Gluteenittomat munkit

18.4.2017
3 arviota
+ Lisää ainekset ostoslistaan (Foodie.fi)
Gluteenittomat munkit

Vastapaistetut munkit ovat sallittuja houkutuksia myös gluteenitonta ruokavaliota noudattavalle, kun pyöräytät ne tällä ohjeella.

Ainekset

36 kappaletta
1 5 dl maitoa
2 50 g hiivaa
3 1 rkl psylliumjauhetta, halutessasi
4 2 dl sokeria
5 2 kananmunaa
6 1 rkl kardemummaa
7 1 tl suolaa
8 13 dl gluteenitonta jauhoseosta
9 150 g pehmeää margariinia tai voita
Lisäksi
1 1 l rypsiöljyä
2 (erikois)hienoa sokeria

Ravintoaineet

Kappale Resepti
Hiilihydraatteja 22 g 789 g
Proteiinia 2 g 73 g
Rasvaa 29 g 1050 g
Kuitua 0 g 10 g
Energiaa kJ 1 487 53527
Energiaa kcal 355 12793

Huom! Laskelmassa ei ole huomioitu: (erikois)hienoa sokeria

Reseptitiedot

Ruokavalio Gluteeniton, Kasvis
Ruokalajit Leivonnaiset
Ruokatyypit Makeat leivonnaiset
Pääruoka-aine Kasvikset

Huom! Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle kannattaa aina tarkistaa tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.

Testattu toimivaksi

Ohjeet

Jos käytössäsi on yleiskone, tee taikina sillä. Lämmitä maito haaleaksi. Lisää hiiva ja psylliumjauhe maitoon ja anna turvota 10 minuuttia. Psylliumjauhe parantaa leivonnaisten rakennetta, mutta munkit onnistuvat myös ilman.

Sekoita sokeri, kananmunat, kardemumma ja suola maitoon. Lisää noin puolet jauhoista ja anna koneen käydä, kunnes taikina on tasaista. Lisää pehmeä rasva ja loput jauhot. Anna koneen käydä, kunnes taikina on pehmeän kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista. Jos teet taikinan käsin, vaivaa sitä niin kauan, ettei se juurikaan enää tartu sormiin ja irtoaa kulhon reunoista. Anna taikinan kohota puoli tuntia.

Kaada taikina kevyesti jauhotetulle alustalle ja vaivaa jauhotetuin käsin tasaiseksi. Jaa taikina tasakokoisiksi paloiksi ja pyörittele pulliksi. (Gluteenittomista jauhoista tehty taikina tarttuu helposti leivinalustaan, joten pullat on kätevintä pyöritellä käsien välissä.) Anna pullien kohota peitettynä 20 minuuttia. Jos haluat tehdä munkkirinkeleitä, paina kohonneeseen pullaan sormella reikä ja venytä se isommiksi.

Kuumenna öljy korkeareunaisessa teräskattilassa tai padassa 170–180-asteiseksi. Tarkista öljyn lämpötila mittarilla tai vaalealla leipäpalalla. Öljy on sopivan kuumaa, kun leipäpala ruskistuu kauniisti minuutissa. Käytä munkkien käsittelyyn reikäkauhaa tai kahta lusikkaa. Kypsennä 3 munkkia kerrallaan öljyssä molemmin puolin kauniin ruskeiksi. Nosta munkit hetkeksi talouspaperin päälle valumaan ja kääntele ne lämpiminä sokerissa.

Munkit ovat parhaita vastapaistettuina. Jos pakastat munkkeja, tee se ennen sokerointia.

Teksti:
Kuvat: Piia Arnould
© SOK
Avainsanat: munkki toukokuu 2017
+ Lisää ainekset ostoslistaan (Foodie.fi)
Arvioi artikkeli
Tervetuloa ostoksille
Ladataan kommentointia...

Anna arvio

1/5 5/5