Gluteenittomat munkit
Noin 2 tuntia

Nappaa talteen!
Vastapaistetut munkit ovat sallittuja houkutuksia myös gluteenitonta ruokavaliota noudattavalle, kun pyöräytät ne tällä ohjeella.
| 5 dl | maitoa |
| 50 g | hiivaa |
| 1 rkl | psylliumjauhetta |
| 2 dl | sokeria |
| 2 kpl | kananmunaa |
| 1 rkl | kardemummaa |
| 1 tl | suolaa |
| 13 dl | gluteenitonta jauhoseosta |
| 150 g | pehmeää margariinia tai voita |
| Lisäksi | |
|---|---|
| 1 l | rypsiöljyä |
| (erikois)hienoa sokeria | |
- 1.
Jos käytössäsi on yleiskone, tee taikina sillä. Lämmitä maito haaleaksi. Lisää hiiva ja psylliumjauhe maitoon ja anna turvota 10 minuuttia. Psylliumjauhe parantaa leivonnaisten rakennetta, mutta munkit onnistuvat myös ilman.
- 2.
Sekoita sokeri, kananmunat, kardemumma ja suola maitoon. Lisää noin puolet jauhoista ja anna koneen käydä, kunnes taikina on tasaista. Lisää pehmeä rasva ja loput jauhot. Anna koneen käydä, kunnes taikina on pehmeän kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista. Jos teet taikinan käsin, vaivaa sitä niin kauan, ettei se juurikaan enää tartu sormiin ja irtoaa kulhon reunoista. Anna taikinan kohota puoli tuntia.
- 3.
Kaada taikina kevyesti jauhotetulle alustalle ja vaivaa jauhotetuin käsin tasaiseksi. Jaa taikina tasakokoisiksi paloiksi ja pyörittele pulliksi. (Gluteenittomista jauhoista tehty taikina tarttuu helposti leivinalustaan, joten pullat on kätevintä pyöritellä käsien välissä.) Anna pullien kohota peitettynä 20 minuuttia. Jos haluat tehdä munkkirinkeleitä, paina kohonneeseen pullaan sormella reikä ja venytä se isommiksi.
- 4.
Kuumenna öljy korkeareunaisessa teräskattilassa tai padassa 170–180-asteiseksi. Tarkista öljyn lämpötila mittarilla tai pienellä pallolla taikinaa. Öljy on sopivan kuumaa, kun leipäpala ruskistuu kauniisti minuutissa. Käytä munkkien käsittelyyn reikäkauhaa tai kahta lusikkaa. Kypsennä 3 munkkia kerrallaan öljyssä molemmin puolin kauniin ruskeiksi. Nosta munkit hetkeksi talouspaperin päälle valumaan ja kääntele ne lämpiminä sokerissa.
Gluteenittomat munkit
arvosana5/5
Noin 2 tuntia
Vastapaistetut munkit ovat sallittuja houkutuksia myös gluteenitonta ruokavaliota noudattavalle, kun pyöräytät ne tällä ohjeella.
Ainekset
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 5 dl | maitoa |
| 50 g | hiivaa |
| 1 rkl | psylliumjauhetta |
| 2 dl | sokeria |
| 2 kpl | kananmunaa |
| 1 rkl | kardemummaa |
| 1 tl | suolaa |
| 13 dl | gluteenitonta jauhoseosta |
| 150 g | pehmeää margariinia tai voita |
Lisäksi | |
| 1 l | rypsiöljyä |
| (erikois)hienoa sokeria | |
Valmistus
- 1
Jos käytössäsi on yleiskone, tee taikina sillä. Lämmitä maito haaleaksi. Lisää hiiva ja psylliumjauhe maitoon ja anna turvota 10 minuuttia. Psylliumjauhe parantaa leivonnaisten rakennetta, mutta munkit onnistuvat myös ilman.
Määrä Ainesosa 5 dl maitoa 50 g hiivaa 1 rkl psylliumjauhetta - 2
Sekoita sokeri, kananmunat, kardemumma ja suola maitoon. Lisää noin puolet jauhoista ja anna koneen käydä, kunnes taikina on tasaista. Lisää pehmeä rasva ja loput jauhot. Anna koneen käydä, kunnes taikina on pehmeän kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista. Jos teet taikinan käsin, vaivaa sitä niin kauan, ettei se juurikaan enää tartu sormiin ja irtoaa kulhon reunoista. Anna taikinan kohota puoli tuntia.
Määrä Ainesosa 2 dl sokeria 2 kpl kananmunaa 1 rkl kardemummaa 1 tl suolaa 13 dl gluteenitonta jauhoseosta 150 g pehmeää margariinia tai voita - 3
Kaada taikina kevyesti jauhotetulle alustalle ja vaivaa jauhotetuin käsin tasaiseksi. Jaa taikina tasakokoisiksi paloiksi ja pyörittele pulliksi. (Gluteenittomista jauhoista tehty taikina tarttuu helposti leivinalustaan, joten pullat on kätevintä pyöritellä käsien välissä.) Anna pullien kohota peitettynä 20 minuuttia. Jos haluat tehdä munkkirinkeleitä, paina kohonneeseen pullaan sormella reikä ja venytä se isommiksi.
- 4
Kuumenna öljy korkeareunaisessa teräskattilassa tai padassa 170–180-asteiseksi. Tarkista öljyn lämpötila mittarilla tai pienellä pallolla taikinaa. Öljy on sopivan kuumaa, kun leipäpala ruskistuu kauniisti minuutissa. Käytä munkkien käsittelyyn reikäkauhaa tai kahta lusikkaa. Kypsennä 3 munkkia kerrallaan öljyssä molemmin puolin kauniin ruskeiksi. Nosta munkit hetkeksi talouspaperin päälle valumaan ja kääntele ne lämpiminä sokerissa.
Määrä Ainesosa 1 l rypsiöljyä (erikois)hienoa sokeria
Vinkki! Munkit ovat parhaita vastapaistettuina. Jos pakastat munkkeja, tee se ennen sokerointia.
Ravintosisältö
428
Energiaa kcal
1791
Energiaa kj
35,0 g
Rasvaa
4,7 g
Tyydyttynyttä rasvaa
26,3 g
Hiilihydraatteja
9,4 g
Sokereita
0,4 g
Kuituja
2,7 g
Proteiinia
0,4 g
Suolaa
428
Energiaa kcal
1791
Energiaa kj
35,0 g
Rasvaa
4,7 g
Tyydyttynyttä rasvaa
26,3 g
Hiilihydraatteja
9,4 g
Sokereita
0,4 g
Kuituja
2,7 g
Proteiinia
0,4 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 1 rkl Psylliumjauhetta, 1 rkl Kardemummaa, (erikois)hienoa sokeria.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























