Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Vad betyder julmaten för dig, illustratör Virpi Pekkala?

Teksti:
Meri Eskola
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 23.11.2016
|
Muokattu: 31.8.2020
Illustratör Virpi Pekkala älskar julens stora borddsällskap. Julkorten hon illustrerar är fyllda med tomtar som lagar mat och äter tillsammans.

Vad betyder julmaten för dig?

"Vi brukar fira jul hos våra döttrar och barnbarn i Sverige och där blir vi alltid bjudna på mormors sillsallad och kött­bullar. Jag växte upp som enda barnet och har alltid älskat stora bordssällskap. För mig innebär mat framför allt umgänge och samvaro."

Hur viktigt är det för dig att maten dukas upp vackert?

"Jag njuter av god mat och vacker dukning. Jag har flera serviser, men jag föredrar enfärgade måltidskärl eftersom de framhäver maten."

Äter du när du tecknar?

"Jag äter aldrig medan jag tecknar. En kopp kaffe går an, men i allmänhet hinner kaffet kallna när jag koncentrerar mig. Jag använder gärna mat som tema på mina julkort. Mina tomtar som lagar och äter julmat återspeglar matens roll i finländarnas julfirande."

Gillar du själv matlagning?

"Jag tycker om att testa nya recept. Till all lycka accepterar min man det mesta i matväg. Vi äter tre gånger per dag. Jag lagar relativt stora satser mat och fryser in."

Vilken är din största upptäckt gällande mat?

"Grönsakerna är min största upptäckt. Vår kost har blivit lättare under årens lopp och i dag äter vi knappast alls så kallat rött kött. Jag har aldrig följt någon speciell diet och jag föredrar måttligt ätande framom hårdbantning. Jag brukar säga att jag är lika liten, rund och fryntlig som mina tomtar."