Den pizzan glömmer Jyrki Sukula aldrig. Han hade åkt från hembyn Serralunga d'Alba till grannbyn La Morra för att lära sig baka pizza.
Pizza är kanske inte den maträtt som man normalt förknippar med Piemonte, men på den aktuella restaurangen arbetade en av Italiens bästa pizzabagare, nämligen Domenico Martucci.
Pizzakonstnären berättade allt om rätten för Jyrki och hans finländska kompis, som var på besök i Italien för att stifta bekantskap med läckerheten. Han förevisade stenugnen i vilken pizzorna gräddas, han berättade om degen som påverkas av bland annat vädret och mjölets kvalitet...
Efter den givande föreläsningen slog sig herrarna ner och beställde var sin pizza. Jyrki valde restaurangens enklaste alternativ, nämligen margeritha med tomatsås, mozzarella och oregano.
"Fastän vi befann oss långt ifrån pizzans egentliga hemtrakter, var det nog mitt livs bästa pizza", säger Jyrki.
Den goda pizzan gjordes ännu läckrare av pizzeriaägarens far, som hyvlade en försvarlig hög tryffelspån på läckerheten.
När Jyrki och hans kompis hade smort kråset en stund närmade sig en av restaurangens gäster deras bord och bad att få bli fotograferad tillsamman med finländarna. Orsaken var att den manliga gästens fru hade finländska rötter. "Mat och måltider skapar definitivt intressanta situationer", säger Jyrki.
Vindistriktet Barolo
Jyrki och hans fru Riikka Sukula blev vinodlare för 11 år sedan efter diverse svårigheter: Det italienska par som ägde och drev den aktuella vingården ville inte sälja den eftersom den ägts av hustruns släkt hela 200 år.
"Under de senaste 30 åren hade ingen vingård sålts inom området eftersom gårdarna av tradition nedärvs från generation till generation. Därtill var vi ju utlänningar", säger Jyrki.
Paret Sukula, som verkligen ville bli vinodlare i det uppskattade vindistriktet Barolo, förhandlade två långa år med ägarna innan affären blev av.
När Jyrki och Riikka hade tagit över verksamheten renoverade de den gamla gården. Riikka började studera lantbruk i läroavtalsform hos en lokal agronom och i fjol avlade hon magisterexamen i vinkultur vid Italiens gastronomiska universitet. Det huvudsakligen självlärda paret producerar i dag cirka 5 000 flaskor ekologiskt vin per år.
"Fastän konkurrensen inom den italienska vinvärlden med flera hundra tusen vingårdar är stentuff har vi lyckats utmärkt: I år förlänades vi Italiens äldsta vinguides främsta utmärkelse för tredje gången i ordningen", säger Jyrki.
Vingården har även haft andra framgångar: Flera internationella vintidningar har skrivit om odlarparet och i fjol besöktes gården av hela 2 500 vinvänner. Lokalbefolkningen är stolt över det finländska odlarparet, vingårdens förra ägare besöker gården regelbundet och till jul får Jyrki och Riikka massor av klappar och gåvor av byborna och sina samarbetspartner.
"Vi har visat att även obekanta människor kan slå sig ner, lyckas och integreras i det lokala samfundet. I dag säljs våra viner i ett tiotal olika länder", säger Jyrki.