Gluteenittomat munkit

arvosana5/5

(1)arvio
30 Kappaletta

Noin 2 tuntia

Vastapaistetut munkit ovat sallittuja houkutuksia myös gluteenitonta ruokavaliota noudattavalle, kun pyöräytät ne tällä ohjeella.

Ainekset

MääräAinesosa
5 dlmaitoa
50 ghiivaa
1 rklpsylliumjauhetta
2 dlsokeria
2 kplkananmunaa
1 rklkardemummaa
1 tlsuolaa
13 dlgluteenitonta jauhoseosta
150 gpehmeää margariinia tai voita

Lisäksi

1 lrypsiöljyä
(erikois)hienoa sokeria

Valmistus

  1. 1

    Jos käytössäsi on yleiskone, tee taikina sillä. Lämmitä maito haaleaksi. Lisää hiiva ja psylliumjauhe maitoon ja anna turvota 10 minuuttia. Psylliumjauhe parantaa leivonnaisten rakennetta, mutta munkit onnistuvat myös ilman.

    MääräAinesosa
    5 dlmaitoa
    50 ghiivaa
    1 rklpsylliumjauhetta
  2. 2

    Sekoita sokeri, kananmunat, kardemumma ja suola maitoon. Lisää noin puolet jauhoista ja anna koneen käydä, kunnes taikina on tasaista. Lisää pehmeä rasva ja loput jauhot. Anna koneen käydä, kunnes taikina on pehmeän kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista. Jos teet taikinan käsin, vaivaa sitä niin kauan, ettei se juurikaan enää tartu sormiin ja irtoaa kulhon reunoista. Anna taikinan kohota puoli tuntia.

    MääräAinesosa
    2 dlsokeria
    2 kplkananmunaa
    1 rklkardemummaa
    1 tlsuolaa
    13 dlgluteenitonta jauhoseosta
    150 gpehmeää margariinia tai voita
  3. 3

    Kaada taikina kevyesti jauhotetulle alustalle ja vaivaa jauhotetuin käsin tasaiseksi. Jaa taikina tasakokoisiksi paloiksi ja pyörittele pulliksi. (Gluteenittomista jauhoista tehty taikina tarttuu helposti leivinalustaan, joten pullat on kätevintä pyöritellä käsien välissä.) Anna pullien kohota peitettynä 20 minuuttia. Jos haluat tehdä munkkirinkeleitä, paina kohonneeseen pullaan sormella reikä ja venytä se isommiksi.

  4. 4

    Kuumenna öljy korkeareunaisessa teräskattilassa tai padassa 170–180-asteiseksi. Tarkista öljyn lämpötila mittarilla tai pienellä pallolla taikinaa. Öljy on sopivan kuumaa, kun leipäpala ruskistuu kauniisti minuutissa. Käytä munkkien käsittelyyn reikäkauhaa tai kahta lusikkaa. Kypsennä 3 munkkia kerrallaan öljyssä molemmin puolin kauniin ruskeiksi. Nosta munkit hetkeksi talouspaperin päälle valumaan ja kääntele ne lämpiminä sokerissa.

    MääräAinesosa
    1 lrypsiöljyä
    (erikois)hienoa sokeria

Vinkki! Munkit ovat parhaita vastapaistettuina. Jos pakastat munkkeja, tee se ennen sokerointia.

Ravintosisältö

Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.

Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.

Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 1 rkl Psylliumjauhetta, 1 rkl Kardemummaa, (erikois)hienoa sokeria.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli

Resepti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Piia Arnould
23.7.2018
|
Päivitetty: 25.9.2025

Samankaltaisia reseptejä