Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Olika frysdegar i jämförelse

Teksti:
Helena Saine-Laitinen
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 20.11.2014
|
Muokattu: 31.8.2020
När bakivern gör sig påmind är de färdiga frysdegarna en räddare i nöden. Degen tinar på en liten stund och lämpar sig för olika bakverk.

Fryst smördeg, bladdeg och tårtdeg lämpar sig utmärkt för julens salta och söta bakverk. Det lönar sig att välja rätt deg för det avsedda ändamålet eftersom degens sammansättning varierar. Skillnaderna gäller främst degens fetthalt och tjocklek. Smördegen innehåller smör, medan bladdegen och tårtdegen innehåller margarin. Frysdegen tillverkas genom maskinell utkavling av degstycken – ett degstycke räcker till cirka hundra tunna degplattor.

Den välsmakande smördegen lämpar sig utmärkt för bakverk med lite fyllning. Ju svalare degen är, desto bättre blir resultatet.

Den tunna bladdegen stiger mindre än tårtdeg under gräddningen. Både bladdegen och tårt­degen lämpar sig utmärkt för fyllda bakverk så som piroger, pastejer, wienerbröd och tårtor.

Mördegen, som innehåller mer vätska, fett och socker än annan frysdeg, lämpar sig utmärkt för bakning av bland annat piroger och småbröd.

Butikerna saluför både salta och söta pirogdeger. Degens fiberhalt, saftighet och smak justeras med bland annat råg, havre och potatis.

All deg är tillverkad i Finland. Den rekommenderade gräddningstiden och -temperaturen anges på förpackningen.

Sortimentet varierar från butik till butik.