Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Koriander – en trendig ört som smakar Asien

Teksti:
Anu Vallinkoski
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 25.1.2017
|
Muokattu: 31.8.2020
Koriandern, som är bekant från det asiatiska och sydamerikanska köket, delar finländarna i två läger. Vissa älskar smaken, medan andra hatar den.

Koriander som förvaras stående i kylskåp i sin originalförpackning håller cirka en vecka. Om myllan i krukan har torkat kan man tillföra ett par matskedar vatten. Örten kan planteras i en underbevattningskruka eller i ett trädgårdsland.

Eftersom färsk koriander inte tål upphettning bör man tillsätta örten först i slutet av tillredningen.

En nypa asiatisk smak

Koriander har använts som örtkrydda i Asien och Sydeuropa under flera sekler och den förekommer också i det sydamerikanska köket. Det asiatiska kökets stora popularitet och de många kockprogrammen på TV har främjat korianderns landstigning i Finland.

Koriandern liknar sin släkting persiljan. Även moroten hör till samma släkte.

Krävande odlingsförhållanden

Företagare Erno Laukkarinens växthus i Lepsämä bjuder på grönska året runt. Odlingen levererar 18 olika örter till affärerna. En av örterna är den allt populärare koriandern i produktserien Kotimaista.

"Alla örter kräver specifika och anpassade förhållanden. Vår produktutveckling handlar i stor utsträckning om att finna de rätta odlingsbetingelserna", säger Erno Laukkarinen.

Drivningen från frö till leveransklar ört räcker mellan fyra och sex veckor. Örtodling handlar i stor utsträckning om avancerad teknik. Temperaturen samt mängden vatten, gödselmedel och ljus regleras av en dator.

Den känsliga koriandern tarvar varsam hantering: Ovarsamma grepp och kraftiga stötar gör bladen svarta.

Prova koriander