Erilaiset pullovedet vertailussa

17.12.2014
9 arviota
Erilaiset pullovedet vertailussa

Kivennäisvesi, lähdevesi, makuvesi vai mehuvesi? Janoinen saa olla tarkkana valitessaan pullohyllyltä sopivaa juomaa. Pakkausmerkinnöistä selviää, millaisia mineraaleja ja makuaineita veteen on lisätty.

Suositusten mukaan vettä tulisi juoda noin 1,5 litraa päivässä. Määrään vaikuttavat ihmisen yksilöllinen tarve, ilmasto, kehon rasitus ja ravinto. Vaikka vesijohtovesi on Suomessa valvottua, turvallista ja hyvänmakuista, pullotettujen vesien suosio ja valikoima kasvavat. Pullovesien erot syntyvät siitä, mistä vesi on peräisin ja mitä veteen on lisätty.

Kivennäisvedessä on tavallista vettä enemmän mineraaleja, kuten natriumia, kaliumia, magnesiumia ja kalsiumia. Lähde- tai vesijohtoveteen lisätään yleensä mineraaleja ja hiilihappoa eli hiilidioksidia. Kuplat antavat tunteen raikkaasta ja viileästä juomasta.

Kivennäisvesien natriumin määrä vaihtelee 6–20 milligrammaan desilitrassa. Suolapitoisuus saadaan kertomalla natriumin määrä 2,5:lla. Vissyvesiksi kutsutaan kivennäisvesiä, joissa on runsaasti hiilihappoa ja natriumia. Vaikka natrium ja kalium ovat tärkeitä elimistön nestetasapainon säätelyssä, liiallinen suolan saanti nostaa verenpainetta ja aiheuttaa turvotusta. Kevyesti hiilihapotetut, vähäsuolaiset kivennäisvedet ovatkin tulleet suositummiksi, ja niiden osuus kokonaiskulutuksesta on jo yli 75 prosenttia.

Kivennäisvesiä voidaan maustaa tai makeuttaa eri tavoin tai niihin lisätään vitamiineja ja hivenaineita. Makuvesiin lisätään usein hiilihapon lisäksi raikkaita marjojen ja hedelmien aromeja. Mehuvesien korkeat energiamäärät saattavat yllättää, mutta niitä voi käyttää virvoitusjuomia kevyempinä vaihtoehtoina. Sokerin ja hedelmähappojen aiheuttamien happohyökkäysten määrää hampaille voi vähentää nauttimalla juomat ruokailun yhteydessä.

Pullotetut vedet säilyvät pakkausmerkintöjen mukaisesti avaamattomina muutamasta kuukaudesta pariin vuoteen. Avatun pullon korkin kierteisiin jäänyt vesi on otollinen kasvupaikka bakteereille etenkin, jos pulloa säilytetään lämpimässä ja vettä juodaan suoraan pullon suusta.

Kaikkien pullotettujen vesien tuotantoon liittyy ympäristökuormitusta aiheuttavia tekijöitä, kuten tuotteiden pakkaukset ja kuljetukset. Hiilijalanjälkeään tarkkailevalle vesijohtovesi on paras vaihtoehto myös juomavetenä.

Suomalaiset juovat vuosittain noin 18 litraa kivennäisvesiä henkeä kohti.

Kotimaista lähdevesi

KAIKILLE JANOISILLE

S-RYHMÄN KOTIMAISTA LÄHDEVESI, 0,5 L

Keski-Pohjanmaalta, Multilan luonnonlähteestä pumpattu vesi on maakerrosten siivilöimää, luonnollisesti maan pinnalle nousevaa vettä. Kevyt muovipullo kulkee kätevästi mukana. Lähdevettä voi halutessaan maustaa itse lisäämällä pulloon esimerkiksi omenalohkon, kurkkutangon tai sitrusviipaleen.

Hartwallin Vichy Original

HELLEPÄIVÄN TASAPAINOTTAJA

HARTWALLIN VICHY ORIGINAL, 0,5 L

Suomalainen Vichy sai alkunsa vuonna 1836, kun Victor Hartwall perusti Pohjoismaiden ensimmäisen kivennäisvesien tuotantolaitoksen. Vahvasti hiilihapotettu vesi sisältää tasapainotetusti kivennäisaineita ja perinteiseen tapaan myös reilusti suolaa eli natriumia (0,02 g/100 ml). Vichy toimii hyvin kehon nestetasapainottajana hellepäivänä.

Hartwall Novelle Plus Sinkki+E

HEMMOTTELUJUOMA

HARTWALLIN NOVELLE PLUS SINKKI+E, 0,5 L

Aprikoosin ja jasmiininmakuinen vesi on makeutettu hedelmäsokerilla. Juomaan on lisätty myös ihon hyvinvointia edistäviä E-vitamiinia ja sinkkiä. Juoma sisältää energiaa 17 kcal/100 ml sekä lisäaineita E120, E330 ja E202. Kaikki happamat ja makeat mehuvedet suositellaan juotavaksi aterian yhteydessä tai pillillä hammaskiilteen vaurioiden ehkäisemiseksi.

Bonaqua Persikka-Aloe Vera

TREENIEN JÄLKEEN

SINEBRYCHOFFIN BONAQUA PERSIKKA-ALOE VERA 0,95 L

Hiilihapotettu makuvesi on maustettu persikalla ja aloe veralla, joka on vanha rohdoskasvi. Sillä on muun muassa ruoansulatuselimistöä rauhoittavia ominaisuuksia. Hedelmäsokerilla makeutettu juoma sisältää energiaa 10 kcal/100 ml. Makuvedessä on myös pantoeenihappoa eli B5-vitamiinia sekä happamuudensäätöainetta (E330) ja säilöntäainetta (E202).

Olvi Kevyt Olo Sitruuna -mehukivennäisvesi

LIMUA KEVYEMPÄÄ

OLVIN KEVYT OLO SITRUUNA MEHUKIVENNÄISVESI, 0,5 L

Kivennäisveteen on lisätty hedelmäsokeria ja sitruunamehua (3 %), ja juoma sisältää energiaa 20 kcal/100 ml. Mehuveden hapan pH-arvo (3,6) parantaa tuotteen säilyvyyttä, mutta vahingoittaa hammaskiillettä. Siksi juomaa suositellaan nautittavaksi korkeintaan 4–6 kertaa vuorokaudessa mielellään aterioinnin yhteydessä. Mehuvedessä on myös säilöntäainetta E211.

Kotimaista kivennäisvesi

JOKAPAIKAN VESI

S-RYHMÄN KOTIMAISTA KIVENNÄISVESI, 0,5 L

Puhdas järvisuomalainen pohjavesi hiilihapotetaan kevyesti ennen pullottamista. Veteen lisätään magnesiumia ja kaliumia, mutta ei natriumia. Lähes suolaton juoma sopii myös verenpainettaan tarkkaileville ja kaikille piilosuolaa välttäville. Lisäksi sitä voi huoletta lorauttaa vaikkapa lettu- tai frittitaikinaan.

Kotimaista Sitruuna -kivennäisvesi

SITRUSMAKUJEN YSTÄVÄLLE

S-RYHMÄN KOTIMAISTA KIVENNÄISVESI SITRUUNA, 0,5 L

Järvisuomalainen pohjavesi on hiilihapotettu kevyesti ja maustettu luontaisella, sitruunanmakuisella aromilla. Vedessä on natriumia vain pohjaveden sisältämä määrä, 6 mg/l. Kaloriton, raikkaan makuinen vesivaihtoehto sopii sitrusten ystävälle, kalapöydän kyytipojaksi tai raikastamaan ja keventämään booleja.

Teksti:
Kuvat: Sarri Kukkonen
Arvioi artikkeli
Tervetuloa ostoksille

Anna arvio

1/5 5/5