Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Donitsit

Fork and knife
20 Kappaletta
Fork and knife
20 Kappaletta
Leivinjauheella kohotetut donitsit syntyvät nopeasti. Pyöräytä valmiit donitsit pelkässä sokerissa tai viimeistele lempikuorrutteellasi.

Ainekset

1 kpl
Sitruunan kuori
7 dl
Vehnäjauhoja
2 tl
Leivinjauhetta
2 tl
Kardemummaa
2 tl
Vaniljasokeria
1/2 tl
Suolaa
50 g
Pehmeää voita tai margariinia
1 dl
Sokeria
2 kpl
Kananmunaa
1 dl
Kermaa
1 dl
Maitoa

Lisäksi

1 l
Rypsiöljyä

Sitruunainen salmiakkitoffeekuorrutus

168 g
(1 ps) salmiakkitoffee-karamelleja (hopeatoffee)
15 kpl
Turkinpippuri-makeista
1 kpl
Sitruunan kuori
1 1/2 dl
Kuohukermaa

Suolakinuskikuorrutus

2 dl
Kermaa
1 dl
Fariinisokeria
1/2 dl
Kidesokeria
1 rkl
Voita
1 tl
Vaniljasokeria
1/4 tl
(1/4 tl) hiutalesuolaa
1 dl
Pähkinä- tai mantelirouhetta

Kahden suklaan kuorrutus

200 g
Taloussuklaata
100 g
Voita
2 rkl
Vaaleaa siirappia
50 g
Valkosuklaata

Reseptin ainekset S-kaupat-verkkokaupasta

Valmistus

1

Pese ja raasta sitruunan kuori. Sekoita jauhot, leivinjauhe, mausteet ja sitruunan kuori kulhossa keskenään. Vaahdota rasva ja sokeri toisessa kulhossa. Vatkaa kananmunat yksitellen vaahtoon. Yhdistä kerma ja maito keskenään. Sekoita jauhot ja kerma-maitoseos taikinaan.

Jauhota työalusta ja kauli tai taputtele taikina noin 1 ½ cm:n paksuiseksi levyksi. Ota levystä kiekkoja esimerkiksi juomalasilla (Ø 7–8 cm). Paina kunkin kiekon keskelle sormella reikä ja levitä sitä hieman suuremmaksi.

Kuumenna öljy paksupohjaisessa kattilassa tai padassa 170–180-asteiseksi. Tarkista öljyn lämpötila mittarilla tai vaalealla leipäpalalla. Öljy on sopivan kuumaa, kun leipäpala ruskistuu kauniisti minuutissa. Käytä donitsien käsittelyyn reikäkauhaa tai kahta lusikkaa. Kypsennä 2–3 donitsia kerrallaan öljyssä noin 2 minuuttia, käännä ja jatka kypsennystä 1–2 minuuttia. Nosta donitsit talouspaperin päälle valumaan. Kuorruta jäähtyneinä.

Sitruunainen salmiakkitoffeekuorrutus

Kuori salmiakkitoffee-karamellit kääreistään pinnoitettuun kattilaan odottamaan. Murskaa turkinpippurit paksussa muovipussissa esimerkiksi lihanuijalla tai vasaralla. Pese sitruuna ja vuole kuoren keltaisesta osasta suikaleita sitrusraudalla tai kuorimaveitsellä. Leikkaa leveät suikaleet ohuemmiksi.

Kaada kerma toffeiden joukkoon kattilaan. Kuumenna keskilämmöllä sekoitellen noin 10–15 minuuttia tai kunnes toffeet ovat täysin liuenneet ja kuorrute sopivan sakeaa. Lisää noin 2/3 turkinpippurirouheesta. Kaada kuorrute kulhoon.

Kasta donitsit nopeasti kuorrutteeseen. Voit myös valuttaa kuorrutuksen lusikalla donitsien päälle. Ripottele pinnalle turkinpippurirouhetta ja sitruunankuorisuikaleita.

Suolakinuskikuorrutus

Mittaa kerma sekä fariini- ja kidesokeri kattilaan. Keitä kinuskia hiljalleen noin 15 minuuttia (110-asteiseksi). Ota kattila pois liedeltä ja lisää voi, vaniljasokeri ja suola kinuskiin. Anna jäähtyä haaleaksi.

Valuta kinuski donitsien päälle. Ripottele pähkinärouhetta pinnalle.

Kahden suklaan kuorrutus

Paloittele suklaa ja voi pieneen kattilaan. Lisää siirappi. Kuumenna sekoitellen, kunnes suklaa on kokonaan sulanut. Kasta donitsit kuorrutteeseen tai valuta kuorrute lusikalla donitsien päälle.

Sulata valkosuklaa ja lusikoi se tukevaan muovipussiin. Anna suklaan jähmettyä jonkin verran, leikkaa pussin toiseen kulmaan pienenpieni reikä ja pursota valkosuklaaraitoja tumman suklaakuorrutuksen päälle.

Miltä maistui?
Resepti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Piia Arnould
Julkaistu: 18.4.2017
|
Muokattu: 6.10.2023

Ravintosisältö

Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.

Annos

100g

210

878

8,1 g

4,6 g

29,9 g

12,6 g

0,8 g

4,0 g

0,4 g

Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle, tarkista tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.

Ravintolaskelmassa ei huomioitu:

1 kpl Sitruunan kuori,

2 tl Kardemummaa,

1 l Rypsiöljyä,

1 kpl Sitruunan kuori,

2 dl Kermaa,

1 dl Fariinisokeria,

0,5 dl Kidesokeria,

1 rkl Voita,

1 tl Vaniljasokeria,

0,25 tl (1/4 tl) hiutalesuolaa,

1 dl Pähkinä- tai mantelirouhetta,

200 g Taloussuklaata,

100 g Voita,

2 rkl Vaaleaa siirappia,

50 g Valkosuklaata.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli