Olika livsmedel har olika lång hållbarhetstid, men tumregeln är att brott i kylkedjan försämrar hållbarheten. Många sallader förfars på några timmar i rumstemperatur. Genom att förpacka salladsingredienserna i separata kärl undviker man att smakerna blandas under transporten. Det bästa alternativet är att skära grönsakerna strax före måltiden eftersom färdigt skurna grönsaker läcker ut vätska som fungerar som tillväxtmedium för olika mikrober.
Tidningspapper lämpar sig utmärkt som isoleringsmaterial för både varma och kalla livsmedel.
Man kan slå in bland annat livsmedelsförpackningar, grönsaker samt kalla och varma drycker i tidningspapper. Transportera inte varma och kalla drycker och livsmedel i samma korg eller väska.
Man kommer långt med sunt förnuft. Om livsmedlen inte har stått flera timmar i solen kan man i allmänhet lita på sina sinnen och göra en så kallad sensorisk bedömning. Mat som luktar gott och ser fräsch ut är i regel fullt ätbar.
Överblivna spannmålsprodukter kan ätas senare, men känsliga livsmedel som har varit ute i sommarvärmen hör hemma bland avfallet. Livsmedel som har börjat förfaras kan inte räddas ens i kylskåp eftersom kylan inte stoppar mikrobernas tillväxt.
Fryst saft som kylare
Om resan till sommarstugan är lång kan kylkedjan brytas och därför lönar det sig i allmänhet att handla åtminstone de värmekänsliga livsmedlen så nära stugan som möjligt. När man handlar bör man sträva efter att lägga kylvarorna i köpkorgen strax innan man går till kassan.
"Om man inte kan handla på vägen till stugan bör man frysa in fisk och andra känsliga livsmedel kvällen före avfärden. Genom att slå in de frysta livsmedlen i tidningspapper och lägga dem i en kylväska eller kylbox försäkrar man sig om att kylkedjan inte bryts under den förestående resan", säger Arja Hopsu-Neuvonen.
Ju svalare livsmedlen är när de läggs ner i kylväskan eller kylboxen, desto längre håller de. Som kylare kan man använda kylblock ("kylmäkalle"), fryst saft i flaskor och frysta livsmedel. Ifråga om mjölkprodukter bör man undvika brutna förpackningar eftersom innehållet i en öppnad förpackning lätt förfars.
"Mjölk är en relativ säker produkt eftersom man lätt märker om den har surnat och blivit otjänlig. Under sommaren lönar det sig i allmänhet att välja sura mjölkprodukter med lång hållbarhetstid", säger Arja Hopsu-Neuvonen.
Vanliga kylväskor och kylboxar lämpar sig utmärkt för korta resor, men om resan är lång bör man använda en elektrisk kylbox för transport av känsliga livsmedel.
När man handlar bör man sträva efter att lägga kylvarorna i köpkorgen strax innan man går till kassan.