Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Örter – kockens bästa vänner

Teksti:
Tiina Valkonen
Kuvat:
Piia Arnould
Julkaistu: 5.4.2017
|
Muokattu: 7.4.2021
Vi valde vårens charmigaste örter och deras kompisar.

Basilika: Den kraftigt doftande basilikan passar till nästan allt, från drinkar till bakverk. Pröva det här: Kör med basilika i mango- eller jordgubbssmoothie.

Rosmarin: Torkad rosmarin är en aromatisk krydda, som är stöddig nog för kraftiga ingredienser. Den gör sig i får- och vilträtter, bröddegar, med rostad potatis och allt som innehåller getost.

Koriander: Med den här örten åker du på en tur till världens ände. Med färsk koriander ger du asiatiska soppor, sallader och curryrätter en läcker arom.

Dill: Dille på dill! Visst är traditionella rätter från skakagurka till dillkött populära, men pröva dill också i mindre traditionella kombinationer. Dill är gott med jordgubbar eller ananas.

Gräslök: Den ljuva och fräscha gräslöken hämtar sommaren till tallriken, garnerar en stilig förrätt och sitter rätt i såser. Hacka överbliven gräslök, blanda i smör och bre den på frukost-smörgåsen.

Oregano: Utom i pizza kan man använda oregano i allt som innehåller tomat. Pajdegen blir intressantare, om du kryddar den med torkad oregano.

Timjan: Timjan är vacker och aromatisk och kan tillsättas både i början av tillredningen och i den nästan färdiga rätten. Timjan gillar särskilt rödvin och ostar. Överraska dig själv, smaksätt blåbärsyoghurt med timjan.

Dragon: Dragonen från det franska köket har en styrka som många ängslas över, men den framhäver elegant matens egen smak. Använd försiktigt i t.ex. ugnsbakta rotsaker med honung, kycklingrätter och i salladsdressingar med senap.

Mynta: Den fräscha myntan tjusar med sin doft och piggar upp med sin smak. Krydda påskens lammrätt, garnera desserter eller kör till mångsidigt myntasocker.