Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Marjakasvien taudit

Teksti:
Seija Samela
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 21.9.2012
|
Muokattu: 31.8.2020
Marjakasveilla on viruksien ja bakteerien aiheuttamia tauteja, joita voi vähentää ja torjua huolellisella hoidolla.

Marjakasvien puutostauteja

  • Kaliumin puute: Lehdet kuihtuvat ja punertuvat. Marjat jäävät pieniksi ja niiden maku huononee.

  • Fosforin puute: Lehtien väri muuttuu sinipunertavaksi, lehdet varisevat ja sato heikkenee.

  • Magnesiumin puute: Lehtien väritys muuttuu punertavaksi tai kellertäväksi, lehdet varisevat ja kasvu hidastuu.

  • Mangaanin puute: Lehdet kellastuvat ja niihin tulee laikkuja.

  • Raudan puute: Kasvinosat vaalenevat ja kellastuvat.

  • Sinkin puute: Marjojen koko pienenee ja sato vähenee. Lehdistä tulee kapeita.

  • Typen puute: Kasvu heikkenee. Lehdistä tulee vaaleanvihreitä ja marjoista pieniä.

Mansikka

TautiOireTorjunta
Harmaahome Yleinen sienitauti, joka iskee mansikkaan kukan kautta. Saastuminen tapahtuu tavallisesti kukinta-aikaan.Raakileisiin ilmestyy ruskeita laikkuja, jotka ajan mittaan laajenevat. Vähitellen marjat ovat kokonaan nukkamaisen, pölyävän homeen peitossa. Tauti heikentää marjojen makua, vaikka homeesta ei olisi vielä selviä merkkejä.Poista ja hävitä vioittuneet marjat. Huolehdi hygieniasta. Lajikkeet Korona, Polka ja Zefyr kestävät melko hyvin hometta.
Mansikanhärmä Sienitauti, joka talvehtii kasvien silmuissa ja vihreissä lehdissä. Tauti leviää tuulen mukana kosteissa oloissa.Ensimmäinen oire on punertavat laikut lehdissä, myöhemmin lehdet kiertyvät ylöspäin ja niiden alapinta punertuu. Lehtien alapinnalle ilmestyy jauhomaista, valkoista härmää. Raakileet kovettuvat ja punertuvat. Marjojen pinta halkeilee ja maku on kitkerä.Poista kuolleet lehdet ja suojaa mansikkamaa keväällä harsolla. Lajikkeet Honeoye, Jonsok ja Bounty kestävät melko hyvin härmää.
Mansikan rengaslaikku Sienitauti, joka leviää kosteissa oloissa. Tauti säilyy saastuneissa lehdissä talven yli.Lehtiin ilmestyy sinipunertavia, reunoiltaan tummia laikkuja. Taimet kehittyvät hitaasti.Poista kuolleet kasvinosat. Valitse ilmava kasvupaikka ja lannoita kohtuullisesti.
Nahka- ja tyvimätä Saman sienen aiheuttamia tauteja. Marjoihin iskevää tautia kutsutaan nahkamädäksi ja nuorten taimien tyviosia vaivaa tyvimätä.Nahkamädän oireet: raakileet ruskettuvat ja kovettuvat, marjat ovat nahkamaisia ja niiden maku on kitkerä. Tauti säilyy varisseissa marjoissa. Tyvimädän oireet: lehdet ruskettuvat ja lehtiruodin tyvi tummuu.Poista saastuneet kasvinosat. Käytä ainoastaan terveitä taimia. Huolehdi riittävästä viljelykierrosta.

Herukat ja karviaiset

TautiOireTorjunta
Varistetauti Vaivaa valko- ja punaherukkaa sekä karviaista. Taudin itiöt talvehtivat pensaiden alle pudonneissa lehdissä ja karikkeessa.Keväällä itiöt saastuttavat nuoria lehtiä, joihin kehittyy ensin mustia, pistemäisiä laikkuja. Laikut laajenevat ja niiden ympäriltä lehti kellastuu. Lehdet kiertyvät ylöspäin ja varisevat. Tauti aiheuttaa ennenaikaista tuleentumista ja heikentää satoa.Poista saastuneet lehdet pensaiden alta ja hävitä polttamalla.
Harmaalaikkua Esiintyy kaikilla herukoilla ja karviaisella. Taudin itiöt talvehtivat pudonneissa lehdissä ja karikkeessa ja saastuttavat keväällä nuoria lehtiä.Lehtiin kehittyvät vaaleanharmaat, ruskeareunaiset laikut, joissa on mustia pisteitä. Tauti aiheuttaa ennenaikaista tuleentumista ja heikentää satoa.Poista saastuneet lehdet pensaiden alta ja hävitä.
Herukoiden ja karviaisen härmä Taudinaiheuttaja talvehtii pudonneissa lehdissä pensaiden alla. Tauti leviää kosteissa oloissa.Lehtiin ja versoihin kehittyy jauhomaista, valkeaa rihmastoa. Lehdet saattavat varista.Poista pudonneet lehdet ja hävitä. Pidä kasvusto ilmavana.
Herukanruoste Aiheuttajana Puccinia ribis -sieni, joka muodostaa vain talvi-itiöitä. Herukanruoste on harvinaisempi kuin villaruoste.Tauti ilmenee lehtien ja marjojen mustanruskeina, keltareunaisina ruostetäplinä.Pidä kasvusto ilmavana ja lannoita tasapainoisesti.
Herukanvillaruoste Aiheuttajana Cronartium ribicola -sieni, joka esiintyy usein vain mustaherukalla.Pensaan lehdille ilmestyy alkukesällä keltaisia tai oranssinvärisiä laikkuja, joissa tautia levittävät kesäitiöt kehittyvät. Myöhemmin lehtien alapinnoille kasvaa villamaisia, ruskeita talvi-itiöitä.Pidä kasvusto ilmavana ja lannoita tasapainoisesti.
Karviaisruoste Aiheuttajana Puccinia caricina -sieni.Tauti esiintyy satunnaisesti. Väli-isäntänä ovat sarakasvit, joissa taudin kesä- ja talvi-itiöt muodostuvat.Karviaisen ja puna- ja mustaherukan lehtiin ilmestyy kellanpunaisia, pöhöttyneitä laikkuja.Pidä kasvusto ilmavana ja lannoita tasapainoisesti.
Suonenkatotauti Herukanäkämäpunkin aiheuttama tauti.Keväällä pullistuneet ja kuihtuneet silmut, joihin ei kehity kukkia eikä marjoja.Poista pullistuneet silmut ja hävitä polttamalla.

Vadelmat

TautiOireTorjunta
Vadelman harmaahome Vaivaa etenkin kosteina kausina.Marjoihin kehittyy pehmeitä, vaaleita laikkuja ja homepeitettä.Pidä kasvusto ilmavana säännöllisillä leikkauksilla.
Versotauti Hyvin yleinen vadelmakasvustoissaEnsimmäisen vuoden versoissa tauti näkyy ruskeina ja sinipunaisina laikkuina lehtien tyvellä. Laikkuja voi kehittyä myös rikkoutuneen kuoren pinnalle. Tauti vaivaa myös mesimarjaa.Pidä kasvusto ilmavana. Poista saastuneet kasvinosat ja hävitä polttamalla.

Kasvien terveydestä huolehtiminen

  • Vahvat ja terveet kasvit kestävät tauteja ja tuholaisia.
  • Valitse kasveille niille parhaiten sopiva paikka.
  • Huolehdi kasvualustan kunnosta ja kasvien tasapainoisesta lannoituksesta.  
  • Käytä kotimaisia, terveitä ja tarkastettuja taimia.
  • Muista myös viljelyhygienia.