aiheuttaen silmänpohjan rappeumaa.

  • Silmien suojaaminen on erittäin tärkeää hiekkaleikeissä, uitaessa tai veneiltäessä, sillä vedestä ja hiekasta heijastuu paljon UV-säteilyä.
  • Hohtavasta lumihangesta heijastuu takaisin jopa 80 prosenttia auringon UV-säteilystä.

Aurinkolasien lisäksi lapsen pää tulisi suojata leveälierisellä, kasvoja varjostavalla hatulla. Pilvisellä säällä hattu riittää ainoaksi suojaksi. Pilvisellä tai poutaisella ilmalla aurinkolasien tummat linssit eivät päästä tarpeeksi valoa silmään lapsen näön kehittymisen kannalta.

Näin valitset lapselle sopivat aurinkolasit

Linssit

  • Tärkein kriteeri aurinkolasien valinnassa ovat linssit. Markkinoilla on tummalinssisiä laseja, jotka suojaavat auringon häikäisyltä mutta eivät UV-säteilyltä. Tällaiset lasit eivät riitä lapsen silmien suojaukseen.
  • Silmälaseja käyttävä lapsi tarvitsee aurinkolasit omilla voimakkuuksillaan.

Istuvuus

  • Lapsilla aurinkolasien istuvuus on erityisen tärkeää, sillä lapsi repii epämukavilta tuntuvat lasit herkästi pois päästä.
  • Hyvät lasit eivät purista tai osu silmäripsiin. Ne pysyvät päässä kaikissa asennoissa ja peittävät silmät joka suunnalta.
  • Lapsen pieni nenävarsi ei tue aurinkolaseja kovin hyvin, joten lasit voivat valua. Aurinkolaseja kannattaa kokeilla lapsen päälle kaupassa, koska kaikki aurinkolasimallit eivät sovi jokaiselle.

Malli ja sangat

  • Joissakin lasten laseissa on sangasta sankaan kiertävä nauha, jonka avulla lasit saadaan pysymään päässä napakasti. Markkinoilla on myös saranattomia pokia, joiden joustosangat kietoutuvat lapsen pään ympärille ja kestävät taivutusta.
  • Osa lasten aurinkolaseista on malliltaan sellaisia, että ne voi asettaa päähän kummin päin tahansa. Se on tervetullut helpotus siinä vaiheessa, kun lapsi haluaa itse pukea lasit päähänsä.

Aurinkolasien merkinnät

  • CE-merkki kehyksessä kertoo, että lasit ovat täyttäneet eurooppalaiset suojakriteerit riippumattomissa mittauksissa. Jotta aurinkolasit suojaisivat silmiä tarpeeksi hyvin, niiden tulee suodattaa UVA- ja UVB-säteily kokonaan. Riittävän suojan tunnistaa aurinkolasien merkinnästä UV 100 % tai UV 400.

Mitä on UV-säteily?

Auringonsäteily sisältää näkyvän valon lisäksi näkymättömiä infrapuna- eli lämpösäteitä sekä ultravioletti- eli UV-säteitä. Ihon palaminen ja suuri määrä UV-säteilyä lisäävät ihosyövän riskiä.

Maahan asti säteileviä UV-säteilytyyppejä on kaksi:

  1. UVA-säteily tunkeutuu ihon syvimpiin kerroksiin, ruskettaa ihossa olevaa pigmenttiä ja aiheuttaa ihon ennenaikaista vanhenemista. Maahan tulevasta auringon ultraviolettisäteilystä 95 prosenttia on UVA:ta.
  2. UVB-säteily on polttavaa, ihon pintaosiin uppoavaa säteilyä. Sen vaikutuksesta iho paksuuntuu ja ruskettuu. Paksuuntunut ihokerros ja ruskettuminen suojaavat kudoksia UV-säteilyn haittavaikutuksilta. Maahan tulevasta säteilystä viisi prosenttia on UVB:tä.

Säätiedotuksissa ilmoitetaan UV-säteilyn voimakkuutta kuvaava UV-indeksi, UVI. Auringolta on syytä suojautua, kun UVI ylittää arvon kolme. Etelä-Suomessa UVI on yli kolme toukokuusta elokuuhun ja kauniina keskikesän päivänä seitsemän tunnin ajan eli kello 10–17. Yli 11:n UV-indeksi tarkoittaa äärimmäisen voimakasta säteilyä, jota saadaan vuoristossa tai päiväntasaajan leveysasteilla.