Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

BookCrossing befriar böckerna från bokhyllan

Teksti:
Heidi Hänninen
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 21.12.2015
|
Muokattu: 31.8.2020
Har du i bokhyllan en mängd böcker som samlar damm, efter att de blivit lästa bara en gång? Om du inte har lust att försöka sälja dem på loppmarknad, är bookcrossing ett bra alternativ. Du kan bjuda även obekanta på läsupplevelser och följa med bokens resa på webben.

En liten pocketbok ligger ensam på bänken i en spårvagn i Helsingfors. På frampärmen har klistrats ett bookcrossing-märke, som visar att boken tillhör den internationella bookcrossing-rörelsen och att vem som helst får plocka upp och läsa den.

Bookcrossing uppstod i USA i början av 2000-talet. Den grundläggande idén var att få böcker som står och samlar damm att cirkulera mellan läsare och samtidigt stimulera människornas läslust.

Bookcrossings verksamhetsprincip kan uttryckas i tre ord: märk, dela och följ. Den frisläppta boken får ett bookcrossing-märke och registreras på webbplatsen bookcrossing.com. En registrerad bok kan lämnas på tåget, i en busstation eller varför inte ett kafé. Vid registreringen får boken ett bookcrossing-nummer, som gör det möjligt att följa med dess resa i nätverket. På grund av denna verksamhetsprincip kallas bookcrossing även böckernas befrielserörelse.

På Bookcrossings webbplats finns för närvarande över 1,5 miljoner "bokbefriare". De har tillgång till närmare 11,2 miljoner böcker i 132 länder. Populärast är bookcrossing i ursprungslandet USA, men även i Finland är redan 10 600 personer med i rörelsen.

Terry Pratchett är den populäraste författaren på BookCrossings webbplats.

Slumpmässigheten tilltalar

Paula, som numera bor i Italien gick med i bookcrossing-rörelsen i Finland år 2007.

"Jag har alltid varit en bokvän, och till en början var min tanke kanske att få bort en del böcker ur huset. Men efteråt har det visat sig att flera böcker kommit till huset än tvärtom. Detta är vanligt, för i den här verksamheten förstår man verkligen hur mycket bra böcker det finns i världen, som är utan hem eller läsare", säger Paula och fortsätter:

"Det tilltalande i bookcrossing är till stor del själva böckerna och att dela dem även med helt okända personer – och en viss slumpmässighet. Genom denna hobby har jag blivit bekant med många trevliga bokvänner."

Paula har idkat bookcrossing genom att på vanligt sätt registrera och släppa böcker fria. I någon mån har hon även jagat befriade böcker. Dessutom har hon deltagit i diskussioner på webbplatsen BookCrossing.com, gått på möten, skickat böcker till intresserade, deltagit i "bokcirklar", i vilka en populär bok skickas per post mellan läsarna i en förutbestämd ordning, samt stajlat pärmar till pärmlösa böcker, så att de lättare hittar en ny läsare.

"Mest har jag hittat BookCrossing-böcker på möten och hyllor för bokbyte, som numera är glädjande många både på vanliga bibliotek, men även i kaféer."

Tack vare BookCrossing har Paula kommit att läsa många slags böcker –  romaner, faktaböcker, icke-fiktion, dikter och klassiker.

"Vissa böcker skulle jag ha läst i vilket fall som helst, andra knappast. En av de bästa böckerna jag har hittat är Högläsaren av tysken Bernhard Schlink. Den är rätt idealisk med tanke på denna hobby: ganska tunn och relativt snabbläst, men djuplodande och handlar mycket om böcker och läsning."

Marcus Zusaks The Book of Thief är den mest önskade boken på BookCrossings webbplats.

Befriandet kräver kallblodighet

Paula rekommenderar bookcrossing till alla bokvänner som vill prova på många slags böcker och bli bekanta med andra passionerade läsare.

"Att vilt släppa böcker fria kräver en viss kallblodighet, för boken kan lika väl läsas av tiotals läsare som kastas bort. Vanligast är att du inte hör av den efteråt. Trots att BookCrossing-böckerna inte meddelar var de finns, hamnar de antagligen på någons hylla eller reser runt världen – alla som hittar böcker rapporterar inte om det på nätet."

Paula rekommenderar intresserade att besöka BookCrossing.com. Efter registreringen kan man be om hjälp även på det finskspråkiga diskussionsforumet. På webbplatsen kan du även se, om bookcrossare brukar träffas i närheten.

"Till de trevliga sidorna hör även att man kan bookcrossa precis som man vill: det finns inget socialt tvång, man behöver inte befria eller jaga böcker själv, om man inte vill. Den viktigaste regeln torde vara, att man alltid meddelar på webbplatsen BookCrossing.com då man kommit över en bok som registrerats där. Ett litet besvär, som tydligt visar bokens öde."

Mer information om Bookcrossing hittar du på adressen BookCrossing.com