Olika typer av buteljerat vatten i jämförelse

17.12.2014
9 betyg
Olika typer av buteljerat vatten i jämförelse

Mineralvatten, källvatten, bordsvatten, smaksatt vatten... Det finns många olika typer av buteljerat vatten i affärernas hyllor. Innehållsdeklarationen eller förpackningsmärkningen anger vilka mineralämnen och smakämnen drycken innehåller.

Det rekommenderade dagliga intaget av vätska är cirka 1,5 liter, men det individuella behovet beror på bland annat temperaturen, den fysiska ansträngningen och kosten. Fastän vårt kranvatten är både rent och gott ökar intresset för och utbudet av buteljerat vatten. "Flaskvattnets" smak och egenskaper sammanhänger med vattnets ursprung och de tillsatta ämnena.   

Mineralvatten innehåller i allmänhet mer mineralämnen så som natrium, kalium, kalcium och magnesium än vanligt vatten. Kran- och källvatten tillförs ofta mineralämnen och koldioxid som bildar kolsyra. Bubblorna ger vattnet frisk och fräsch smak.   

Natriumhalten i mineralvatten varierar mellan 6 och 20 mg per dl. Salthalten kan beräknas genom att multiplicera natriumhalten med 2,5. Mineralvatten med mycket kolsyra och hög natriumhalt kallas ofta vichyvatten. Natrium och kalium är viktiga för upprätthållandet av kroppens vätskebalans, men för stort intag av salt höjer blodtrycket och kan leda till otrevlig ansvällning. Svagt kolsyrat vatten med låg salthalt vinner allt mer terräng och står i dag för över 75 procent av konsumtionen.   

Mineralvatten kan smaksättas på olika sätt och dessutom tillförs vattnet ofta vitaminer och spårämnen. Bordsvatten innehåller ofta både kolsyra och smakgivande bär- och fruktaromer. Det relativt höga energiinnehållet i smaksatt vatten överraskar många, men dryckerna kan med fördel användas som lättare alternativ till traditionella läskedrycker. Sockrets och fruktsyrornas menliga inverkan på tänderna är ringa om dryckerna avnjuts som måltidsdryck.  

Buteljerat vatten håller från några månader till ett par år i obruten förpackning. Produktens hållbarhet anges på förpackningen/etiketten. Om förpackningen har brutits är hållbarheten betydligt kortare. Vattnet i kapsylen samlar bakterier i synnerhet om man dricker direkt ur förpackningen och/eller förvarar förpackningen varmt.

Konsumtion av buteljerat vatten belastar miljön eftersom tillverkningen, transporten och avfallshanteringen kräver energi. Den som är mån om sitt kolfotspår kan släcka törsten med kran- eller brunnsvatten.

Finländarna konsumerar i genomsnitt 18 liter mineralvatten per person och år.

Kotimaista-källvatten

EFFEKTIV TÖRSTSLÄCKARE

S-GRUPPENS KOTIMAISTA-KÄLLVATTEN, 0,5 L

Vattnet som tas från källan Multila i Mellersta Österbotten filtreras av flera jordlager på sin väg upp till markytan. Källvattnet kan med fördel smaksättas med till exempel äpple, gurka eller citron. Vattnet säljs i lätta och behändiga plastflaskor.  

Hartwalls Vichy Original

TÄNK PÅ VÄTSKEBALANSEN

HARTWALLS VICHY ORIGINAL, 0,5 L

Det finländska vichyvattnet föddes år 1836 när Victor Hartwall grundade Nordens första mineralvattenfabrik. Det kraftigt kolsyrade vattnet med hög salthalt (0,02 g natrium/100 ml) innehåller flera mineralämnen. Vichyvatten lämpar sig utmärkt för upprätthållande av vätskebalansen vid höga temperaturer. 

Hartwalls Novelle Plus Zink+E

GOTT OCH HÄLSOSAMT

HARTWALLS NOVELLE PLUS ZINK+E, 0,5 L

Vattnet är smaksatt med aprikos och jasmin och sötat med fruktsocker (fruktos). Drycken innehåller de hudvänliga ämnena E-vitamin och zink och tillsatsämnena E120, E330 och E202. Dryckens energiinnehåll är 17 kcal/100 ml. I syfte att undvika skador på tändernas emalj bör syrliga och söta drycker avnjutas som måltidsdryck eller med sugrör.   

Bonaqua Persika-Aloe Vera

EFTER TRÄNINGEN

SINEBRYCHOFFS BONAQUA PERSIKA-ALOE VERA 0,95 L

Det kolsyrade vattnet är sötat med fruktsocker och smaksatt med persika och aloe vera, som är en etablerad medicinalväxt. Aloe vera har bland annat lugnande inverkan på mag- och tarmkanalen. Vattnet innehåller även pantotensyra (vitamin B5), surhetsreglerare (E330) och konserveringsmedel (E202). Dryckens energiinnehåll är 10 kcal/100 ml.   

Olvis Citron-mineralvatten Kevytolo

LÄTTARE ÄN LÄSK

OLVIS CITRON-MINERALVATTEN KEVYTOLO, 0,5 L

Mineralvattnet är sötat med fruktsocker och smaksatt med citronsaft (3 %). Dryckens energiinnehåll är 20 kcal/100 ml. Det låga pH-värdet (3,6) förbättrar dryckens hållbarhet. Eftersom syrligheten kan skada tändernas emalj bör drycken intas högst 4–6 gånger per dygn och helst som måltidsdryck. Drycken innehåller konserveringsmedel (E211).

Kotimaista-mineralvatten

ALLROUNDVATTEN

S-GRUPPENS KOTIMAISTA-MINERALVATTEN, 0,5 L

Det rena grundvattnet från Insjöfinland tillförs koldioxid (kolsyra), magnesium och kalium före buteljeringen. Det nästan saltfria mineralvattnet lämpar sig utmärkt för personer som värnar om sitt blodtryck eller som vill undvika så kallat smygsalt. Mineralvattnet kan också användas som tillsats i bland annat plätt- och frityrsmet. 

Kotimaista-mineralvatten med citron

FÖR VÄNNER AV CITRON

S-GRUPPENS KOTIMAISTA-MINERALVATTEN MED CITRON, 0,5 L

Det rena grundvattnet från Insjöfinland tillförs koldioxid (kolsyra) och naturlig citrusarom före buteljeringen. Mineralvattnets natriumhalt är endast 6 mg/l. Den kalorifria drycken med fräsch smak lämpar sig för vänner av citron, som måltidsdryck till fiskrätter och som ingrediens i bål och drinkar.

Text:
Foto: Sarri Kukkonen
Arvioi artikkeli (sv)
Välkommen på inköp

Betygsätt

1/5 5/5