Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Kocken Jyrki Sukula njuter av livet i italienska Piemonte

Teksti:
Minna Nevalainen
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 30.1.2017
|
Muokattu: 31.8.2020
Köksmästaren och kocken Jyrki Sukula har funnit livets goda i Italien. Idag är han vinodlare i vindistriktet Barolo tillsammans med sin fru Riikka Sukula.

Den pizzan glömmer Jyrki Sukula aldrig. Han hade åkt från hembyn Serralunga d'Alba till grannbyn La Morra för att lära sig baka pizza.

Pizza är kanske inte den maträtt som man normalt förknippar med Piemonte, men på den aktuella restaurangen arbetade en av Italiens bästa pizzabagare, nämligen Domenico Martucci.

Pizzakonstnären berättade allt om rätten för Jyrki och hans finländska kompis, som var på besök i Italien för att stifta bekantskap med läckerheten. Han förevisade stenugnen i vilken pizzorna gräddas, han berättade om degen som påverkas av bland annat vädret och mjölets kvalitet...

Efter den givande föreläsningen slog sig herrarna ner och beställde var sin pizza. Jyrki valde restaurangens enklaste alternativ, nämligen margeritha med tomatsås, mozzarella och oregano. 
"Fastän vi befann oss långt ifrån pizzans egentliga hemtrakter, var det nog mitt livs bästa pizza", säger Jyrki.

Den goda pizzan gjordes ännu läckrare av pizzeriaägarens far, som hyvlade en försvarlig hög tryffelspån på läckerheten.

När Jyrki och hans kompis hade smort kråset en stund närmade sig en av restaurangens gäster deras bord och bad att få bli fotograferad tillsamman med finländarna. Orsaken var att den manliga gästens fru hade finländska rötter. "Mat och måltider skapar definitivt intressanta situationer", säger Jyrki.

Vindistriktet Barolo

Jyrki och hans fru Riikka Sukula blev vinodlare för 11 år sedan efter diverse svårigheter: Det italienska par som ägde och drev den aktuella vingården ville inte sälja den eftersom den ägts av hustruns släkt hela 200 år.

"Under de senaste 30 åren hade ingen vingård sålts inom området eftersom gårdarna av tradition nedärvs från generation till generation. Därtill var vi ju utlänningar", säger Jyrki.

Paret Sukula, som verkligen ville bli vinodlare i det uppskattade vindistriktet Barolo, förhandlade två långa år med ägarna innan affären blev av.

När Jyrki och Riikka hade tagit över verksamheten renoverade de den gamla gården. Riikka började studera lantbruk i läroavtalsform hos en lokal agronom och i fjol avlade hon magisterexamen i vinkultur vid Italiens gastronomiska universitet. Det huvudsakligen självlärda paret producerar i dag cirka 5 000 flaskor ekologiskt vin per år.

"Fastän konkurrensen inom den italienska vinvärlden med flera hundra tusen vingårdar är stentuff har vi lyckats utmärkt: I år förlänades vi Italiens äldsta vinguides främsta utmärkelse för tredje gången i ordningen", säger Jyrki.

Vingården har även haft andra framgångar: Flera internationella vintidningar har skrivit om odlarparet och i fjol besöktes gården av hela 2 500 vinvänner. Lokalbefolkningen är stolt över det finländska odlarparet, vingårdens förra ägare besöker gården regelbundet och till jul får Jyrki och Riikka massor av klappar och gåvor av byborna och sina samarbetspartner.

"Vi har visat att även obekanta människor kan slå sig ner, lyckas och integreras i det lokala samfundet. I dag säljs våra viner i ett tiotal olika länder", säger Jyrki.

Hjärtligt bemötande

Om det finns något som paret Sukula skulle vilja importera till Finland från Italien så är det samhörigheten. När byborna ordnar fest deltar alla – från små barn till gamla gummor och gubbar.

På torget i Serralunga d'Alba hälsar försäljarna och kunderna glatt på Jyrki. Ostförsäljaren bjuder honom på läcker ost och grönsakshandlaren vill bli fotograferad tillsammans med honom. Han känner alla och alla känner honom.

Lokalbefolkningen och paret Sukula är också samarbetspartner – vingården lockar besökare till ortens hotell, restauranger och bussbolag och vice versa.

Restaurang Vinoteca Centro Storico, vars ägare Alessio Cighetti har epitet Ciccio (den lille runda pojken), är paret Sukulas stamlokus och en viktig samarbetspartner. Männens hjärtliga omfamning visar att de står varandra nära.

"En gång när vi firade min svärfars födelsedag ringde Alessio och bad mig komma – han hade öppnat rara viner från åren 1971, 1947 och 1917", säger Jyrki leende. Jyrki bröt taffeln och störtade hals över huvud till Vinoteca Centro Storico.

Råvaror av högsta kvalitet

Det är middagstid. Köksbordet är dukat för fyra personer och luften fylls av underbara dofter från olivolja och ugnsbakade grönsaker. Servetterna ligger snyggt vikta under besticken och framför tallrikarna står finländska glas. En vacker dukning förhöjer måltidsupplevelsen, även på vardagarna.

När familjen Sukula, det vill säga Jyrki, Riikka samt döttrarna Alma, 9, och Helmi, 7, som går i skola och sysslar med dans, ritt och bildkonst i grannbyn Barolo, kommer hem efter en lång dags värv kurrar magarna. Familjen strävar alltid efter att äta middag tillsammans.

Eftersom Riikka är vegetarian domineras familjens kost i allmänhet av säsongens vegetabilier. 
"Jag handlar grönsaker på torget en eller ett par gånger i veckan. I november får man världens bästa purjolök på vårt torg", säger Riikka.

Hon tillreder snabbt och vant en läcker vegetarisk rätt bestående av kronärtskocka, haricots verts, blomkål, paprika och purjolök. Som tilltugg till vegetabilierna dukar hon upp parmaskinka från det lokala charkuteriet och ostar från byns ostaffär.

"Under min tid i Italien har jag verkligen lärt mig uppskatta råvaror av hög kvalitet. Vad som helst duger inte längre", säger Riikka bestämt.

Familjen Sukula diskuterar mat och matlagning dagligen och i skolan får flickorna lära sig varifrån livsmedlen kommer och hur de produceras.

"En stor del av vingårdens affärer görs hemma vid köksbordet och flickorna vet att de skall duka fram extra kärl och bestick när vi får besök. Alma och Helmi deltar ivrigt i gårdens arbete, bland annat i emballeringen av vinflaskor", säger Jyrki.

Han tillmäter de gemensamma familjemåltiderna stor betydelse, eftersom de erbjuder utmärkta tillfällen att lära barnen kultur, seder, etikett och inte minst respekt för maten.

Ett gott liv

När skymningen faller sätter Jyrki sig på altanens metallbänk iklädd en varm tröja för att njuta av det böljande landskapet.

Vinrankorna står i spikraka rader och i fjärran skymtar massivets Monte Rosas mäktiga toppar. 
Han tänder en handgjord italiensk cigarr, njuter av tillvaron och tänker på hur väl livet har behandlat honom.

"Jag uppmanar mig själv att ta vara på allt det fina – livet, min underbara familj och mina kära vänner", avrundar Jyrki Sukula.

Jyrki Sukula, 51

är mångsysslare i matbranschen. Han har arbetat som bland annat köksmästare, krögare och TV-kock och därtill har han dragit olika matrelaterade projekt så som lanseringen av ekoglassen Jymy och produktfamiljen Naapurin Maalaiskana. Jyrki Sukula är bosatt i Piemonte i Italien tillsammans med sin familj.