Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Juhlat tulossa! Kuinka paljon tarjottavaa noutopöytään tarvitaan?

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Tuomas Kolehmainen
Julkaistu: 21.4.2022
|
Muokattu: 22.3.2023
Juhlanjärjestäjän suurin huoli on usein tarjottavien määrä. Riittävätkö ruoat? Miten lasken ruokien, kakun ja kahvin määrän järkevästi – niin, että myös hävikki ja kustannukset pysyvät kurissa? Katso kahdeksan vinkkiä, joilla järjestät onnistuneen juhlan vähemmällä stressillä.

Voit käyttää juhlatarjoilujen laskemisessa apuna valmiita listoja, mutta muutamalla lisävinkillä ja laskutoimituksella suunnittelet omaan juhlapöytääsi sopivat tarjottavat vielä astetta tarkemmin.

1. Ovatko juhlavieraat nälkäisiä?

Kun alat suunnitella juhlaruokia, ota huomioon kellonaika, jolloin vieraat saapuvat. Ovatko he juuri syöneet vai tulevatko vieraat juhlaan tyhjin vatsoin ja suurin odotuksin? Jos vierailta jää lounas väliin matkan tai juhlaseremonian takia, juhlapaikalla tarjoilut varmasti maistuvat. Myös juhlan kesto vaikuttaa ruoan menekkiin. Jos vieraat piipahtavat vain pikaiselle onnittelukäynnille, tarjoiluja tarvitaan vähemmän kuin ystävien illanistujaisissa.

2. Mitä haluat vieraillesi tarjota?

Tahtoisitko kattaa noutopöytään kaikki lempiherkkusi? Voit tehdä juuri niin – tai karsia tarjottavat muutamaan, juhlan henkeen sopivaan tarjottavaan. Sinä tunnet parhaiten vieraasi: pitääkö tarjolla olla lihaa tai kalaa vai toimisiko pelkästään kasviksista koottu juhlapöytä? Voit ihan hyvin miettiä sitäkin, ovatko vieraasi tottuneet syömään isoja annoksia vai onko heille tyypillisempää napostella vähän. Kirjoita tarjottavista lista ja tarkista, että siitä löytyy varmasti jokaiselle vieraalle sopivaa syötävää.

3. Kuinka paljon ruokaa itse ottaisit?

Kun olet päättänyt, mitä juhlassasi tarjotaan, voit laskea kuinka paljon tarjottavaa tarvitaan. Rakenna mielessäsi malliannos: paljonko yksi vieras todennäköisesti syö kutakin lajia. Jos pöydässä on kymmentä lajia herkkua, yksittäiset nokareet ovat yleensä aika pieniä. Jos taas ruokalajeja on vähän, lautaselle päätyvän liha- tai lohipalan koko voi yllättää. Oman malliannoksesi pohjalta voit arvioida, paljonko vieraat syövät yhteensä. Muista ottaa laskuihin mukaan myös oma väki eli perheenjäsenet ja juhlajärjestelyissä apuna olevat ystävät. Kun lasket raaka-aineiden määriä, huomioi että jotkut ainekset ”kutistuvat”, kun niistä haihtuu kosteutta. Pieni ekstra ei silloin ole pahitteeksi.

4. Vertaa kiloja ennen kauppareissua

Jos juhlaan on tulossa useita kymmeniä vieraita, on hyvä tehdä pieni tarkistuslaskelma ennen kauppareissua. Se onnistuu esimerkiksi vertaamalla ostoslistalla olevien ainesten kilomääriä noutopöydän tyypilliseen annoskokoon. Yksi vieras syö noutopöydästä keskimäärin noin 450 grammaa ruokaa. Määrä sisältää kaiken salaateista pääruokaan ja lisukkeisiin. Kymmentä vierasta varten pitäisi ostoslistassa olla siis yhteensä noin viisi kiloa erilaisia raaka-aineita.

5. Järjestä noutopöytä järkevästi

Tiesitkö, että salaatit eivät ole sattumalta noutopöydän tai lounasbuffan alkupäässä? Niillä on tarkoitus täyttää osa lautasesta ennen kuin ruokailija lastaa sille kalliimpia pääruokia. Noutopöydän järjestyksellä voit siis ohjailla sitä, miten paljon ruokaa otetaan. Esimerkiksi uuni- ja lämminsavulohet ovat usein juhlaväen suuria suosikkeja, jotka kannattaa sijoittaa noutopöydän häntäpäähän. Kannattaa myös tutkailla ottimien kokoa – pienillä ottimilla otetaan maltillisia annoksia, isoilla kauhotaan enemmän.

6. Kuinka paljon juhlassa kuluu kahvia?

Kaksi kupillista per vieras on sopiva määrä kahvia. Jotkut juovat vain kupillisen, toiset nauttivat kolmannenkin. Yhdestä puolen kilon kahvipaketista tulee noin 50 kupillista kahvia, joten yksi paketti riittää noin 20 henkilön kahvitteluun. Muista hankkia myös maito/kerma sekä kasvipohjainen vaihtoehto kahvin kaveriksi. Litran tölkistä riittää kahvimaitoa noin 20 kahvikupilliseen. Valmiiksi haudutettu tee on kiva yllätys teepusseihin kyllästyneille teen ystäville.

7. Miten suuri täytekakun pitää olla?

Jos kakku ja kahvi tarjotaan ruoan jälkeen, tavallinen 25 cm:n kakku riittää noin 20 palaan. Jos kakku on juhlan tärkein tarjottava, siitä leikataan isompia paloja. Kahvikutsuilla 25 cm:n kakusta riittää noin 15 palaan. Jos siis juhlan idea on perinteinen kahvipöytä tai moderni kakkubuffa, kakkua kannattaa varata enemmän. Mitä useampaa erilaista kakkua on tarjolla, sitä enemmän niitä myös tekee mieli maistella. Sama koskee voileipäkakkuja. Jos tarjolla on kahta sorttia, moni ottaa molempia. Muita leivonnaisia voit varata kahvipöytään yhden kappaleen tai viipaleen kullekin vieraalle. Todennäköisesti herkkuja jää vähän yli, mutta pullat, piirakat ja kuivakakut voi onneksi pakastaa.

8. Paljonko lapsille pitää varata syötävää?

Pienet lapset eivät useinkaan malta juhlassa syödä. Lasten annoksetkin ovat pieniä, joten ruoan määrää tärkeämpää on huomioida, että pöydässä on jotain, joka kuitenkin maistuu lapsille. Aikuisten juhlaruoka ei aina ole pienten mieleen, joten pikkuiset lihapullat ja keitetyt perunat ei ole ollenkaan huono idea. Herkkupöydän makeat lähtevät helpommin pienten juhlijoiden matkaan, vaikka nekin saattavat jäädä lautasille. Laske siis lapset mukaan kakkujen ja keksien menekkiin, vaikka jättäisitkin heidät pois laskuista ruokasuunnitelmissa.

Katso kaikki vinkit onnistuneiden juhlien järjestämiseen

Lisää apua juhlaruokien määrien laskemiseen