Förpackningsmaterialen kan spåras
Gruppchefen för markethandel Marjatta Väisänen berättar att ansvarsfrågor är särskilt viktiga för S-gruppen. Detta gäller både gruppens egna märken och livsmedel som importeras på gruppens eget importörsansvar. De som tillverkar dessa produkter ska lämna in en separat anmälan som garanterar att materialen är trygga i livsmedelsbruk.
"En av säkerhetsfaktorerna är att förpackningsmaterialen kan spåras tillbaka i tillverkningskedjan ända fram till materialets källor. När S-gruppen väljer varuleverantörer, säkerställer vi på förhand att vi får den spårbarhetsinformation som behövs. Samma krav gäller både inhemska och importerade livsmedel", konstaterar Väisänen.
Hon berättar att S-gruppen tar fram en särskild produktspecifikation för alla sina egna märkesprodukter. I specifikationen ingår även uppgifter om förpackningsmaterialen och intyg om deras säkerhet. Som ett exempel lyfter Väisänen fram den inhemska laktosfria mjölkdrycken som innehåller tre procent fett. Mjölken är finsk mjölk från Arla, och förpackningen tillverkas av Elopak.
"Mjölkpaketet har en förslutbar plastkork, och därför kräver vi separata testintyg för både paketet och korken. De visar att mjölkpaketets material lämpar sig för kall mjölk, mjölkprodukter och flytande äggprodukter i kylkedjan. Korken är i sin tur godkänd för flytande produkter tillsammans med Elopaks paketämnen", beskriver Väisänen.
Olika förpackningar för varmt och kallt
Mjölkpaketets testintyg avslöjar också en annan viktig faktor: livsmedelsförpackningar är trygga så länge som de används i temperaturer som lämpar sig för livsmedlen. Mjölk som förvaras i kylskåpet behöver en annorlunda förpackning än en färdig måltid som ska värmas upp i mikrovågsugnen i sin egen förpackning.
"Det är viktigt att komma ihåg det här när man till exempel återanvänder livsmedelsförpackningar av plast. Man kan tryggt lägga feta bakverk eller kall laxsoppa i en glassask av plast, men jag skulle inte hälla kokande soppa i asken", säger Pirkko Kostamo från Evira.
Tumregeln är att man kan förvara produkter som är kallare än den ursprungliga produkten i en förpackning, men inte produkter som är varmare. När temperaturen höjs börjar nämligen förpackningens material utvidgas, och då kan kemiska föreningar i materialet lösas ut i maten eller drycken.
"För den som vill undvika extra kemikaliebelastning är det viktigt att tänka också på detta. Bara man använder sitt sunda förnuft kan man oftast handla rätt", säger Kostamo.