Fryst smördeg, bladdeg och tårtdeg lämpar sig utmärkt för julens salta och söta bakverk. Det lönar sig att välja rätt deg för det avsedda ändamålet eftersom degens sammansättning varierar. Skillnaderna gäller främst degens fetthalt och tjocklek. Smördegen innehåller smör, medan bladdegen och tårtdegen innehåller margarin. Frysdegen tillverkas genom maskinell utkavling av degstycken – ett degstycke räcker till cirka hundra tunna degplattor.
Den välsmakande smördegen lämpar sig utmärkt för bakverk med lite fyllning. Ju svalare degen är, desto bättre blir resultatet.
Den tunna bladdegen stiger mindre än tårtdeg under gräddningen. Både bladdegen och tårtdegen lämpar sig utmärkt för fyllda bakverk så som piroger, pastejer, wienerbröd och tårtor.
Mördegen, som innehåller mer vätska, fett och socker än annan frysdeg, lämpar sig utmärkt för bakning av bland annat piroger och småbröd.
Butikerna saluför både salta och söta pirogdeger. Degens fiberhalt, saftighet och smak justeras med bland annat råg, havre och potatis.