Mitä ovat valkosuklaa, maitosuklaa ja tumma suklaa?

18.11.2016
0 arviota
Mitä ovat valkosuklaa, maitosuklaa ja tumma suklaa?

Me suomalaiset syömme noin 7 kiloa suklaata vuodessa, mikä sijoittaa meidät suklaankuluttajina 9. sijalle maailmassa. Suklaat jaotellaan tummiin suklaisiin sekä maito- ja valkosuklaisiin.

Tumma suklaa valmistetaan kaakaomassasta ja -voista sekä sokerista. Se on suklaista voimakkaimman makuista, koska sen kaakaopitoisuus on suurin.

Tumman suklaan tulee säädösten mukaan sisältää vähintään 35 prosenttia kaakaota, jolla tarkoitetaan kaikkien kaakaon ainesosien eli kaakaojauheen, -voin ja -massan yhteismäärää. Yleisimmin tumman suklaan kaakaopitoisuus vaihtelee 44–99 prosentin välillä. Taloussuklaa, joka on tummaa suklaata, sisältää kaakaota 44 prosenttia.

Tumma suklaa on vahvan makunsa vuoksi erityisen hyvä leivonnaisten ja jälkiruokien raaka-aine. Mitä suurempi suklaan kaakaopitoisuus on, sitä vähemmän suklaata leivonnaisiin tarvitaan.

Maitosuklaaseen käytetään samoja raaka-aineita kuin tummaan suklaaseen ja lisäksi myös maitoa tai maitojauhetta.

Maitosuklaan tulee sisältää vähintään 25 prosenttia kaakaokuiva-ainetta ja 14 prosenttia maidon kuiva-ainetta. Laadukas maitosuklaa sisältää vähintään 30 prosenttia kaakaota.

Suklaaseen käytetyn maidon vuoksi maitosuklaa on sekä maultaan että rakenteeltaan pehmeämpää kuin tumma suklaa. Se on myös tummaa suklaata rasvaisempaa ja makeampaa. Käytettäessä maitosuklaata jälkiruokiin tai leivonnaisiin korkeampi sokeripitoisuus on hyvä ottaa huomioon, jotta lopputulos ei ole ylimakea.

Valkosuklaan valmistukseen käytetään kaakaovoita, maitojauhetta, sokeria ja yleensä se maustetaan vaniljalla.

Valkoinen suklaa ei sisällä lainkaan kaakaomassaa. Säädösten mukaan valkoisen suklaan tulee sisältää vähintään 20 prosenttia kaakaovoita ja vähintään 14 prosenttia maidon kuiva-ainetta.

Koska valkoinen suklaa ei sisällä kaakaomassaa, sen maku on hyvin maitoinen ja vaniljainen. Valkoinen suklaa on lempeän makunsa vuoksi monen suosikki leivonnassa ja jälkiruoissa. Valkosuklaan nopea paahtaminen uunissa syventää suklaan maun kinuskimaiseksi.

Teksti
Kuva Laura Riihelä
Arvioi artikkeli

Anna arvio

1/5 5/5