Aivojumppa: Tehtävät ja ratkaisut

10.9.2018
7 arviota

Yhteishyvä julkaisee joka viikko pienen pulmatehtävän, jonka tarkoituksena on verrytellä aivonystyröitä työviikon alussa.

Pulma 8: Päärynälaatikko

Osaatko päätellä, mikä numero kätkeytyy päärynälaatikon taakse?

Tehtävästä liikkuu useita eri versioita, joissa päärynälaatikon tilalla on parkkiruutuja. Tämä viraaliksi levinnyt tehtävä oli alun perin osa koetta, jonka tekemiseen 6-vuotiaille hongkongilaisille lapsille annettiin 20 sekuntia.

 

 

 

 

Päärynälaatikon takana on numero 87. Laatikot ja siten myös numerot ovat väärinpäin.

Pulma 7: Hedelmähylly

Osaatko päätellä, mikä vaihtoehdoista jatkaa ylärivin sarjaa?
 
Tehtävä on alun perin julkaistu Mensan Keep Your Brain Fit -kirjassa, jonka kirjoittaja oli vuonna 1995 edesmennyt Robert Allen
Osaatko päätellä, mikä vaihtoehdoista jatkaa ylärivin sarjaa?

Osaatko päätellä, mikä vaihtoehdoista jatkaa ylärivin sarjaa?

 

 

 

Ylärivin sarjaa jatkaa vaihtoehto B. Olennaista on lukea kysymys huolellisesti, siinä kehotetaan jatkamaan nimenomaan ylärivin sarjaa.

Pulma 6: Ananas ja meloni

Osaatko päätellä, onko keskimmäinen hedelmä ananas vai vesimeloni? 

Tehtävä on alun perin julkaistu Mensan Keep Your Brain Fit -kirjassa, jonka kirjoittaja oli vuonna 1995 edesmennyt Robert Allen.  

 
Osaatko päätellä, onko keskimmäinen hedelmä ananas vai vesimeloni?

 

 

 

 

 

Keskimmäinen hedelmä on vesimeloni. Vastauksen saat selville laskemalla hedelmien sivujen numerot yhteen. Vesimelonien laskutoimitus tuottaa parillisen lopputuloksen ja ananasten lopputulos on pariton.

Pulma 5: Kauppamatka

Tämä maantiekyltti toimii hiukan eri logiikalla kuin tavalliset etäisyyksiä näyttävät opasteet moottoriteiden varsilla. Osaatko päätellä, kuinka pitkä matka on Heinolaan?

Tehtävä on alun perin julkaistu Mensan Keep Your Brain Fit -kirjassa, jonka kirjoittaja oli vuonna 1995 edesmennyt Robert Allen. 

Kaupungin alkukirjaimen järjestysluku aakkosissa on kerrottu kymmenellä.

Pulma 4: Hedelmälaatikot

Kuvan laatikoista yksi sisältää omenoita, yksi appelsiineja ja yhdessä on molempia sekaisin. Ongelma on siinä, että laatikoiden etiketit ovat kaikki menneet väärin.
 
Voimme nostaa laatikosta yhden hedelmän kerrallaan näkemättä laatikon muuta sisältöä. Kuinka monta nostokertaa tarvitaan, että saamme vaihdettua etiketit oikeille paikoilleen? Vaikka kuulisit nyt heti oikean vastauksen, vaatii hieman pähkäilyä, että ymmärrät sen.
 
Tehtävä on julkaistu tammikuussa vuonna 2017 YouTubessa MindYourDecisions-kanavalla
 
Hedelmälaatikot

 

 

 

 

 

Yksi nostokerta riittää. Miten? Pohdi vielä hetki ennen kuin luet loput vastauksesta.

Tehtävänannossa kerrotaan, että kaikki etiketit ovat väärin. Tämä tarkoittaa, että omenaetiketillä varustetussa laatikossa on joko appelsiineja tai sitten sekä omenoita että appelsiineja.

Nostetaan näyte laatikosta, jonka sisällöksi on merkitty "omenoita ja appelsiineja". Jos laatikosta nousee appelsiini, tiedämme, että laatikko sisältää pelkkiä appelsiineja, sillä etiketti on joka tapauksessa väärin. Näin ollen appelsiinietiketillä merkatussa laatikossa on väistämättä pelkkiä omenoita. Ja näin myös omenaetiketillä varustetussa laatikossa on pelkkiä appelsiineja.

Pulma 3: Vitamiinipommit

 

 

 

 

Pulma 2: Suolatikut

Brittiläisen Alex Bellosin laatima pähkinä on alkujaan julkaistu kirjassa Can You Solve My Problems? (Guardian Faber, 2016). Tehtävä on poikkeuksellisen koukuttava: vain kuusi tikkua ja kaksi siirtoa. Ratkaisu on lopulta varsin yksinkertainen, mutta vaatii oivalluksen.

Tehtävä: Voit liikuttaa vain kahta suolatikkua. Saatko muodostettua näin neljä kolmiota? Tikut saavat olla myös päällekkäin.

Pulma 1: Suklaakeksit

Ensimmäinen tehtävä on lainattu Ruotsista. Taikuri Fredrik Cattani (taiteilijanimeltään Fredrik Filiokus) on esitellyt alla olevan tehtävän paikallisen aamutelevision lähetyksessä.

Tehtävä: Siirrä yhtä kuvan kekseistä siten, että sekä vaaka- että pystyrivillä on yhteensä kolme keksiä. Ratkaisun näet seuraavassa kuvassa.

 

 

 

 

Siirrä pystyriviltä ylin keksi alimman keksin päälle. Näin sekä vaaka- että pystyrivillä on yhteensä kolme keksiä.

Arvioi artikkeli

Anna arvio

1/5 5/5