Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Trägen vinner

Teksti:
Sanna Suokko
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 25.11.2015
|
Muokattu: 31.8.2020
SOK:s koncernchef Taavi Heikkilä, 53, springer ikapp med tiden, men handlar gärna familjens mat om tidsschemat tillåter. "Det bästa sättet att förstå kunden är att själv vara kund", säger han.

Den nästan två meter långe koncernchefens blå kostym sitter som gjuten, handleden pryds av en snygg klocka och ur kostymfickan tittar en prydligt vikt näsduk fram. Telefonen på stolens armstöd piper stup i kvarten.

Taavi Heikkilä är den person vars ansikte representerar S-gruppen och dess cirka 40 000 anställda.  Kooperation är en intressant och annorlunda verksamhetsform. För handelslagen runtom i Finland är SOK både herre och dräng – handelslagen äger SOK, men är också dess kunder. Starkare band får man nog leta efter i affärsvärlden.

Taavi Heikkilä berättar att hans jobb kräver både diplomati och bestämdhet.

"Det gäller att vara lyhörd för alla signaler från fältet och att förstå kunderna", säger han.

Makt och ansvar går hand i hand. Uttrycket kan låta som en klyscha, men det passar väl in på koncern­chefens arbete. Taavi Heikkilä är  en verklig veteran inom andelsrörelsen. Han blev antagen till S-gruppens fältutbildning som nybakad ekonom för 28 år sedan. Arbetsgivaren har varit densamma sedan dess, men arbetsuppgifterna har varierat. För ett par år sedan valdes Taavi Heikkilä till koncernchef i konkurrens med två externa kandidater.

"De andra kandidaterna skulle säkert ha blivit bra chefer, men min långa erfarenhet av handelsbransch-­ en och S-gruppen bidrog till att jag drog det längsta strået", säger han.

Avbytarbänken räcker inte

Grunden till Taavi Heikkiläs tävlingsiver och spurtförmåga lades under hans uppväxttid i Tikkakoski i dåvarande Jyväskylä landskommun. Tjänstemannafamiljens mellersta barn och enda pojke trivdes bättre  på fotbollsplanen än i klassrummet.

"Oavsett om det handlar om idrott eller jobb spelar jag hellre som nyckelspelare än sitter på avbytarbänken. Fastän ansvarspositioner är krävande och arbetsdryga har jag alltid velat vara med och fatta beslut. För alla ledare gäller principen vinna eller försvinna, men jag har alltid varit och är fortfarande beredd att ta risken", säger koncernchefen.

Eftersom jobbet är en stor och viktig del av livet måste det kännas meningsfullt.

"För mig är det uttalat viktigt att göra nytta och åstadkomma något. Andelsrörelsen handlar om mycket mer än balansräkning och rörelsevinst", säger Taavi Heikkilä.

Som pojke tilltalades den nuvarande koncernchefen mer av handling och aktiv sysselsättning än av läxläsning. När han stod i beråd att resa till USA och spela basket som utbyteselev hade han vitsordet fem i svenska, vilket höll på att ge hans lärarmor gråa hår.

Den unge Taavi Heikkilä hade fallenhet för basket, men en allvarlig knäskada tvingade honom att sadla om och göra upp nya planer. Den tilltänkta karriären som yrkesidrottare blev inte av, men intresset för sport och idrott blev bestående. Efter förändringen fokuserade han sitt intresse och sina ambitioner på studier, vilket ledde till att han avlade ekonomexamen vid Helsingfors finska handelshögskola på endast tre år.

"Jag var verkligen motiverad. När jag blev antagen till handels­högskolan som 22-åring hade jag avtjänat min värnplikt och haft många ointressanta jobb. Jag ville lära mig något nytt och få intressanta och utmanande arbetsuppgifter", säger han.

Studierna handlade inte enbart om föreläsningar och tenter. I det medryckande och sociala studielivet träffade Taavi Heikkilä sin blivande fru Pauliina som studerade internationell marknadsföring.

"Oavsett om det handlar om idrott eller jobb spelar jag hellre som nyckelspelare än sitter på avbytarbänken."

Vardagens bästa team

Ljushåriga och resliga Pauliina Heikkilä öppnar dörren till familjens radhus på Brändö i Helsingfors. Familjen stängde dörren till sitt egnahemshus i Lahtis när de för två år sedan flyttade till tjänstebostaden i huvudstaden. Bostaden börjar kännas som ett hem trots att den ibland används för representation.

Parets långvariga förhållande har rymt både det ena och det andra, men makarnas gemensamma värde­bild gör dem till ett väl sammansvetsat team. Pauliina Heikkilä, som också har arbetat inom S-gruppen, accepterar makens långa arbetsdagar utan knot. Sinnet för humor och det ömsesidiga intresset för den andras arbete har skapat en atmosfär som rymmer engagemang, förståelse och frihet.

"Vårt förhållande fungerar utmärkt eftersom vi är tillräckligt olika. Vi pratar, diskuterar och argumenterar flitigt. Ibland ber Taavi mig om förslag och råd, men han följer dem sällan", säger Pauliina Heikkilä med ett brett leende.

Pappas goda råd

På S-gruppens huvudkontor Ässäkeskus sitter Taavi Heikkilä och går igenom följande dags program med sin sekreterare Sinikka Laitinen. Under sina trettio år i huset har hon arbetat som sekreterare för fem koncern­chefer och är väl förtrogen med chefskapets utmaningar.

"Fastän alla våra koncernchefer  har varit djupt engagerade i sina jobb och arbetat utan att snegla på klockan har de alltid haft tid för sina familjer. Taavi är inget undantag", säger Sinikka Laitinen.

När Taavi Heikkilä kommer hem från jobbet tar han av sig slipsen och blir en vanlig familjefar. Familjens yngsta barn Ada, som är 13 år, springer ivrigt ner från övervåningen för att berätta för sin pappa hur hans råd fungerade på beachvolley-planen.

Familjens äldre barn, Atte, 24, och Peppiina, 20, har redan flugit ur boet.

"Som far har Taavi alltid varit närvarande. Jag vet inte hur han bär sig åt, men han är fortfarande en mycket mjuk och lyssnande pappa. När vi flyger lyckas han med konststycket att lugna helt främmande barn", säger Pauliina Heikkilä.

Fastän Taavi Heikkilä gläder sig åt sin dotters framgång i dagens beachvolley-spel påpekar han för henne att man inte alltid behöver lyckas.

"Dagens barn och ungdomar utsätts för stor press. Visst förtjänar framgång beröm och uppmuntran, men det viktigaste är att vi vuxna föregår med gott exempel i ord och handling", säger han.

Familjens äldsta barn, sonen Atte, var rebellisk som yngre, men i dag studerar han finansiering på Aalto-universitetet med stor iver. Familjens verkliga kämpe är dottern Peppiina, som har varit gravt  hörselskadad sedan födseln. Att vara förälder till ett så kallat specialbarn är utmanande, men samtidigt både givande och lärorikt. När pappa Taavi höll sitt gratulationstal till den nyblivna studenten för ett drygt år sedan kunde ingen hålla tillbaka tårarna.

"Peppiina gick i normal skola trots sitt handikapp och i dag studerar hon pedagogik. När hon var 13 år fick hon ett cochleaimplantat som underlättade livet. Men Peppiinas fina presta­tioner är nog resultatet av hennes beslutsamhet och tåga", säger Taavi Heikkilä.

"Dagens barn och ungdomar utsätts för stor press. Visst förtjänar framgång beröm och uppmuntran, men det viktigaste är att vi vuxna föregår med gott exempel i ord och handling."

Löpning lättar på trycket

Fysiskt och psykiskt välbefinnande är a och o i koncernchefens krävande vardag.

"Jag strävar efter att motionera åtminstone en halv timme per dag. Jag löper, cyklar eller åker skidor beroende på vädret och årstiden. Dessutom spelar jag bollspel och besöker gymmet året runt. Motion i kombination med tillräcklig sömn och hälsosamma kostvanor håller kroppen och knoppen i skick. När man mår bra orkar man jobba långa dagar, vid behov vaka någon natt och njuta av sin fritid. För att klara dagens krävande och hektiska arbetsliv behöver vi alla vila och motion", säger han.

I familjen Heikkilä delar man på vardagssysslorna. Koncernchefen avskyr diskmaskinen, men han går gärna till affären och handlar. Ibland tittar han in hos konkurrenterna.

"Om jag upptäcker något som konkurrenten har löst elegantare än vi tar jag en bild med telefonkameran", avslöjar han.

"Om jag upptäcker något som konkurrenten har löst elegantare än vi tar jag en bild med telefonkameran."

Pris och hälsa

Taavi Heikkilä är naturligtvis ägarkund i S-gruppen. Han karakteriserar sig själv som hybridkonsument, vilket innebär att han väljer förmånliga basvaror men gärna betalar lite mer för specialvaror.

Ekonomen och koncernchefen, som är stamkund i den lokala Alepa- affären, håller reda på slantarna och den privata ekonomin. När han handlar dagligvaror beaktar han priset och hälsoaspekten.

"Gefilus-saft, grönsaker, fettsnåla varor… Jag väljer i allmänhet finländska livsmedel eftersom de är tillförlitliga och spårbara. I fråga om kött faller valet alltid på inhemska produkter", säger Taavi Heikkilä.

Under veckosluten lagar han gärna sin favoriträtt, nämligen pepparbiff. Han fick receptet av El Toros restaurangchef i Lahtis när han basade för handelslaget Hämeenmaa.

"Jag antecknade alla detaljer. Genom att följa anvisningarna om kött, peppar, olja och stektider har jag, till min stora förvåning, lyckats tillreda perfekta biffar. Om viljan finns kan man lära sig nästan vad som helst, även ledarskap. Övning ger färdighet och det som räknas i slutändan är resultatet", avrundar Taavi Heikkilä.