Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Tee joulukinkkuun perinteinen sinappikuorrutus tai yllätä koko suku uudenlaisella kinkulla. Näillä ohjeilla ja ideoilla onnistut!

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Tuomas Kolehmainen
Julkaistu: 26.11.2021
|
Muokattu: 24.10.2023
Sipaisetko kinkulle perinteisen sinappihunnun korppujauhojen kera vai peitteletkö joulupöydän kruunun tänä vuonna yrteillä tai pähkinöillä? Kaunis, maukas ja rapea kuorrutus antaa viimeisen silauksen joulukinkun maulle. Katso ohjeet kinkun kuorruttamiseen vaihe vaiheelta.

1. Kuorruta kinkku kuumana

Joulukinkku kannattaa kuorruttaa kuumana, pian paistamisen jälkeen, mutta anna kuitenkin kuumimpien höyryjen haihtua ensin pois. Sopiva aika jäähtymiselle on 15–20 minuuttia, minkä jälkeen voit avata paistopussin varovasti. Kinkku saa siis olla vielä kuuma, koska silloin kuorrute leviää paremmin kinkun pintaan. Poista ensin kinkun päällä oleva verkko sekä nahka eli kamara. Poista myös osa rasvakerroksesta, mutta älä kaikkea, sillä rasva auttaa muita kuorrutteen aineksia paahtumaan rapeaksi.

2. Sivele pintaan tahna, jossa on makeutta

Paras kinkun kuorrutus on yhdistelmä erilaisia makuja ja suutuntumia: makeaa ja hapokasta, pehmeää ja rapeaa. Sinappisessa tahnassa onkin yleensä mukana jotain makeaa. Makeus voi olla tummaa sokeria, hunajaa, siirappia tai esimerkiksi hedelmäsosetta. Sekoitussuhde on usein 50:50 eli yhtä paljon sinappia ja makeaa. Myös hillot, marmeladit ja pähkinätahnat käyvät kinkun kuorruttamiseen sinapin kanssa tai ilman sinappia. Makea ainesosa karamellisoituu uunissa ja antaa kuorrutteelle paahteista makua ja lisää rapeutta. Samalla makeus on kiva vastapari kinkun suolaisuudelle. Sokerin tai muun makean voi toki jättää poiskin, sillä monissa sinapeissa on reilusti sokeria. Voit käyttää kuorruttamiseen myös itse tehtyjä sinappeja – kokeile esimerkiksi maukasta kotona tehtyä konjakkisinappia. Perinteisessä kinkunkuorrutuksessa sinapin joukkoon sekoitetaan kananmuna, jolloin pinnasta tulee kestävämpi.

3. Peittele kinkku rapeilla muruilla tai rouheella

Ripottele kuivat kuorrutusaineet kostean pohjakerroksen päälle. Hyvä nyrkkisääntö on varata viiden kilon kinkkua varten desilitra korppujauhoja tai muuta rapeaa. Kuorruta kinkku rukiisella hapankorppumurulla tai tee pähkinärouheella kuorrutettu kinkku. Myös mantelilastuilla tai mantelijauholla kuorrutettu kinkku toimii. Korppujauhoihin voit sekoittaa yrttejä tai muita mausteita. Hienonna esimerkiksi persiljaa ja minttua ja yllätä perhe päräyttävän vihreällä joulukinkulla. Rohkea voi ripauttaa korppujauhojen mausteeksi hieman kanelia tai piparkakkumaustetta. Mustapippuri ja hienoksi raastettu juustokin sopivat ennakkoluulottomalle kinkunpaistajalle. Gluteeniton joulukinkun kuorrutus syntyy helposti vaihtamalla korppujauhot tai -murut gluteenittomiin jauhoihin.

4. Ruskista kinkunkuorrute kuumassa uunissa

Ennen kuin laitat kinkun uudelleen uuniin, kuumenna uuni 250 asteeseen. Uuni saa olla kuuma, jotta kinkun pinta paahtuu nopeasti kauniin väriseksi. Anna kinkun olla uunissa 5–10 minuuttia tai kunnes pinta on sopivasti ruskistunut. Sokeria sisältävä kuorrute palaa helposti, joten tarkkaile paahtumista ja ota kinkku heti pois uunista, jos kuorrute alkaa tummua liikaa.

5. Koristele valmis kinkku mausteilla tai marjoilla

Haluatko tehdä kinkun pintaan perinteisen ristikkokuvion? Paina se kuorrutteeseen veitsellä ennen paistamista tai vedä viillot vasta valmiiseen kuorrutukseen. Myös kokonaiset neilikat voit upottaa kinkun koristeeksi ennen tai jälkeen paahtamisen. Kinkun koristeeksi käyvät myös tuoksuvat tähtianikset, katajanmarjat, karpalot tai puolukat, rosmariininlehdet tai kokonaiset mantelit ja pähkinät.

Katso kinkun paisto-ohjeet ja 7 erilaista kuorrutetta:

Täältä löydät kaikki ideat herkulliseen jouluun: