Parasta ennen merkinnät ja elintarvikkeiden säilyvyysajat

30.1.2014
6 arviota
Parasta ennen merkinnät ja elintarvikkeiden säilyvyysajat

Elintarvikepakkauksissa on Suomessa oltava päiväysmerkintä: se on joko viimeinen käyttöpäivä tai parasta ennen -merkintä. Lisäksi monet valmistajat ilmoittavat valmistus- tai pakkauspäivän.

Helposti pilaantuvien elintarvikkeiden pakkauksiin tulee merkitä säilytysohje. Ohjeen mukaisesti säilytettynä tuotteen laadun pitää olla tuoreen kaltainen viimeisenä käyttöpäivänä.

Varsinkin lihasta ja kalasta valmistetut tuoretuotteet sekä maitotuotteet tarvitsevat katkeamattoman kylmäketjun säilyäkseen hyvänä.

Varmista ruoan tuoreus

  • Tarjoa valmistamasi ruoka mahdollisimman pian kypsentämisen jälkeen.
  • Jos joudut pitämään ruokaa lämpimänä, pidä se riittävän kuumana (vähintään 60 asteessa) tarjoiluun asti.
  • Jos kaikkea ruokaa ei syödä heti, jäähdytä ruoka nopeasti ja säilytä jääkaapissa.
  • Kuumenna ruoka ennen tarjoilua uudelleen kiehuvan kuumaksi ja varmista, että koko annos on kauttaaltaan kuuma.
  • Kuljeta itse valmistetut tai kaupasta hankitut helposti pilaantuvat elintarvikkeet kylmälaukussa, jossa on riittävästi kylmävaraajia. Aseta varaajia myös elintarvikkeiden päälle ennen kannen sulkemista.
  • Lämpimänä kesäpäivänä ota kylmälaukku varaajineen mukaan kauppareissulle, vaikket pakasteita ostaisikaan.
  • Yli kahden tunnin kuljetusmatkoilla turvallisinta on hankkia pilaantuvat tuotteet määränpään läheltä.

Viimeinen käyttöpäivä vai parasta ennen?

Viimeinen käyttöpäivä (tai viimeinen käyttöajankohta) -merkintä on ehdoton. Sen päivän jälkeen tuotetta ei saa myydä eikä käyttää. Tuote säilyy viimeiseen käyttöpäivään hyvänä, mikäli avaamaton pakkaus on säilytetty oikein pakkaukseen merkityissä olosuhteissa. Viimeinen käyttöpäivä merkitään helposti pilaantuvien elintarvikkeiden pakkauksiin, kuten:

  • tuore liha
  • jauheliha­
  • kypsentämättömät lihavalmisteet
  • tuore ja tuoresuolattu kala
  • savustettu ja hiillostetuttu kala
  • mäti
  • äyriäiset
  • einekset
  • jälkiruoat
  • kuumentamattomat konditoriavalmisteet.

Parasta ennen -merkintä tarkoittaa sitä ajankohtaa, johon asti elintarvike säilyy tuoreen kaltaisena, kun sitä on säilytetty pakkausmerkinnöissä mainituissa olosuhteissa. Elintarvikkeen voi myydä ja sitä voi hyvin käyttää vielä parasta ennen -päivämäärän jälkeen. Pakkauksen avaamisen jälkeen kannattaa aistinvaraisesti tarkistaa, että tuote on käyttökunnossa. Parasta ennen -merkintä on

  • monet maitotuotteet
  • erilaiset jauhot ja hiutaleet
  • säilykkeet.

Kaikissa elintarvikkeissa ei tarvitse olla merkintää. Näitä ovat

  • tuoreet marjat, hedelmät, kasvikset ja sienet, joita ei ole kuorittu, pilkottu tai muulla tavalla käsitelty
  • leipomotuotteet ja leivät, jotka ovat ominaisuuksiltaan sellaisia, että ne tavallisesti nautitaan yhden vuorokauden kuluessa
  • etikka, suola, suolavalmisteet ja sokeri
  • makeiset, jotka koostuvat lähes yksinomaan maustetuista tai värjätyistä sokereista sekä purukumi
  • jäätelön annospakkaukset.

Suuntaa-antavia säilyvyysaikoja tuoteryhmittäin

Maitotuotteet, liha ja kala

Tuoretuotteet säilytetään jääkaapissa +2–6 asteessa. Maitotuotteet säilyvät avaamattomina alle +8 asteessa pakkauksiin merkittyyn päiväykseen saakka. Lihat on parasta säilyttää alle +6 asteessa. Kalalle paras säilytyslämpötila on vieläkin alhaisempi, +0–3 astetta. 

Listeriariskin vuoksi etenkin tyhjiöpakattuja kylmäsavukaloja ja graavisuolattuja kaloja sekä mätiä pitää säilyttää alle +3 asteessa ja käyttää mahdollisimman pian hankinnasta.

Maitotuotteet

  • maito ja kerma 4 päivää
  • piimä, jogurtti, rahka ja kermaviili noin viikko
  • viili noin 3 päivää
  • juustot 1–2 viikkoa hyvin suojattuina
  • voi ja margariini 2 viikkoa, avaamattomina noin 3 kuukautta
  • kananmunat säilyvät jääkaapissa hyvinä viikonkin parasta ennen -merkinnän jälkeen.

 

Liha 

  • jauheliha 1 päivä
  • broileri 1–2 päivää
  • sianliha 2–3 päivää
  • naudanliha 4–5 päivää.

Marinointi lisää säilyvyyttä noin vuorokaudella.

Kala

  • tuore kala 1 päivää
  • savustettu tai hiillostettu kala 1–2 päivää.

Tyhjiöpakatut tuoreet tai savustetut kalat ovat pakkauksen avaamisen jälkeen kuin tuoretuotteita.

Puolisäilykkeet

Säilykkeiden säilöntätavat vaihtelevat niiden sisältämien tuotteiden mukaan. Osaa puolisäilykkeistä voi säilyttää huoneenlämmössä, kun pakkaus on avaamaton. Avaamisen jälkeen jää- tai viileäkaappi on oikea säilytyspaikka. 

  • Silli- ja silakkasäilykkeet säilytetään avaamattominakin jääkaapissa. Niiden säilyvyysaika on 3–4 kuukautta, avattuina korkeintaan pari viikkoa.
  • Etikkapunajuuret, herkkukurkut ja valmiit salaatinkastikkeet säilyvät avaamattomina huoneenlämmössä puolesta vuodesta kahteen vuoteen (ks. päiväys pakkauksesta). Avattuina jääkaapissa noin pari kuukautta.
  • Öljy säilyy avaamattomana huoneenlämmössä noin vuoden. Avattuna se olisi hyvä säilyttää viileässä, mutta ei kuitenkaan jääkaapissa. Avattu öljy säilyy hyvänä noin 8 kuukautta.

Täyssäilykkeet

Avaamattomat säilyketölkit säilytetään huoneenlämmössä. Avattu säilyke on kuin tuoretuote, ja se on säilytettävä jääkaapissa. Älä laita avattua säilykepurkkia jääkaappiin, vaan siirrä loput säilykkeestä kannelliseen säilytysrasiaan.

  • Erilaiset kalasäilykkeet (esimerkiksi tonnikala) säilyvät avaamattomina huoneenlämmössä noin 12 kuukautta, avattuna jääkaapissa vain 1–2 päivää.
  • Lihasäilykkeet, hernekeitto ja vastaavat ruoat säilyvät avaamattomina jopa kolme vuotta, mutta avattuina jääkaapissa vain korkeintaan kolme päivää.
  • Hedelmäsäilykkeet säilyvät pari vuotta, mutta avattuna jääkaapissa vain 1–2 päivää.

Kuiva-aineet

Kuiva-aineet säilytetään huoneenlämmössä. Pakkauksiin on merkitty parasta ennen -päivä.

  • jauhot 6 kk
  • erilaiset puurohiutaleet 10 kk
  • pastatuotteet, riisit ja murot 1 vuosi
  • kahvi avaamattomana noin vuosi, avattuna aromikkaana noin viikon, paremmin tiiviissä astiassa jääkaapissa tai pakastimessa
  • pussitee 1–2 vuotta
  • irtotee avaamattomana 1–2 vuotta, avattuna aromikkaana noin 3 kk
  • kokonaiset mausteet jopa 5 vuotta
  • jauhetut mausteet noin 3 vuotta
  • kuivatut yrtit avatussa pakkauksessa valolta ja liialta lämmöltä suojattuna noin 10 kk.
Koonnut
Kuva Thinkstock
Arvioi artikkeli
Tervetuloa ostoksille

Anna arvio

1/5 5/5