Olika frysdegar i jämförelse

20.11.2014
1 betyg
Olika frysdegar i jämförelse

När bakivern gör sig påmind är de färdiga frysdegarna en räddare i nöden. Degen tinar på en liten stund och lämpar sig för olika bakverk.

Fryst smördeg, bladdeg och tårtdeg lämpar sig utmärkt för julens salta och söta bakverk. Det lönar sig att välja rätt deg för det avsedda ändamålet eftersom degens sammansättning varierar. Skillnaderna gäller främst degens fetthalt och tjocklek. Smördegen innehåller smör, medan bladdegen och tårtdegen innehåller margarin. Frysdegen tillverkas genom maskinell utkavling av degstycken – ett degstycke räcker till cirka hundra tunna degplattor.

Den välsmakande smördegen lämpar sig utmärkt för bakverk med lite fyllning. Ju svalare degen är, desto bättre blir resultatet. 

Den tunna bladdegen stiger mindre än tårtdeg under gräddningen. Både bladdegen och tårt­degen lämpar sig utmärkt för fyllda bakverk så som piroger, pastejer, wienerbröd och tårtor. 

Mördegen, som innehåller mer vätska, fett och socker än annan frysdeg, lämpar sig utmärkt för bakning av bland annat piroger och småbröd.

Butikerna saluför både salta och söta pirogdeger. Degens fiberhalt, saftighet och smak justeras med bland annat råg, havre och potatis.

Myllyn Paras-smördegsplattor

SMÖRDEGSPLATTOR (500 G, 5 ST.), MYLLYN PARAS

Hemligheten bakom degens goda smak är äkta smör (32 %). De sockerfria och laktosfattiga degplattorna lämpar sig för olika ändamål. Degen tinar på en kvart i rumstemperatur och på cirka en minut i mikrovågsugn (upptiningseffekt). Det lönar sig att använda degen genast efter upptiningen.

Kotimaista-mördeg

MÖRDEG (400 G), KOTIMAISTA, S-GRUPPEN

Mördegen, som lämpar sig för bakning av söta bakverk, tinar på cirka en timme i rumstemperatur. Den laktos- och mjölkfria degen innehåller 22 procent margarin. Degen kan kavlas ut eller rullas och vid behov smaksättas med till exempel kardemumma eller apelsinskal.

Kotimaista-pirogdeg

PIROGDEG (400 G), KOTIMAISTA, S-GRUPPEN

Den laktos- och mjölkfria pirogdegen, som innehåller potatis och 20 procent margarin, lämpar sig utmärkt för bakning av olika piroger. Degen tinar på cirka en timme i rumstemperatur. Genom att förgrädda pirogbottnen 5–10 minuter innan fyllningen tillsätts försäkrar man sig om jämn och tillräcklig gräddning.

Sunnuntai-rågpotatisdeg

RÅGPOTATISDEG (400 G), SUNNUNTAI

Den fiberrika degen, som innehåller 24 procent margarin, 17 procent råg och 13 procent potatis, är laktosfri, mjölkfri, äggfri och sojafri. Den väl­smakande degen lämpar sig utmärkt för bakning av piroger, pastejer och så kallad "kukko" med mujka eller blåbär. Degen lämpar sig också för inbakning av bland annat julskinka.

Kotimaista-tårtdegsplattor

TÅRTDEGSPLATTOR (500 G, 5 ST.), KOTIMAISTA, S-GRUPPEN

De laktos- och mjölkfria tårtdegsplattorna, som innehåller 19 procent växtmargarin, lämpar sig utmärkt för bakning av frasiga och saftiga julstjärnor. Varför inte ersätta de traditionella plommonen med någon annan marmelad eller vika degen till någon annan figur?

Myllyn Paras-bladdegsplattor

BLADDEGSPLATTOR (500 G, 8 ST.), MYLLYN PARAS

Fettet (29 %) i den laktos- och sockerfria degen är vegetabiliskt. Degen tinar på en kvart i rumstemperatur och på cirka en minut i mikrovågsugn (upptiningseffekt). Degen lämpar sig utmärkt för bakning av frasiga pastejer, piroger, wienerbröd och croissanter. Bladdegen stiger mindre än tårtdeg under gräddningen.

All deg är tillverkad i Finland. Den rekommenderade gräddningstiden och -temperaturen anges på förpackningen. 

Sortimentet varierar från butik till butik.

Text:
Foto: Sarri Kukkonen
Arvioi artikkeli (sv)

Betygsätt

1/5 5/5