Stolt i egen arbetsskjorta

21.2.2014
0 betyg
Stolt i egen arbetsskjorta

S-gruppen erbjuder årligen sommarjobb eller praktikantplatser till över 10 000 unga. Inom handelsbranschen får ungdomarna arbeta med varierande arbetsuppgifter. I fjol somras fick vi bekanta oss med Jasminas och Eveliinas sommardagar på jobb i S-gruppen.

Viitasaaren S-market

KLOCKAN 7.15 Jasmina Kolehmainen, 23, som studerar och bor i Jyväskylä, sommarjobbade flera somrar på S-market i Viitasaari. Morgonturen i affären börjar klockan sex, de första kunderna kommer redan sjutiden. "De två första timmarna vid kassan är ofta ganska lugna", berättar Kolehmainen.

Jasmina Kolehmainen, Johanna Pitkänen och Ari Nousiainen

8.30 Pauserna ger arbetet rytm. Då och då pratar vi om arbetet andra gånger om allt mellan himmel och jord. På bilden äter arbetskompisarna Johanna Pitkänen och Ari Nousiainen frukost med Jasmina Kolehmainen.

Myyjän työ

12.00 Expediten sitter inte enbart vid kassaapparaten. Man staplar dessutom upp butikskorgarna, fyller tobakshyllorna och håller utrymmet städigt. "Jobbet har lärt mig hur branschen fungerar", säger Kolehmainen.

Osuuskauppa Keskimaa

13.30 Viitasaari, som ligger i Handelslaget Keskimaas område, har många sommargäster. Människorna blir bekanta under sommarens lopp. "På en liten ort känner alla varandra och därför växlar man alltid några ord med butikspersonalen när man handlar."

Jasmina Kolehmainen

14.00 Morgonturen är avslutad. Jasmina Kolehmainen studerar till barnträdgårdslärare och jobbar turer i S-market även under andra semestrar. "Arbetet i butiken liksom hör till min sommar. Jag får antagligen arbete i min egen bransch nästa sommar, men om så inte är fallet, drar jag gärna på mig S-markets gröna arbetsskjorta."

I sommar sysselsätter S-gruppen cirka 12 000 vikarier och praktikanter.

Eveliina Salmela

KLOCKAN 14.00 "Sommarfågeln" Eveliina Salmelas, 22, kvällsskifte börjar på restaurang Rotterdam i Kampen i Helsingfors. "När jag klär på mig arbetsskjortan förvandlas min sinnesstämning. Kanske det finns en gnutta yrkesstolthet i humöret", berättar Esbobon Salmela. I somras ansvarade hon bland annat för terrassområdet på HOK-Elantos ölrestaurang. Arbetet i restaurangen har fortsatt till dags dato.

Oluthuone Rotterdam

15.30 Under jäktiga dagar har vi mycket kunder. Då löper största delen av dagen bakom bardisken. Vi ber kunderna visa S-Förmånskortet och även identitetsbeviset ifall de ser ut att vara under 30 år. "Jag har haft stor nytta av mina studier", säger Salmela som snart blir färdig restonom.

Ravintola-alan kesätyö

16.45 En pigg och leende kundbetjänare klarar sig alltid. "Det har varit intressant att se hur olika kundernas önskningar kan vara", säger Salmela, som jobbat flera somrar på Rotterdam. "Dessutom lär jag mig kontinuerligt något nytt. Ölkulturen och olika dryckessorter har blivit bekanta."

Kesätyö tarjoilijana

19.00 Vädret inverkar avsevärt på arbetsdagen. "Under varma dagar är kunderna många ända fram till kvällen. Då hinner man inte sitta still en längre tid. Solljuset påverkar humöret positivt", säger Eveliina Salmela."

Kesätyö S-ryhmässä

22.00 Flasköppnaren är servitrisens viktigaste arbetsredskap. "Bra skor är ett måste. I det här jobbet står man och rör på sig mycket. Jag plockar till exempel bort alla tomma stop och flaskor från bordet. Arbetet är så tungt som man gör det för sig. Vi bär mycket", berättar Salmela som avlutar sin dag på jobbet.

Karriärstart i handelsbranschen

S-gruppen, som är en viktig arbetsgivare runt om i landet, har över 43 000 anställda varav 11 000–12 000 är vikarier och praktikanter.

SOK:s arbetsmarknadsdirektör Nina Meincke berättar att sommarjobben är en utmärkt inkörs-port till fast anställning.

"S-gruppen är ett verkligt allaktivitetshus med arbetsuppgifter av alla de slag. Vi erbjuder dessutom våra anställda attraktiva personalförmåner", säger hon.

De flesta av S-gruppens sommaranställda arbetar inom daglig- och bruksvaruhandeln, men hotell- och restaurangverksamheten och bilhandeln behöver också vikarier. Ungefär hälften av sommarfåglarna jobbar inom ramen för praktikprogrammet Bekanta dig med arbetslivet och förtjäna.

Många ungdomar kommer i kontakt med handelsbranschen via praktikprogrammet.

"Programmet Bekanta dig med arbetslivet och förtjäna ger tusentals ungdomar värdefull erfarenhet av arbetslivet", avrundar Nina Meincke.

Över en fjärdedel av S-gruppens anställda är yngre än 25 år.

 

Vad är Bekanta dig med arbetslivet och förtjäna?

Tusentals ungdomar får kortvariga sommarjobb via praktikprogrammet Bekanta dig med arbetslivet och förtjäna, som är ett samprojekt mellan Servicefacket PAM, Finsk Handel och Turism- och restaurangförbundet MaRa.

Praktiktiden är minst tio dagar och platserna är avsedda för skol- och gymnasieelever som har fyllt eller fyller 14 år under året.

MER INFORMATION:

Bekanta dig med S-gruppens sommarjobb

Text:
Foto: Ida Nisonen och Hanna-Kaisa Hämäläinen
Arvioi artikkeli (sv)

Betygsätt

1/5 5/5