Örter – kockens bästa vänner

5.4.2017
2 betyg
Örter – kockens bästa vänner

Vi valde vårens charmigaste örter och deras kompisar.

Basilika: Den kraftigt doftande basilikan passar till nästan allt, från drinkar till bakverk. Pröva det här: Kör med basilika i mango- eller jordgubbssmoothie.

Rosmarin: Torkad rosmarin är en aromatisk krydda, som är stöddig nog för kraftiga ingredienser. Den gör sig i får- och vilträtter, bröddegar, med rostad potatis och allt som innehåller getost.

Koriander: Med den här örten åker du på en tur till världens ände. Med färsk koriander ger du asiatiska soppor, sallader och curryrätter en läcker arom.

Dill: Dille på dill! Visst är traditionella rätter från skakagurka till dillkött populära, men pröva dill också i mindre traditionella kombinationer. Dill är gott med jordgubbar eller ananas.

Gräslök: Den ljuva och fräscha gräslöken hämtar sommaren till tallriken, garnerar en stilig förrätt och sitter rätt i såser. Hacka överbliven gräslök, blanda i smör och bre den på frukost-smörgåsen.

Oregano: Utom i pizza kan man använda oregano i allt som innehåller tomat. Pajdegen blir intressantare, om du kryddar den med torkad oregano.

Timjan: Timjan är vacker och aromatisk och kan tillsättas både i början av tillredningen och i den nästan färdiga rätten. Timjan gillar särskilt rödvin och ostar. Överraska dig själv, smaksätt blåbärsyoghurt med timjan.

Dragon: Dragonen från det franska köket har en styrka som många ängslas över, men den framhäver elegant matens egen smak. Använd försiktigt i t.ex. ugnsbakta rotsaker med honung, kycklingrätter och i salladsdressingar med senap.

Mynta: Den fräscha myntan tjusar med sin doft och piggar upp med sin smak. Krydda påskens lammrätt, garnera desserter eller kör till mångsidigt myntasocker.

Text
Foto Piia Arnould
Arvioi artikkeli (sv)
Välkommen på inköp

Betygsätt

1/5 5/5