Taimet kasvamaan

21.1.2014
0 arviota
Taimet kasvamaan

Esikasvatuksen vaiheet koulinta ja karaisu saavat nuoret taimet varttumaan vahvoiksi.

Kesä on vielä kaukana, mutta taimia voi jo istuttaa ja esikasvattaa tulevaa kasvukautta varten. Esikasvatuksen tarkoitus on valmistaa kasvit riittävän vahvoiksi ulkoistutusta varten.

Esikasvattamisen voi aloittaa, kun luonnonvaloa on riittävästi. Liian aikaisin kylvöä ei kuitenkaan kannata tehdä, sillä kovassa sisälämmössä ja vähäisessä valossa taimista kasvaa ohuita ja pitkiä. Ennen maaliskuuta kylvettävät siemenet tarvitsevatkin lisävaloa kasvilampuista.

Kasvikohtaiset kylvöohjeet kannattaa aina lukea siemenpussista, sillä eri kasveilla on hieman erilaiset tarpeet esimerkiksi kylvöajalle ja -astialle. Suuri osa taimista kasvatetaan kuitenkin noudattamalla samoja vaiheita: kylvöä, koulintaa ja karaisua.

Pieniä siemeniä voi kylvää useamman samaan astiaan. Suuret siemenet vaativat omat astiansa.

Taimikasvatuksen vaiheet

Siementen kylväminen

1. Kylvä siemenet harvakseltaan pieniin ruukkuihin tai laatikoihin, joiden pohjassa on reikä. Käytä vähäravinteista kylvömultaa. Tarkasta pussin ohjeista kylvöajankohta ja -syvyys sekä itämislämpötila ja -aika.

Kylvösten kastelu

2. Kastele kylvökset asettamalla pienet ruukut suurempaan astiaan, jossa on pohjalla huoneenlämpöistä vettä. Taimien kastelu tulee tehdä alakautta tai vaihtoehtoisesti sumutinpullolla, jotta siemenet eivät karkaa veden mukana astian reunoille.

Taimikylvösten peittäminen

3. Peitä suuressa astiassa olevat kylvökset muovikelmulla, jossa on muutama reikä. Aseta astia siemenpussin ohjeiden mukaiseen paikkaan. Osa kasveista vaatii pimeää, osa valoa. Valoisalla ikkunalaudalla voi olla vetoisaa, jolloin kylvöastiat kannattaa asettaa esimerkiksi lämpöä eristävään styroksilaatikkoon.

Koulinta

4. Koulinnan aika on sitten, kun taimiin ilmestyvät sirkkalehtien jälkeen ensimmäiset varsinaiset lehdet. Siirrä kastellut taimet varovasti omiin astioihinsa. Pidä koulittavat taimet valoisassa paikassa, mutta suojaa niitä suoralta auringonpaisteelta.

Taimien karaiseminen

5. Noin viikkoa ennen ulkoistutusta on hyvä aloittaa taimien karaiseminen. Vie taimet päiväksi ulos ja ota taas yöksi sisään.

Taimikasvattajan sanasto

  • Sirkkalehdet = taimen ensimmäiset lehdet, joiden ulkonäkö poikkeaa usein kasvin myöhemmistä lehdistä.
  • Koulinta = koulinnan tarkoitus on tehdä taimet vankemmiksi. Taimet siirretään omiin astioihinsa, jolloin niiden juuret saavat enemmän tilaa.
  • Karaisu = karaisun avulla kasvi tottuu lämpötilan vaihteluihin ja sopeutuu hyvin ulkoistutukseen.
  • Kylvömulta = tavallista istutusmultaa vähäravinteisempi multaseos, joka sopii siementen istutukseen.
  • Kasvilamppu = tehokas erikoislamppu, joka on tarkoitettu lisävaloksi kasveille pimeänä vuodenaikana.
Teksti
Kuvitus Jonna Koivumäki
Lähteet Hyötykasviyhdistys
Avainsanat: pihakasvit
Arvioi artikkeli
Tervetuloa ostoksille

Anna arvio

1/5 5/5