Vi jämför smör och bredbara matfetter

21.3.2014
2 betyg
Vi jämför smör och bredbara matfetter

På brödet, för bakning, för matlagning... Genom att välja rätt fett kan du minska antalet förpackningar i kylskåpet.

Den som äter mycket bröd bör tänka på fettets sammansättning. För barnfamiljer rekommenderas margarin eller smörgåsfett som innehåller minst 60 procent fett, eftersom dessa produkter innehåller mycket omättade och lite mättade fettsyror.

Produkterna med minst 60 procent fett tillgodoser växande barns behov av mjukt fett. Vuxna kan använda smörgåsfett med lägre fetthalt.

En del fettprodukter lämpar sig utmärkt för matlagning och bakning, medan andra endast är avsedda som smörgåsfett. Tumregeln är att ju mindre fett en produkt innehåller desto sämre lämpar den sig för matlagning. Orsaken är att produkterna med låg fetthalt innehåller relativt mycket vatten.

Smör och fettblandningar som innehåller smör rekommenderas inte som vardagsfett eftersom de innehåller mycket mättade fettsyror.

Sunnuntai-bakmargarin laktosfri

I DEGEN

SUNNUNTAI-BAKMARGARIN LAKTOSFRI

Margarinet tillverkas av vegetabiliskt fett och rybsolja. Den mjölk- och sojafria produkten lämpar sig för veganer.

Det mjuka margarinet är lätt att skumma och att blanda ner i deg. Det lönar sig att blanda ner osmält margarin i degen i slutet av knådningen. Margarinet lämpar sig även för stekning.

100 g margarin innehåller 80 g fett, varav 44 g omättade och 36 g mättade fettsyror, och 0,75 g salt.

Valio normalsaltade smör

FÖR MATLAGNING

VALIO NORMALSALTADE SMÖR

Det laktosfattiga mejerismöret (laktoshalt under 1 procent) utan tillsatsämnen tillverkas av grädde och syrningsmedel. Smöret lämpar sig för matlagning och bakning och som smörgåsfett. Låt smöret mjukna i rumstemperatur före användning.

100 g smör innehåller 80 g fett, varav 16 g omättade och 45 g mättade fettsyror, och 1,4 g salt.

Flora Culinesse vegetabiliska fettblandningen

FÖR BAKNING

FLORA CULINESSE

Den flytande vegetabiliska fettblandningen, som är mjölk- och laktosfri, tillverkas av rybs-, linfrö- och solrosolja. 

Produkten lämpar sig för matlagning, bakning och smörjning av bland annat ugnsformar. Stänker inte vid stekning.

100 g Flora Culinesse innehåller 82 g fett, varav 70 g omättade och 7 g mättade fettsyror, och 1,25 g salt.

Sunnuntai fett för munkfritering

FÖR FRITERING

SUNNUNTAI FETT FÖR MUNKFRITERING

Det vegetabiliska, mjölk- och laktos­fria fettet lämpar sig för stekning i panna och för fritering av bland annat munkar, pommes frites, köttpiroger, fisk och grönsaker. Fettet lämpar sig utmärkt för veganer.

100 g friteringsfett innehåller 100 % fett, varav 40 g omättade och 60 g mättade fettsyror.

Valio Oivariini normalsaltad

SMÖRSMAK

VALIO OIVARIINI NORMALSALTAD

Valio Oivariini tillverkas av smör och rybsolja. Den laktosfria produkten utan tillsatsämnen smakar smör.

Fettblandningen lämpar som smörgåsfett och för matlagning och bakning. Rybsoljan gör produkten lätt bredbar.

100 g Oivariini innehåller 75 g fett, varav
39 g omättade och 32 g mättade fettsyror, och 1,4 g salt.

Grillsmör från Lieksan Laatuherkut

KRYDDSMÖR

GRILLSMÖR FRÅN LIEKSAN LAATUHERKUT

Grillsmöret tillverkas av smör, kryddor (paprika, curry, vit- och cayennepeppar), naturlig citronarom och tomatpulver. Den glutenfria produkten lämpar sig utmärkt för biffar och såser. Grillsmöret kan även användas för stekning i panna, i salta bakverk och som smörgåsfett.

100 g grillsmör innehåller 71,1 g fett, varav 26,9 g omättade och 44,2 g mättade fettsyror, och 1,1 g salt.

Keijus laktosfria margarin

ALLROUNDFETT

KEIJUS LAKTOSFRIA MARGARIN

Det vegetabiliska, laktos- och mjölkfria margarinet med låg salthalt tillverkas av rybs- och camelinaolja. Produkten är märkt med Hjärtmärket, som anger att den har en gynnsam salt- och fettprofil. Margarinet lämpar sig som smörgåsfett och för matlagning och bakning. 

100 g margarin innehåller 70 g fett, varav 49 g omättade och 21 g mättade fettsyror, och 0,7 g salt.

Lättas Mini

PÅ BRÖDET

LÄTTAS MINI

Lättas Mini tillverkas av rybsolja och kärnmjölk som ger margarinet svagt syrlig smak. Margarinet, som innehåller laktos, lämpar sig som smörgåsfett och som fettklick på till exempel gröt. 

Margarinet lämpar sig inte för stekning eller matlagningen, men det kan användas för garnering av bakverk uppvispat med till exempel färskost.

100 g margarin innehåller 28 g fett, varav 17 g omättade och 11 g mättade fettsyror,
1,5 g salt.

Alpros Sojamargarin

I GRÖTEN

ALPROS SOJAMARGARIN

Det mjölkfria, vegetabiliska margarinet med låg salthalt innehåller sojaolja. Produkten, som innehåller tillsats av vitamin A och D2 från växtriket, lämpar sig för veganer.

Sojamargarinet är utmärkt som smörgåsfett och som fettklick på till exempel gröt, men det lämpar sig inte för stekning, matlagning eller bakning. Margarinet kan användas för garnering av bakverk uppvispat med till exempel färskost.

100 g margarin innehåller 38 g fett, varav 27 g omättade och 10 g mättade fettsyror, och 1 g salt.

Text:
Foto: Ida Nisonen och varuleverantörerna
Arvioi artikkeli (sv)
Välkommen på inköp

Betygsätt

1/5 5/5