Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Verhot – ostajan opas

Teksti:
Ilona Savitie ja Yhteishyvän toimitus. Artikkelia on päivitetty 1.10.2015.
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 1.10.2015
|
Muokattu: 31.8.2020
Kaipaatko jotain uutta sisustukseen? Verhojen vaihtaminen on helppo ja edullinen tapa muuttaa huoneen ilmettä. Ostajan oppaassa annetaan vinkit verho-ostoksille, kaihtimien valintaan ja ripustustapoihin.

Verhoilla saadaan pehmeyttä tilaan ja ilmettä sisustukseen. Usein verhot tuovat myös näkösuojaa tai pimennystä. Mahdollisuuksia – malleja, kuoseja ja materiaaleja – on monia.

Kun suunnittelet uusia verhoja, pohdi:

  • Tarvitaanko verhoilta näkösuojaa vai ovatko ne sisustuselementti?
  • Minkä väriset verhot sopivat sisustukseen? Yksiväriset vai kuviolliset?
  • Tarvitseeko verhojen pimentää tila?
  • Millainen kiinnitystapa verhoissa on?
  • Millainen materiaali: läpikuultava, ohut, peittävä, ryhdikäs?

Kun ostat uusia verhoja, mittaa:

  • ikkunan leveys ja korkeus
  • korkeus ikkunan alareunasta lattiaan
  • seinän leveys ikkunan molemmin puolin
  • mahdolliset verhotangon tai -kiskojen kiinnityspaikat.

Verhot vaikuttavat tilan mittasuhteisiin: Korkealle katonrajaan kiinnitetyt, lattiaan asti ulottuvat verhot saavat tilan näyttämään korkeammalta. Matalalle kiinnitetyillä verhoilla saa koko huoneesta matalantuntuisen. Myös pystyraidat tuovat korkeuden tuntua, vaakaraidat madaltavat.

Sivuverhot ulottuvat yleensä lattianrajaan, mutta joidenkin silmää miellyttävät ylipitkät verhot, jotka asetellaan kauniisti lattialle.

Vaihtoehtoja verhoiksi

Sivuverhot ovat tunnelmaa luova sisustuselementti. Mitä värikkäämpi ja kirjavampi kuosi, sitä enemmän verhot muuttavat huoneen ilmettä. Sivuverhojen tyyliin vaikuttaa myös ripustustapa. Verhon laskoksiin saa aaltomuodon purjerenkaiden tai laskostusnauhan avulla.

Verhokappoja voi käyttää ikkunan ylä- tai alareunassa. Ne voi yhdistää myös sivuverhoihin kehystämään ikkunaa.

Paneeliverhot ripustetaan joko paneeliverhokiskoihin tai erillisillä paneelitangoilla tavalliseen verhotankoon. Paneeliverho sopii pieneen tilaan, johon tarvitaan kevyt mutta peittävä verho.

Laskosverholla voi säätää valon ja näkyvyyden määrää asteittain.

Bambuverho sopii esimerkiksi mökille, kuistille ja lasitetulle parvekkeelle näkösuojaksi.

Verhokiskot vai verhotanko?

Verhotanko sopii useimpiin standardikokoisiin ikkunoihin. Monet tangot on säädeltäviä: tangon pituutta voi säätää ikkunan mukaan. Puiset tangot ovat kuitenkin pituudeltaan kiinteitä. Osa malleista on hyvinkin yksinkertaisia, osaan kuuluu esimerkiksi päätykoristeet.

Metalliset kiskot ovat kestävät, monikäyttöiset ja sopiva valinta silloin, kun haluaa itse verhon olevan pääasiassa. Kiskot sopivat monenlaisten verhojen – paneeli- ja sivuverhojen sekä kapan – ripustamiseen.

Kiskoihin pujotetut ripustuslenkit liikkuvat sujuvasti ja kevyesti. Jos verhoja liikutellaan päivittäin, verhokiskot ovat käytännöllisempi valinta kuin verhotanko.

Jos haluat ikkunaan limittäin meneviä verhoja, valitse tanko tai kisko, jossa on useampi vierekkäinen ripustuslinja.

Tangon tai kiskojen kiinnittämiseen tarvitaan yleensä vain porakone ja sopiva poranterä ruuvinreikiä varten.

Varaa verhotangolle tai -kiskolle mittaa ikkunan leveyden lisäksi vähintään 25–40 cm molemmin puolin. Näin verhot saa vedettyä kunnolla pois ikkunan edestä.

Millaiset kaihtimet ikkunoihin?

Alumiiniset sälekaihtimet ovat hyvin yleiset. Ne tuovat näkösuojaa ja peittävät valoa. Sälekaihtimia on saatavilla standardikokoina tyypillisiin ikkunakokoihin. Liian suurta kaihdinta voi lyhentää tai kaventaa työhön tarkoitetuilla työkaluilla. Kaihtimia voi ostaa myös mittojen mukaan leikattuna.

Rullakaihdin tai rullaverho antaa näkösuojaa ja pimentää tehokkaasti. Mekanismi toimii jousella tai sivuun kiinnitettävällä ketjuvetomekanismilla. Valkoinen täyspimentävä rullakaihdin sopii myös kotiteatterin valkokankaaksi.

Lamellikaihtimia käytetään hotelleissa, toimistoissa ja muissa julkisissa tiloissa, mutta ne sopivat myös moderniin kotiin esimerkiksi korkeiden ikkunoiden peitoksi, vinokattoiseen tilaan tai kulmikkaisiin paikkoihin. Valon määrää säädetään kääntämällä pitkiä lamelleja auki ja kiinni.

Verhojen lyhennys silitettävällä liimanauhalla

Joidenkin valmisverhojen mukana tulee silitettävä liima- tai tarranauha eli silitysnauha, jolla verhot voi lyhentää haluttuun mittaan.

  1. Mittaa verhon haluttu pituus ja tee taitos alareunasta sopivan pituuden kohdalle.
  2. Aseta silitysnauha taitteen väliin niin, että se ei juuri ja juuri näy. Jos kangasta lyhennetään paljon, ylimääräinen verhopituus kannattaa leikata pois ja jättää vain noin 10 cm levyinen kaistale kangasta verhon sisäpuolelle.
  3. Silitä verho keskilämmöllä tai kuumimmalla verhokankaan sallimalla lämpötilalla reunasta reunaan silitysnauhan kohdalta taitteen päältä.