Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Heikki på ABC-kaffe: "Jag hälsar på varannan"

Teksti:
Anna Tommola
Kuvat:
Jussi Helttunen
Julkaistu: 6.6.2017
|
Muokattu: 31.8.2020
Efter skilsmässan flyttade Heikki till sin stuga i Joutsa där han hittade Irmeli och nya hobbyer.

Persiennföretagare Heikki Utula beställde köttgryta, kyckling och kaffe på ABC i Joutsa.

"Jag var 16 eller 17 år gammal när min kompis övertalade mig att sälja uppslagsverk. Jag besökte festivaler och sålde böcker från bilen. O tider, o seder! Senare grundade en annan kompis en persiennfirma i Hesa och fick mig att börja som försäljare. I sommar har jag jobbat hela 40 år som företagare.

Det är lättare att sälja persienner än böcker: Man bara visar hur den fungerar. I fjol sålde jag 26 000 persienner.

Jag flyttade till Joutsa för sex år sedan när min fru och jag separerade. Hon fick huset i Klövskog och jag fick sommarstugan i Joutsa.

Jag är aktiv i vår sommarteater och den lokala Lionsklubben och jag är ordförande i ortens snöskoterklubb. I mars ordnade vi snö-skoterturer för barn här vid ABC. Min nuvarande gumma åker gärna snöskoter och vi deltog i en dykkurs. Irmeli som arbetar som läkare känner alla i Joutsa. Det var hon som lurade mig med i teatergruppen. En sommar spelade jag en svärson som ville ärva sin sjuka svärmor.

Jag hälsar på varannan här. Det är lättare att få hjälp här än i Hesa. När min motorsåg pajade fick jag en ersättande motorsåg levererad till hemdörren. Ungefär som att beställa pizza."

På kaffe

Heikki Utula, 59, Joutsa

  • Kaffet bör vara: svart
  • Till kaffet: buffélunch
  • På och vid bordet: telefon, Facebook och några andra ortsbor.

Lähi-ABC Joutsa

  • Tjänster: Restaurang, mataffär, bensinstation, lekplats och RAY-automater.

I artikelserien dricker vi kaffe i ABC-trafibutiker runt om i landet.