Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Vi jämför smör och bredbara matfetter

Teksti:
Marita Suontausta
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 21.3.2014
|
Muokattu: 31.8.2020
På brödet, för bakning, för matlagning... Genom att välja rätt fett kan du minska antalet förpackningar i kylskåpet.

Den som äter mycket bröd bör tänka på fettets sammansättning. För barnfamiljer rekommenderas margarin eller smörgåsfett som innehåller minst 60 procent fett, eftersom dessa produkter innehåller mycket omättade och lite mättade fettsyror.

Produkterna med minst 60 procent fett tillgodoser växande barns behov av mjukt fett. Vuxna kan använda smörgåsfett med lägre fetthalt.

En del fettprodukter lämpar sig utmärkt för matlagning och bakning, medan andra endast är avsedda som smörgåsfett. Tumregeln är att ju mindre fett en produkt innehåller desto sämre lämpar den sig för matlagning. Orsaken är att produkterna med låg fetthalt innehåller relativt mycket vatten.

Smör och fettblandningar som innehåller smör rekommenderas inte som vardagsfett eftersom de innehåller mycket mättade fettsyror.