Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Olika typer av buteljerat vatten i jämförelse

Teksti:
Helena Saine-Laitinen
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 17.12.2014
|
Muokattu: 31.8.2020
Mineralvatten, källvatten, bordsvatten, smaksatt vatten... Det finns många olika typer av buteljerat vatten i affärernas hyllor. Innehållsdeklarationen eller förpackningsmärkningen anger vilka mineralämnen och smakämnen drycken innehåller.

Det rekommenderade dagliga intaget av vätska är cirka 1,5 liter, men det individuella behovet beror på bland annat temperaturen, den fysiska ansträngningen och kosten. Fastän vårt kranvatten är både rent och gott ökar intresset för och utbudet av buteljerat vatten. "Flaskvattnets" smak och egenskaper sammanhänger med vattnets ursprung och de tillsatta ämnena.

Mineralvatten innehåller i allmänhet mer mineralämnen så som natrium, kalium, kalcium och magnesium än vanligt vatten. Kran- och källvatten tillförs ofta mineralämnen och koldioxid som bildar kolsyra. Bubblorna ger vattnet frisk och fräsch smak.

Natriumhalten i mineralvatten varierar mellan 6 och 20 mg per dl. Salthalten kan beräknas genom att multiplicera natriumhalten med 2,5. Mineralvatten med mycket kolsyra och hög natriumhalt kallas ofta vichyvatten. Natrium och kalium är viktiga för upprätthållandet av kroppens vätskebalans, men för stort intag av salt höjer blodtrycket och kan leda till otrevlig ansvällning. Svagt kolsyrat vatten med låg salthalt vinner allt mer terräng och står i dag för över 75 procent av konsumtionen.

Mineralvatten kan smaksättas på olika sätt och dessutom tillförs vattnet ofta vitaminer och spårämnen. Bordsvatten innehåller ofta både kolsyra och smakgivande bär- och fruktaromer. Det relativt höga energiinnehållet i smaksatt vatten överraskar många, men dryckerna kan med fördel användas som lättare alternativ till traditionella läskedrycker. Sockrets och fruktsyrornas menliga inverkan på tänderna är ringa om dryckerna avnjuts som måltidsdryck.

Buteljerat vatten håller från några månader till ett par år i obruten förpackning. Produktens hållbarhet anges på förpackningen/etiketten. Om förpackningen har brutits är hållbarheten betydligt kortare. Vattnet i kapsylen samlar bakterier i synnerhet om man dricker direkt ur förpackningen och/eller förvarar förpackningen varmt.

Konsumtion av buteljerat vatten belastar miljön eftersom tillverkningen, transporten och avfallshanteringen kräver energi. Den som är mån om sitt kolfotspår kan släcka törsten med kran- eller brunnsvatten.

Finländarna konsumerar i genomsnitt 18 liter mineralvatten per person och år.