När är det lämplig tid att måla huset?

25.5.2015
0 betyg
När är det lämplig tid att måla huset?

Solljuset avslöjar när det är dags att bättra på hemmets eller stugans utsida. Det bästa vädret för att måla huset är en halvmulen och varm dag med uppehållsväder.

  1. Välj en dag då temperaturen ligger på 15–20 grader och den relativa fuktigheten är högst 80 procent. Måla inte då temperaturen ligger under 5 grader, för köld gör att målarfärgen torkar och bildar en hinna långsammare samt gör att färgen inte fastnar så bra.
  2. Undvik direkt solsken, för det gör att hinnan på målarfärgen torkar för snabbt. Om du målar vid soligt väder, arbeta i skuggan och följ solens gång.
  3. Ytan ska vara torr. Om regn väter ner underlaget, kan man inte måla på det. Likaså om regndroppar träffar väggen hindrar detta målarfärgen från att torka och kan göra att den målade ytan blir förstörd.
  4. Beakta luftfuktigheten. Arbetet ska påbörjas genast när morgondaggen har försvunnit, så att den målade ytan hinner torka innan kvällsdaggen lägger sig. Fuktigheten från kvällsdaggen gör den färska, fuktiga målade ytan mattare.
  5. Försommaren är bättre än sensommaren, för då är konstruktionerna ännu torra efter vintern och den relativa luftfuktigheten låg.
Text
Foto Roope Permanto
Sakkunnig Esa-Pekka Mähönen, lektor i yt­behand­ling vid yrkes- och vuxen­institutet Savon ammatti- ja aikuisopisto i savolax
Arvioi artikkeli (sv)
Välkommen på inköp

Betygsätt

1/5 5/5