Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Daniela Yrjö-Koskinen trivs vid garnhyllorna. Särskilt trevligt är det att under shoppingturen få se kunder med garnnystan i handen.

Yllesockor är som rötter

Teksti:
Leena Lukkari
Kuvat:
Leena Lukkari
Julkaistu: 28.9.2018
|
Muokattu: 31.8.2020
Daniela Yrjö-Koskinen, 47, leder stickgarns- tillverkaren Novita i fjärde generationen. Samarbetet med S-gruppen har pågått under hela Danielas livstid.

Som liten flicka gillade jag att springa runt i de långa korridorerna i garnfabriken och sortera färggranna garnnystan. Jag växte upp och blev en del av Novita. Av min farfar fick jag höra många historier om hur det var under företagets första tid. Då var den gamla fabriken på Drumsö i Helsingfors omgiven av enbart potatisåkrar, och alla anställda hade fått en egen "potatisoption". Åtta år gammal skrev jag i en skoluppsats att jag ska bli Novitas vd när jag blir stor.

Åtta år gammal skrev jag i en skoluppsats att jag ska bli Novitas vd när jag blir stor.

Jag tog examen vid Hanken och för-djupade mina studier vid universitetet i Berkeley i USA. Vid den tiden var stickning allt annat än trendigt. Novitas sockgarn fanns i huvudsak i olika nyanser av grått. Ändå såg jag en framtid på Novita full av möjligheter. Jag behövde bara stärka vingarna någon annanstans först för att kunna fortsätta min karismatiske fars livsverk på ett trovärdigt sätt.

Min praktiska erfarenhet av företags-ekonomi fick jag genom att jobba med marknadsföringsledning i ett amerikanskt kosmetikaföretag med global verksamhet. Fem år på Revlon gav mig en stabil grund. Jag fick också uppleva hur hård pressen är i ett börsföretag varje kvartal.

När min pappa 1998 frågade mig om det inte vore dags att återvända till Novita tvekade jag inte en sekund. Jag brann av iver att få ta mig an uppgiften.

Jag hade också förstått att makeup och garn har överraskande mycket gemensamt: båda förverkligar drömmar och båda följer cykliska färg- och modetrender.

Yllesocksboom

Vid den tid då jag återvände var det Yohji Yamamotos långa stickade scarfar och maffiga mössor som beundrades på catwalken. Likaså höll värderingarna på att förändras kraftigt. Vid sidan av effektivitets- och tillväxtidealen började man tala om slow living. Plötsligt var det väldigt viktigt för människor att få skapa någonting med egna händer. Finanskrisen bara stärkte mindfulnesstrenden och gör-det-själv-tänket ytterligare. Det blev trendigt att sitta hemma och ta det lugnt. När tillväxtkurvorna pekade nedåt och världsekonomin skapade oro var det trevligt att dra yllesockor på fötterna och kura ihop sig i hemmets trygga vrå.

Handarbete är en motvikt till stress.

Förr stickade man när det fanns ett behov, numera är stickning ett fritidsintresse, en passion och en livsstil för många. Handarbete är en motvikt till stress. Syföreningarna har upplevt en renässans tack vare sociala medier. Det finns stickningscommunitites där medlemmarna inspirerar varandra och stickar tillsammans steg för steg enligt stickbeskrivningen. Medlemmarna delar bilder av sina kreationer och får stöd av likasinnade vid problem. Upplevelsen av att lyckas är kollektiv.

Vår kundkrets blir yngre och mer internationell hela tiden. Det råder en stickningsboom. Jag blir själv titt som tätt överraskad över de stigande siffrorna. Till exempel har vår Facebook-grupp Voihan villasukka redan över 74 000 medlemmar. På novitaknits.com finns en video med instruktioner hur man stickar hälen på sockor och den har redan visats närmare 280 000 gånger.

Sociala medier har också gett upphov till nya trender, till exempel armstickning. Där använder man armarna som jättelika stickor och kan sticka fluffiga filtar av handledsgrovt garn.

Stickningsentusiasterna vill ständigt pröva på nya stickmönster på samma sätt som hemmakockar vill ha nya recept. Utöver att tillverka världens bästa garn är vår uppgift att ge människor inspiration att pröva på nya saker.

Männens andel av våra kunder har ökat till 10 procent.

Inte enbart kvinnor

Männens andel av våra kunder har ökat till 10 procent. Ökningen började för några år sedan med unga snowboardkillar som virkade mössor. Hannaleena Ronkainen, psykolog för OS-truppen i Sotji (2014), fick intresset för stickning att öka bland män ytterligare, då hon gav landslaget i uppgift att sticka en halsduk tillsammans. Vid vinter-OS i Pyeongchang (2018) fortsatte det finska laget med stickningstraditionen genom att sticka en filt till presidentparets nyfödda baby. Dessa händelser ledde till att snowboardlandslagets tränare Antti Koskinen blev en internationell kändis, Knitting Man, som blev ett internetfenomen, en mem.

Även skådespelaren Antti Holma har berättat att han stickar sockor för att koppla av. Sådana exempel uppmuntrar särskilt unga.

Finland en föregångare

Vi är ett stickande folk. När man reser ute i världen upptäcker man att Finland verkligen är ett stickningens land. Här får barnen fortsättningsvis lära sig i skolan hur man lägger upp maskor och stickar sockor. Globalt sett är det exceptionellt. I Finland har man alltid värdesatt handarbete och finländarna är skickliga på att sticka. Det kalla klimatet gör också att det finns ett outsinligt behov av stickade plagg. Finländarna stickar allt mellan himmel och jord, men yllesockor är fortsättningsvis populärast året om.

I Finland stickas mer per person än någon annanstans i världen.

Om "lagom" anses vara ett ideal för svenskarna, är finländarna mer för att sticka ut och vara djärva. Finländarna har aldrig varit intresserade av massmode, i Finland uppskattas en individuell stil. När du stickar själv får du garanterat någonting unikt.

Jag vågar påstå att det i Finland stickas mer per person än någon annanstans i världen. Här är det också vanligt att man ger stickat i present eller till välgörenhet. Många cancersjuka och prematurbarn har fått plagg som är handstickade av finländare.

För framtiden

Novita är inte ett jobb för mig, det är  en livsuppgift. I ett familjeföretag är det viktigt att förstå att företaget är som ett barn som vi bara har till låns. Min största dröm är att nästa generation ska fortsätta det 90-åriga företagets historia. Min farfar brukade säga: "Kom ihåg, Daniela, det är inte de stora inkomsterna, utan de små utgifterna". Dessa visdomsord har jag försökt följa och investera så att även framtiden är tryggad.

När jag handlar mat på Prisma går jag alltid via garnhyllan.

Även långa kundrelationer bidrar med stabilitet. S-gruppen är särskilt viktig för mig, eftersom vi har samarbetat under hela min livstid. Det känns jättebra att samarbeta med S-gruppen då vi har samma värderingar. För oss båda är det viktigt att ta ansvar för människorna och miljön, att ständigt förnya oss och att finnas till för kunderna.

När jag handlar mat på Prisma går jag alltid via garnhyllan. Om jag har tur ser jag en kund med ett garnnystan i handen. Det är en fantastisk känsla. Där konkretiseras min livsuppgift. Min familj förstår inte alltid min tradition, eftersom det tar en stund att kurva via garnhyllan och de tvingas vänta på mig.

Yllesockor är som rötter

På textilslöjdstimmen i skolan tyckte jag att det var genant att ullspinnarens dotter inte fick till en kvadratisk grytlapp. Slutresultatet såg mer ut som en pyramid. Jag höll mig borta från stickandet i många år, tills jag var gravid med mitt första barn och kände att jag ville ge henne något som jag själv hade stickat. Jag gjorde en ljusblå kofta och mössa. Det var ett känslosamt ögonblick att klä dottern i dem.

Jag känner människor som kopplar av med krävande mönsterstickning. Jag stickar hellre någonting enkelt, en halsduk eller en mössa, så att jag samtidigt kan samtala med familjen, stirra på elden i den öppna spisen eller till exempel titta på tv. För mig är stickning ett sätt att koppla av. Det finns också vetenskapliga belägg för den avkopplande effekten.

Min dröm är att göra företaget till den marknadsledande tillverkaren av handarbetsgarn i hela världen.

Min farfars fars dröm var att grunda det första kamgarnsspinneriet i Finland, min fars dröm var att göra Novita till den största garntillverkaren i Finland och båda uppnådde sina mål. Novita fyller 90 år i år och min dröm är att göra företaget till den marknadsledande tillverkaren av handarbetsgarn i hela världen.

"Alla våra drömmar kan uppfyllas om vi har modet att uppfylla dem!", sade Walt Disney, och jag tror honom. I yllesockorna har vi våra starka rötter, som håller oss med fötterna på jorden och ger oss mod att satsa."

Novita

Novitas kontor ligger på Drumsö i Helsingfors och fabriken i Koria i Kouvola.

150 000: Får

Novitas ull kommer nära ifrån: England, Norge och Finland. Novita prioriterar inhemskt, men inte ens alla de cirka 150 000 fåren i Finland kan producera tillräckligt med ull för att täcka Novitas behov.

kil: **Ett får ger 1–3 kilo ull beroende på ras och ålder. Detta motsvarar 10–15 garnnystan.

10 Miljoner grannystan: Novita säljer cirka 10 miljoner garnnystan om året. De skulle räcka till nästan två par yllesockor till varje finländare.

90 Anstallda: De 90 anställda på Novitas fabrik i Koria och kontor på Drumsö garanterar genom sin yrkesskicklighet kvaliteten på garnerna.

0 % Svinn: Produktionssvinnet är 0 procent, eftersom allt svinn vid spinningen blir återvunnet garn.

Läs mer

Sticka en beanie-mössa

Så stickar du underbara yllestrumpor - Samarbetes eget mönster!