Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Auton ensiapu- ja turvavarusteet

Teksti:
Lasse Talvitie, täydentänyt Annette Saksman
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 20.9.2012
|
Muokattu: 31.8.2020
Ennalta varautuminen auttaa selviytymään onnettomuustilanteessa. Autoon kannattaa varata ainakin ensiapulaukku, varoituskolmio, heijastinliivit ja jauhesammutin.

Onnettomuuden uhka on liikenteessä aina läsnä. Sen vuoksi jokaisessa autossa pitää olla riittävät ensiapu- ja turvatarvikkeet, jotka saa tarpeen tullen helposti käsille.

Ensiapuvarusteiden ansiosta perusensiapu voidaan aloittaa onnettomuuspaikalla jo ennen pelastushenkilökunnan saapumista. Ensiapupakkaus kuuluukin jokaisen auton perusvarusteisiin. Pakkauksen sisältö määräytyy oletettavien kolarivammojen mukaan. Autoon on siksi syytä valita nimenomaan henkilöautoon tarkoitettu ensiapulaukku.

Auton ensiapulaukun perusvarustus

  • steriilejä siteitä, taitoksia, haavapyyhkeitä, laastareita ja kolmioliina
  • lämpöpeite eli avaruuslakana, joka estää uhrin ruumiinlämmön laskemisen
  • ihoteippiä, sakset ja pinsetit
  • turvaleikkuri
  • suojakäsineitä ja elvytyksessä käytettävä suoja
  • hätäensiapuohjeet.

Ensiapulaukun varustusta voi täydentää itse esimerkiksi kylmäpakkauksella, desinfiointiaineella ja ilmalastalla. Jos autolla matkustetaan koko perheen voimin, ensiapupakkauksen sisällön tulee olla riittävä. Pieniä lapsia varten pitäisi varata heille mitoitettuja side- ja haavatarpeita sekä avaruuslakana.

Pakkausta pitää muistaa täydentää, jos sen sisältöä käytetään reissulla sattuvien pienten haavereiden, kuten haavojen hoitoon. Pakkauksen sisältö vanhentuu vuosien mittaan, joten se täytyy muistaa pitää ajan tasalla. Ensiaputarvikkeisiin kannattaa tutustua etukäteen, jotta niiden käyttö sujuu tarpeen tullen nopeasti ja oikein.

Varoituskolmio

Lain edellyttämä varoituskolmio ilmoittaa muille autoilijoille tielle jääneestä ajoneuvosta. Heijastava kolmio viedään tarpeeksi kauas, 100–200 metrin päähän autosta.

Heijastinliivit

Heijastinliivit ovat tarpeen pimeällä onnettomuuden sattuessa tai rengasta tienvarressa vaihdettaessa. Joissakin maissa turvaliivit kuuluvat auton pakollisiin varusteisiin. Kaikille autoissa matkustaville kannattaa varata omat liivinsä.

Jauhesammutin

Autossa on syytä pitää jauhesammutinta tulipalon sammuttamiseksi. Tavalliset jauhesammuttimet ovat kahden ja kuuden kilon painoisia. Autossa säilytettävä sammuttimen toimintakunto on testattava vuosittain, sillä yli –30 asteen pakkanen alkaa vaikuttaa toimintaan.

Turvavyönleikkuri

Turvavöiden avaaminen voi olla hyvin vaikeaa, jos auto kääntyy onnettomuudessa katolleen tai kyljelleen. Turvavyönleikkuria käytetään vyön tai loukkaantuneen vaatetuksen leikkaamiseen. Turvavyönleikkuri sisältyy joihinkin ensiapulaukkuihin, mutta leikkureita myydään myös erikseen.

Lasivasara

Jos auton ovet jumittuvat törmäyksen seurauksena, ulos pääsee vain ikkunoiden kautta. Sähköikkunoiden avaaminen ei kuitenkaan välttämättä onnistu, eikä käsikammesta veivaaminenkaan ole aina mahdollista. Ikkunat saa helpoiten rikki lyömällä lasivasaralla, jossa on terävä metallinen pää.

Taskulamppu ja hätävalo

Onnettomuustilannetta varten autossa olisi hyvä olla taskulamppu ja magneetilla varustettu hätävalo. Auton katolla punaisena vilkkuva valo herättää ohiajavien huomion. Valaisimien paristojen varaus pitää muistaa tarkistaa aika ajoin.

Terävä esine turvatyynyn puhkaisuun

Lauennut turvatyyny vie paljon tilaa ja vaikeuttaa autosta pelastautumista. Tyynyn saa puhkaistua terävällä esineellä, esimerkiksi monitoimiveitsen piikillä.

Lähteet: Liikenneturva.fi, Punainenristi.fi, Tukes.fi

Autoon suositeltavat turvavarusteet

  • ensiapulaukku
  • varoituskolmio (pakollinen varuste Suomeen rekisteröidyissä autoissa)
  • heijastinliivit
  • jauhesammutin
  • turvavyönleikkuri
  • lasivasara
  • taskulamppu
  • turvavyöpiikki.

Turvavälineiden säilytys

Jotta turva- ja ensiaputarvikkeista on hyötyä, ne pitää saada tarpeen tullen helposti käsille. Turvavyönleikkuria ja terävää esinettä turvatyynyn puhkaisuun on hyvä säilyttää esimerkiksi kuskin puoleisessa ovitaskussa. Leikkurin voi myös kiinnittää klipsillä aurinkolippaan. Taskulamppua kannattaa säilyttää auton sisäpuolella vaikkapa hansikaslokerossa.

Auton tavaratilassa voi olla ensiapulaukulle sopiva lokero. Laukkua voi säilyttää myös istuimen alla tai selkänojien takapuolella olevissa taskuissa. Pakkauksen paikka ei ole takaikkunalla auringonpaisteessa.

Lisää aiheesta