Kuinka valitset oikean ruokaöljyn?

4.1.2016
1 arviota
Kuinka valitset oikean ruokaöljyn?

Kasviöljyt tuovat ruokavalioon tarpeellista pehmeää rasvaa. Ruokaöljy kannattaa valita maun ja käyttötarkoituksen mukaan, sillä kaikki öljyt eivät kestä esimerkiksi kuumennusta yhtä hyvin.

Kasviöljyt tuovat ruokavalioon tarpeellista pehmeää rasvaa. Ruokaöljy kannattaa valita maun ja käyttötarkoituksen mukaan, sillä kaikki öljyt eivät kestä esimerkiksi kuumennusta yhtä hyvin.

Kasviöljyt sopivat osaksi jokapäiväistä ruokavaliota, sillä ne sisältävät runsaasti tyydyttymätöntä eli pehmeää rasvaa, joka on hyväksi terveydelle. Valtaosa – noin 2/3 – käytetyistä rasvoista tulisikin nauttia pehmeinä rasvoina. Ne vaikuttavat elimistössä suotuisasti muun muassa verenpaineeseen, veren rasva-arvoihin sekä sokeriaineenvaihduntaan. Pellavansiemen- ja rypsiöljy ovat erityisen hyviä omega-3-rasvahappojen lähteitä.

Kasviöljyt puristetaan öljykasvin siemenistä. Poikkeuksia ovat avokado- ja oliiviöljyt, jotka puristetaan hedelmälihasta. Puristamisen jälkeen siemeniin jäävää öljyä voidaan ottaa vielä talteen uuttamalla. Öljyn erotuksen jälkeen kasviöljy puhdistetaan, jolloin siitä poistuu haju- ja makuaineita. Samalla kasviöljyn väri kirkastuu.

Kylmäpuristuksessa siemeniä ei lämmitetä ennen puristusta. Kylmäpuristettua kasviöljyä ei yleensä myöskään puhdisteta. Siksi se tyypillisesti haisee ja maistuu voimakkaammalle kuin vastaava puhdistettu kasviöljy. Kylmäpuristetun ja puhdistetun kasviöljyn rasvakoostumus ja vitamiinipitoisuus vastaavat toisiaan.

Useimpia kasviöljyjä voi käyttää monipuolisesti ruoanlaittoon ja leivontaan. Kasviöljyn rasvahappokoostumus vaikuttaa kuitenkin siihen, miten hyvin öljy kestää kuumennusta. Runsaasti monityydyttymättömiä rasvahappoja sisältävät kasviöljyt kestävät korkeita lämpötiloja huonommin kuin muut kasviöljyt. Monityydyttymättömät rasvahapot hapettuvat kuumennettaessa herkästi, eikä öljy ole sen jälkeen yhtä terveellistä. Siksi esimerkiksi auringonkukkaöljy ei ole paras valinta paistinpannulle, mutta sopii hyvin vaikkapa salaattikastikkeeseen.

Kasviöljyt sopivat osaksi jokapäiväistä ruokavaliota, sillä ne sisältävät runsaasti tyydyttymätöntä eli pehmeää rasvaa, joka on hyväksi terveydelle.

Rypsiöljy sisältää runsaasti välttämättömiä rasvahappoja

Rypsiöljy

Runsaasti välttämättömiä rasvahappoja. Rypsiöljy on maultaan mieto, minkä vuoksi se sopii hyvin kaikenlaiseen ruoanlaittoon ja leivontaan. Kylmäpuristettu rypsiöljy on hieman pähkinäisen makuinen ja käy siksi mainiosti esimerkiksi salaattikastikkeeksi tai marinadeihin. Rypsiöljyn rasvahappokoostumus on erinomainen, sillä siinä on sopivassa suhteessa ihmiselle välttämättömiä alfalinoleenihappoa (omega-3) ja linolihappoa (omega-6).

Kaksi ruokalusikallista rapsiöljyä päivässä riittää

Rapsiöljy

Kaksi ruokalusikallista päivässä riittää. Rapsi on rypsin kaltainen öljykasvi. Siitä valmistettu kasviöljy vastaa maultaan, rasvahappokoostumukseltaan ja käyttöominaisuuksiltaan rypsiöljyä. Rypsiöljyn tavoin rapsiöljy säilyy parhaiten viileässä valolta suojattuna. Aikuinen saa noin kahdesta ruokalusikallisesta rypsi- tai rapsiöljyä koko päivän annoksen välttämättömiä rasvahappoja.

Auringonkukkaöljy sopii hyvin salaatinkastikkeisiin

Auringonkukkaöljy

Ei kovaan kuumennukseen. Auringonkukkaöljy sisältää runsaasti monityydyttymättömiä rasvahappoja, jotka eivät kestä korkeita lämpötiloja kovin hyvin. Sitä kannattaakin suosia ennen kaikkea ruoissa, jotka eivät vaadi kovaa kuumennusta. Maultaan neutraali auringonkukkaöljy sopii muun muassa salaatinkastikkeisiin ja marinadeihin. Säilyy parhaiten viileässä valolta suojattuna.

Oliiviöljy sisältää runsaasti kertatyydyttymättömiä rasvoja

Oliiviöljy

Grillattujen kasvisten ja leivän kanssa. Oliiviöljyn kertatyydyttymättömät rasvat kestävät kuumennusta. Se soveltuu hyvin paistamisen lisäksi myös muuhun ruoanvalmistukseen. Laadukkaat ekstra-neitsyt- ja neitsytoliiviöljyt maistuvat sellaisenaan salaattien ja grillattujen kasvisten kanssa sekä leivän dippikastikkeena. Oliiviöljy säilyy parhaiten huoneenlämmössä valolta suojattuna.

Avokadoöljy sopii kalalle ja äyriäisille

Avokadoöljy

Kalan ja äyriäisten kaveriksi. Avokadoöljy tuoksuu ja maistuu miedosti avokadolta. Se sopii paistamiseen, sillä se kestää kuumennusta aina 255 asteeseen asti. Avokadoöljy sopii hyvin salaattien, kasvisten, kalan ja äyriäisten kaveriksi. Se sisältää runsaasti hyviä kertatyydyttymättömiä rasvahappoja. Avattu pullo säilyy parhaiten viileässä ja sen sisältö kannattaa käyttää muutaman kuukauden kuluessa.

Seesamiöljy maustaa aasialaisen ruoan

Seesamiöljy

Aasialaisen ruoan maustaja. Pähkinäisen ruskeassa seesamiöljyssä tuoksuvat ja maistuvat paahdetun seesamin aromit. Seesamiöljy sopii erinomaisesti aasialaisten ruokien mausteeksi. Se kannattaa lisätä ruokaan vasta kypsennyksen lopussa. Tuote sisältää lähes yhtä paljon kerta- ja monityydyttymättömiä rasvahappoja. Säilyy parhaiten viileässä.

Pellavansiemenöljy sisältää runsaasti omega-3-rasvahappoja

Pellavansiemenöljy

Puuroon, jugurttiin tai viiliin. Pellavansiemenöljy sisältää muihin kasviöljyihin verrattuna ylivoimaisesti eniten omega-3-rasvahappoja. Se on parhaimmillaan esimerkiksi salaattiin, puuroon, jugurttiin tai viiliin sekoitettuna. Pellavansiemenöljy ei sovellu paistamiseen, mutta sitä voi lisätä kuumiin ruokiin valmistuksen lopussa. Säilyy parhaiten jääkaapissa ja kannattaa käyttää parin kuukauden kuluessa avaamisesta.

Kookosöljyssä on vain vähän terveydelle edullista pehmeää rasvaa

Kookosöljy

Ei ensisijaiseksi ruoanlaittorasvaksi. Muista kasviöljyistä poiketen kookosöljy sisältää runsaasti tyydyttynyttä, kovaa rasvaa ja vain vähän terveydelle edullista pehmeää rasvaa. Kookosöljy kestää korkeita lämpötiloja ja sopii siksi hyvin paistamiseen. Koska kookosöljyssä on paljon tyydyttynyttä rasvaa, se ei ole ensisijainen valinta päivittäiseksi ruoanlaittorasvaksi. Säilyy huoneenlämmössä.

Teksti
Kuvat Nea Ilmevalta
Arvioi artikkeli

Anna arvio

1/5 5/5