Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Syksyn kurpitsareseptit ottavat vaikutteita Italiasta – katso viisi herkullista ohjetta

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Reetta Pasanen
Julkaistu: 9.10.2023
|
Muokattu: 9.10.2023
Kurpitsat sopivat monenlaiseen ruoanvalmistukseen. Syksyisissä arkeen ja viikonloppuun sopivissa kurpitsaresepteissä maistuvat monipuolisesti Italian maut.

Kauppojen heviosastolle ilmestyvät kurpitsat ovat varma merkki syksyn saapumisesta. Kurpitsalajikkeita on moneen lähtöön eri värisiä, muotoisia ja kokoisia.

Monikäyttöisimpiä ja tutuimpia ovat muodoltaan pisaramainen ja väriltään vaalean oranssi tai keltainen myskikurpitsa sekä pyöreämpi ja kirkkaamman oranssi talvikurpitsa. Näiden lisäksi kannattaa ehdottomasti tutustua myös hokkaidokurpitsaan sekä hauskan koostumuksen omaavaan spagettikurpitsaan.

Myskikurpitsa on koostumukseltaan pehmeä ja maultaan aavistuksen pähkinäinen. Se sopii erinomaisesti soseutettavaksi keittoihin, pastakastikkeisiin ja tahnoihin. Talvikurpitsan rakenne pysyy kypsennettäessä hieman tiiviimpänä, eikä muutu vetiseksi. Sitä kannattaa kokeilla padoissa ja kastikkeissa sekä säilöttynä.

Kurpitsapasta uunifetalla

Makeahko myskikurpitsa on täydellinen pari fetajuustolle. Syksyllä kannattaakin kokeilla uunifetapastaa, jossa tomaatit korvataan kurpitsakuutioilla. Uunifetapasta on helppo ja nopea arkiruoka, josta ei synny paljon tiskiä.

Mausteeksi kurpitsalle sopivat vahvat yrtit timjami ja salvia. Osa kypsistä kurpitsakuutioista kannattaa murskata ennen pastan joukkoon sekoittamista, jolloin annokseen saa enemmän kastikemaista koostumusta.

Kermainen kurpitsarisotto

Uunissa paahdettu kurpitsa antaa syksyiselle risotolle syvää makua ja tietysti lämpimän oranssin värin. Osa pehmeäksi paahdetuista kurpitsakuutioista otetaan talteen risottoannosten koristelua varten ja loput soseutetaan ja sekoitetaan loppuvaiheessa risoton joukkoon.

Kurpitsarisottoon sopii pieni ripaus chiliä tuomaan vastapainoa kurpitsan makeudelle. Risoton pinnalle voi kurpitsakuutioiden lisäksi ripotella myös paahdettuja kurpitsansiemeniä.

Värikäs kurpitsapesto

Makeasta kurpitsasta kannattaa soseuttaa herkullisen voimakkaan makuinen pesto, jota voi levittää niin leivän päälle kuin lisätä pizzan päälle nokareiksi.

Pesto valmistuu yksinkertaisesti paistamalla pieneksi kuutioitua kurpitsaa ja sen siemeniä pannulla. Kun kypsä kurpitsa on jäähtynyt, joukkoon soseutetaan valkosipulia ja cheddarjuustoa. Ne antavat pestolle reilusti makua. Vaikka cheddar ei ole perinteisesti pestossa käytetty juusto, se sopii kurpitsan makupariksi mainiosti.

Valmis pesto säilyy jääkaapissa noin viisi päivää.

Paahdetut kurpitsaviipaleet

Monessa kurpitsaruoassa pohjana toimii uunissa paahdettu kurpitsa. Paahtaminen tuo kurpitsaan umamista aromia ja korostaa myös sen makeutta. Paahdettuja kurpitsaviipaleita kannattaa ehdottomasti kokeilla aterian päätähtenä.

Kun makean paahdetun kurpitsan yhdistää viileän raikkaaseen, tuoreilla yrteillä reilusti maustettuun jogurttipohjaiseen kastikkeeseen, on kaunis ja herkullisten vastakohtien annos valmis. Chili toimii tässäkin annoksessa kurpitsan mausteena ja tasapainottaa sen makeutta.

Kurpitsa-viikunapiiras

Mieto kurpitsa sopii tuomaan rakennetta suolaisiin kasvispiirakoihin. Tässä viikunoita ja purjosipulia yhdistelevässä gluteenittomassa piirakassa se kuutioidaan esipaistetun piirakkapohjan päälle yhdessä tuoreiden viikunoiden ja purjon kanssa.

Piirakka maustetaan timjamilla ja se on erityisen mehevä täytteeseen sekoitettavan mascarponejuuston ansiosta. Kostean täytteen vuoksi piirakka vaatii melko pitkän paistoajan.

Herkullisia kurpitsareseptejä