Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Rokka och Kippari skyddar elefanter

Teksti:
Heidi Hänninen
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 25.2.2016
|
Muokattu: 31.8.2020
Toni Lahtinens och hundarna Rokkas och Kipparis historia är som klippt ur en äventyrsbok. Efter vissa initiala svårigheter assisterar trion nu ett tanzaniskt specialförband i kampen mot terrorism, organiserad brottslighet och illegal elfenbenshandel.

Det låter som en rövarhistoria, men faktum är att en finländsk polis och hans två specialskolade hundar, labrador retrievern Rokka och Jack Russel terriern Kippari, kämpar mot den ökända elfenbensmaffian i Tanzania. Toni Lahtinen från Gustav Adolfs (Hartola) har, trots en del motgångar, lyckats förverkliga sin dröm om ett jobb som omfattar brottsbekämpning, internationell verksamhet och djurskydd.

Toni hann arbeta cirka tio år som polis i Finland innan han började längta efter ett jobb inom djurskyddet. Han packade sin resväska och reste runt världen i jakten på lämpliga uppgifter. Den första resan gick till Rumänien där han arbetade som volontär på olika hundgårdar. Därefter styrde han kosan mot hundgårdarna i Thailand och sedan blev det Australien och ett jobb som kennelföreståndare hos en djurskyddsorganisation

"Därtill har jag jobbat som undersökningsledare inom ramen för ett projekt gällande smugglingen av hundvalpar från Östeuropa. I dag är jag i Tanzania med mina spårhundar för att hjälpa de hotade elefanterna", säger han.

Assistans till specialförband

Till Team Rokkas, alltså Tonis och hans hundars uppgifter hör att söka upp elfenben och att utbilda spårhundar och deras förare. För närvarande ingår sex hundar och fem förare i "elevgruppen".

Spårningsarbetet utförs i samarbete med den tanzaniska statens specialförband NTSCIU, som är specialiserat på grov organiserad brottslighet. Förbandet grundades ursprungligen för att undersöka terrordådet mot USA:s ambassad i Dar es-Salaam år 1998.

Samarbetet mellan Team Rokka och specialförbandet har burit frukt: Rokka har lyckats nosa upp flera graverande bevis mot olika elfenbenssyndikat.

Toni berättar att han har stött på många problem i Tanzania. Utbildningsnivån är låg, kunskaperna i engelska är nästan obefintliga, levnadsstandarden är mycket låg och trafiken är livsfarlig. Omständigheterna försvårar det brottsförebyggande arbetet avsevärt, men jobbet är både givande och belönande. När teamet lyckas upplever han stor tillfredsställelse med att vara på rätt spår.

"Den lokala polisen visar sin tacksamhet genom att tillsammans med inrikesministeriet se till att vi har verksamhets- och uppehållstillstånd i landet. Det kan låta ynkligt, men det är få utlänningar förunnat", säger Toni.

Belönande arbete

Låt oss ta en titt på Tonis arbetskamrater, Team Rokkas spårhundar. Hur skolar man en elfenbenshund?

"Skolningen inleds när hunden är åtta veckor gammal. Till en början handlar det om trevlig lek, men i takt med att hunden växer blir skolningen mer anpassad och målinriktad. Skolningen innehåller ändå alltid en ordentlig portion lek som tilltalar hunden. Hunden vänjs vid olika miljöer och den får träffa människor och andra djur. Valpens medfödda instinkter väcks med hjälp av bland annat lek och spårningsövningar", säger Toni.

Hans hundar kommer från meriterade finländska uppfödare. Toni betonar uppfödarens betydelse: Uppfödaren känner sina valpar och ser genast vilka som lämpar sig för spårningsarbete. Innan valparna överlåts undersöks deras lämplighet på olika sätt.

"Jag behöver hundar som är orädda, självständiga, sociala, nyfikna och matglada. Hundarna måste vara okänsliga för störningar, nya miljöer och främmande ljud och dessutom bör de ha uttalad jaktinstinkt", säger Toni.

Han trivs bäst med skolningen och fältarbetet, det vill säga när han får vara tillsammans med hundarna.

"Utöver det egentliga arbetet har jag en hel del administrativa uppgifter. Jag är inte särskilt förtjust i den delen av jobbet men uppgifterna måste skötas för att projektet skall lyckas", säger Toni.

Filmstjärnor

Fastän Toni, Rokka och Kippari är relativt nya i gamet har de hunnit uppleva mycket tillsammans. Toni använder gärna ordet Askungesaga: Teamet har stött på patrull flera gånger, men alltid lyckats klara skivan och fortsätta sitt viktiga arbete elefanterna till fromma.

Toni berättar om när han och hunden Rokka fick delta i utredningen av brott begångna av landets mest ökända elfenbensbrottsling. Mannen hade lett 15 syndikat och bar ansvaret för flera tusen elefanters död. Toni och Rokka anlände till en av brottsplatserna där den misstänktes bil omringades av tiotals poliser och två filmteam som gjorde dokumentärer om elfenbenshandeln.

När paret gick fram till bilen upptäckte Toni att den misstänkte stod alltför nära.

"Jag bad poliserna fösa undan mannen och när Rokka började undersöka bilen trängde svettpärlorna fram på hans panna. Efter en stunds sökande markerade Rokka att det fanns något i bilens baklucka. Det räckte för mig och som tack för sin insats fick Rokka en efterlängtad lekstund", säger Toni.

En stund senare visade undersökningsledaren upp en bit elfenben som hade funnits i bilens baklucka.

"Fyndet innebar ett genombrott i utredningen. Jag minns tillfället som en scen ur en film", avrundar Toni Lahtinen.

Tillfället förevigades av de närvarande filmteamen. Dokumentärerna kommer att visas runt om i världen, vilket innebär att Team Rokka kan titulera sig filmstjärna.

Följ Team Rokka på Facebook.

FAKTA

  • Uppskattningsvis 80 elefanter får varje dag sätta livet till för sina betars skull. I Tanzania dödas omkring 11 000 elefanter årligen.
  • På 1930-talet betade 5–10 miljoner elefanter i Afrika. I dag är antalet endast 450 000–500 000.
  • Under de senaste 7–8 åren har den afrikanska elefantpopulationen minskat med nästan 50 procent.
  • Om dödandet fortgår i samma takt dör den afrikanska elefanten ut inom 7–15 år.
  • En stor del av betarna smugglas till Asien där elfenbenet säljs för flera tusen euro per kg.  Med intäkterna från elfenbenshandeln finansieras bland annat illegal vapenhandel.