Helpotusta juhlatarjoiluihin: Näin voit jaksottaa valmisteluja

26.2.2014
0 arviota
Juhlatarjoilun suunnittelu

Juhlatarjoilun suunnittelu kannattaa aloittaa ajoissa, viimeistään kuukausi ennen juhlaa. Ennakkoon voi tehdä paljon. Jaksota ruokien valmistaminen juhlaa edeltävälle kuukaudelle.

Suunnittele juhlien tarjottavat ajoissa. Mieti, mitä teet itse ja mitä hankit valmiina. Osan tarjottavista voi valmistaa hyvissä ajoin pakastimeen tai viileäkaappiin, jolloin kaikki valmistelut eivät jää viimeisille päiville.

Kuukausi ennen juhlaa

  • Leivo pullat, leivät, sämpylät, kahvikakut ja kakkupohjat pakastimeen.
  • Hanki kahvit, teet, sokerit ja muut hyvin säilyvät kuivatuotteet.
  • Varaa myös juhlajuomat valmiiksi.

Kaksi viikkoa ennen juhlaa

  • Leivo pikkuleivät ja säilytä ilmatiiviissä astiassa viileässä. Jotkut täytettävät pikkuleivät eivät kestä näin pitkää säilytystä, mutta pikkuleipien pohjat voi tehdä valmiiksi ja täyttää pari päivää ennen tarjoamista.
  • Valmista suolaiset sekä makeat piirakat ja pakasta.

Muutama päivä ennen juhlaa

  • Nosta kylmänä tarjottavat juhlajuomat viileään kylmenemään.
  • Täytä pikkuleivät tarvittaessa.
  • Paista paahtopaisti tai muut lihat ja laita marinoitumaan kylmään.

Juhlaa edeltävänä päivänä

  • Täytä kakkupohjat, mutta kakusta riippuen ne kannattaa kuorruttaa ja koristella vasta juhlapäivänä.
  • Täytä ja kokoa voileipäkakut.
  • Tee kaikki mahdolliset esivalmistelut. Viipaloi liha, paloittele voileipäkakkujen koristeainekset sekä mahdolliset salaattiainekset omiin rasioihinsa jääkaappiin. Se helpottaa ja nopeuttaa tarjolleasettelua.

Juhlapäivänä

  • Ota sämpylät, pullat ja kahvikakut pakastimesta pari tuntia ennen tarjoilua.
  • Kuorruta ja koristele kakut ja voileipäkakut.

Huomioi juhlatarjoilussa

  • Erityisruokavaliot. Helpoimmalla pääset, kun valmistat useimmat tarjottavat niin, että ne sopivat mahdollisimman monelle.
  • Apuvoimat. Jos et saa apua, mieti tarjottavat tarkkaan, ettei isäntäväen tarvitsisi häärätä juhlien aikana kovin paljon keittiössä.
  • Noutopöytä on toimiva ratkaisu varsinkin silloin, kun vieraita on tulossa paljon ja eri aikoina. Suosi tarjoilussa ennemmin periaatetta vähän, mutta hyvää kuin runsasta ylenpalttisuutta. Ja muista, mitä enemmän lajeja on tarjolla, sitä pienempiä annoksia ihmiset kyseistä ruokaa ottavat.  Juhlavaa istumapöytää kannattaa harkita pienemmissä juhlissa etenkin, jos saa tarjoiluapua.
Teksti
Kuva Laura Riihelä
Avainsanat: juhla
Arvioi artikkeli
Tervetuloa ostoksille
Ladataan kommentointia...

Anna arvio

1/5 5/5