Favoriträtt? Stekt strömming. Kari Lumikero slår sig ner på restaurang Salve och beställer sin favoriträtt. Han har intagit en och annan lunch på den anrika krogen, som till en början var sjömanskrog och nu är ett populärt tillhåll för bland annat journalister. Under årens lopp har Kari Lumikero rapporterat från många krishärdar och intervjuat nödställda människor runtom i världen. I dag är han pensionerad, men hans kunskapstörst är minst lika stor som tidigare.
Den pensionerade journalisten iklädde sig Elias Lönnrots stora mantel och reste land och rike runt för att med sin videokamera dokumentera finländarnas matrelaterade minnen. Projektet ingår i S-gruppens, Marttaliittos och Finska Litteratursällskapets gemensamma matkulturgärning Ruokakalevala (Matkalevala). En del av det insamlade materialet kommer även att publiceras i boken Ruoka-Kalevala, som utkommer nästa år.
Invånarna i vårt avlånga land har olika mattraditioner och smakvanor. Vilken bild fick Kari Lumikero av den finländska matkulturen vid sina besök i bygderna?
"När jag som barn drabbades av förkylning och inte kunde gå till skolan brukade min mor handla bananer till sjuklingen. Tänka sig – bananer! Det var en kulinarisk upplevelse och sedan dess har jag älskat banan. På 1950-talet såg affärernas hyllor helt annorlunda ut än i dag, men trots den begränsade livsmedelstillgången vaknade mitt intresse för mat redan i unga år. Till en början var jag mest intresserad av smakerna, men småningom fick jag upp ögonen för matlagning.
Mitt favoritområde är massbespisning och min största framgång hittills är receptet Korvstroganoff för hundra personer, som ingår i Veikkolan koulus mathäfte. Jag är intresserad av lättlagade rätter som lämpar sig för bespisning av många personer.
Under min vandring i Elias Lönnrots fotspår insåg jag vilket stort arbete han gjorde när han på 1800-talet samlade in finska folkdikter runtom i landet. I motsats till Elias Lönnrot behövde jag inte vandra genom skogar och kärr barfota eller i obekväma skor eller be om transporthjälp av lokalbefolkningen för att nå andra sidan av en sjö.
Elias Lönnrot drevs av en obetvinglig kunskapstörst och ett behov av att publicera sitt material. Jag lider nog av samma "sjukdom", men i mitt fall handlar materialet om nyheter. Dagens nyheter handlar om finländarnas mat- och smakvanor.
Jag har tillbringat 50 år av mitt liv utomlands och rest omkring i krigshärdar och områden drabbade av olika katastrofer. Där var gastronomi ett okänt begrepp – många av de människor jag träffade hade knappt mat för dagen. Vår vardag är rena lyxen i jämförelse med deras. Vi finländare klagar nog för mycket. Om vi har vant oss vid något har vi väldigt svårt att acceptera ens en liten förlust. Men visst finns det barnfamiljer och andra finländare som lider verklig nöd i vårt välfärdssamhälle.
Jag bodde länge i vårt grannland Sverige. Där är matkulturen mer sofistikerad och utbudet i livsmedelsaffärerna större än i Finland. Svenskarna värnar verkligen om sina mattraditioner – på lunchrestaurangernas menyer finns alltid någon traditionell svensk rätt. Vår matkultur har påverkats av den svenska, vilket bland annat återspeglas av att vi äter rätter så som köttbullar, ärtsoppa, Janssons frestelse och pannkaka.
Den finländska matkulturen, som till och med är rikare än den svenska, har också ryska inslag: Vi äter bland annat blinier och borsjtjsoppa. För bara några decennier sedan var salt och peppar de enda kryddorna i många finländska kök, men i dag är finländarna öppna för nya och exotiska smaker. Inställningen till mat och måltider, vars enda syfte länge var att fylla magen, har förändrats avsevärt. Dagens finländare planerar sina måltider, lagar mat och äter tillsammans och utbyter matrelaterade tips och idéer.
Alla borde förstå att njuta av maten. Att äta på restaurang och dricka ett glas gott vin till maten är en sann glädje. Maten är en förenande länk, en länk som för oss närmare varandra."