Näringsinnehållet i ekologiska livsmedel är i vissa avseenden sämre än i konventionella. Eftersom jordmånen i Finland är fattig på jod och selen innehåller ekologiska grödor endast små mängder av dessa livsviktiga spårämnen. Ekologisk mjölk innehåller i motsats till vanlig mjölk ingen tillsats av D-vitamin.
Tillräckligt intag av jod och D-vitamin är inte en fråga för enbart dem som äter ekologisk kost. I myndigheternas näringsrekommendationer, som gäller hela befolkningen, ingår bland annat jod och D-vitamin. Barn, ungdomar, gravida och ammande kvinnor och äldre personer rekommenderas tillskott av D-vitamin året runt.
Selen saknas i ekologiska gödselmedel, men ämnet tillförs foder för ekologisk djuruppfödning. Jord- och skogsbruksministeriets selenarbetsgrupp rapporterade år 2011 att finländarna får omkring 70 procent av sitt selen från kött och mejeriprodukter. Under de senaste åren har finländarnas intag av selen hållits på en acceptal nivå.
Raija Tahvonen påpekar att haltskillnaderna gällande enskilda ämnen i ekologiska och konventionella livsmedel inte ger uttömmande information om de ekologiska livsmedlens nyttighet.
"Risken att drabbas av så kallade livsstilssjukdomar påverkas av kosten och levnadsvanorna under hela livet", säger hon.
Ren ekomat från EU
Professor Raija Tahvonen anser att barn, ungdomar, vuxna i fertil ålder och gravida kvinnor i mån av möjlighet bör äta ekologiska livsmedel. Den främsta orsaken är inte de ekologiska livsmedlens näringsmässiga sammansättning, utan deras låga halter av tungmetaller och bekämpningsmedelsrester.
Jämförelsestudier gjorda vid bland annat Newcastle University och Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) visar att ekologiska livsmedel innehåller klart mindre kadmium än motsvarande konventionella livsmedel. Grödornas kadmium härstammar från marken och sådana fosfatgödselmedel som inte används vid ekologisk odling.
"Myndigheternas säkerhetsgränser gällande kadmium varierar, men ett minskat intag av tungmetallen skulle gagna både barn och vuxna", säger Raija Tahvonen.
Bekämpningsmedelsrester
Ekologiskt odlade grödor innehåller betydligt mindre bekämpningsmedelsrester än motsvarande konventionella grödor, vilket beror på att många bekämpningsmedel är bannlysta vid ekologisk odling.
Enligt föreningen Pro Luomu är cirka tio bekämpningsmedel tillåtna vid ekologisk odling, medan antalet bekämpningsmedel som används vid konventionell odling är omkring 150.
EU-länderna har gemensamma gränsvärden för bekämpningsmedelsrester i vegetabiliska och animaliska livsmedel. Efterlevandet av reglerna övervakas både nationellt och på EU-nivå.
Vid Eviras senaste kontrollanalys år 2012 innehöll 52 procent av de slumpmässigt utvalda konventionella livsmedlen bekämpningsmedelsrester. Motsvarande andel av de ekologiska livsmedlen var 8 procent. I de inhemska ekologiska livsmedlen påträffades inga bekämpningsmedelsrester. De högsta halterna av bekämpningsmedelsrester påträffades i livsmedel från länder utanför EU.
En del av de undersökta ekologiska livsmedlen innehöll rester av flera bekämpningsmedel.
"De skadliga effekterna undersöks för ett bekämpningsmedel åt gången, vilket innebär att man inte med säkerhet kan säga hur en blandning av olika bekämpningsmedelsrester påverkar hälsan. Det finns ingen sammanlagd säkerhetsgräns för bekämpningsmedelsresterna", avrundar Raija Tahvonen.
Tullaboratoriets övervakningsanalys år 2013 visade att cirka sju procent av de utländska ekologiska livsmedlen innehöll rester av förbjudna bekämpningsmedel. Resterna påträffades i bland annat te, rotsakschips och torkade örter, men inte i färska grönsaker, frukter eller bär.
Analysen visade också att 61 procent av de konventionella livsmedlen innehöll bekämpningsmedelsrester. De regelvidriga livsmedlen var främst producerade i länder utanför EU.