Työpaita ylpeänä ylle

21.2.2014
0 arviota
Työpaita ylpeänä ylle

S-ryhmä tarjoaa kesätyö- tai harjoittelupaikan vuosittain yli 10 000 nuorelle. Kaupan alalla kesätyöntekijät saavat kokea vaihtelevia työtehtäviä. Seurasimme viime kesänä, mitä kaikkea mahtui S-ryhmän kesätyöläisten Eveliinan ja Jasminan päivään.

Viitasaaren S-market

KELLO 7.15 Jyväskylässä asuva ja opiskeleva Jasmina Kolehmainen, 23, on työskennellyt usean kesän ajan Viitasaaren S-marketissa. Kaupassa aamuvuoro alkaa kuudelta, ja ensimmäiset asiakkaat saapuvat seitsemän aikoihin. "Pari ensimmäistä tuntia kassalla ovat usein melko hiljaisia", Kolehmainen kertoo.

Jasmina Kolehmainen, Johanna Pitkänen ja Ari Nousiainen

8.30 Tauot rytmittävät työtä. Niiden aikana jutellaan välillä työasioista ja välillä kaikesta muusta. Jasmina Kolehmaisen kanssa aamupalalla ovat työkaverit Johanna Pitkänen ja Ari Nousiainen.

Myyjän työ

12.00 Myyjän työ ei ole pelkästään kassalla istumista. Kassan tehtävänä on pinota korit, täyttää tupakkahyllyt ja pitää muutenkin ympäristö siistinä. "Työ on opettanut, miten koko kauppa toimii", Kolehmainen kertoo.

Osuuskauppa Keskimaa

13.30 Osuuskauppa Keskimaan alueella sijaitsevalla Viitasaarella on paljon kesäasukkaita. He ja paikalliset ihmiset tulevat kesän aikana tutuiksi. "Pienellä paikkakunnalla kaikki tuntevat toisensa, joten myös kassan kanssa jaetaan tietysti kuulumiset."

Jasmina Kolehmainen

14.00 Aamuvuoro päättyy. Lastentarhanopettajaksi opiskeleva Kolehmainen tekee vuoroja S-marketissa myös loma-aikoina. "Työ kaupassa ikään kuin kuuluu kesääni. Voisin saada ensi kesäksi myös oman alani töitä, mutta jos niin ei käy, vedän erittäin mielelläni S-marketin vihreän työpaidan ylleni."

S-ryhmä työllistää tulevana kesänä noin 12 000 kesätyöntekijää.

Eveliina Salmela

KELLO 14.00 Kesätyöntekijä Eveliina Salmelan, 22, iltavuoro alkaa Helsingin Kampin oluthuone Rotterdamissa. "Kun puen työpaidan päälle, menen vähän erilaiseen mielentilaan. Kai siinä on ripaus ammattiylpeyttä mukana", kertoo espoolainen Salmela. Kesällä hänen vastuulleen kuului HOK-Elannon olutravintolan terassialue. Työt ravintolassa jatkuvat edelleen.

Oluthuone Rotterdam

15.30 Kiireisinä päivinä riittää kävijöitä, joten suuri osa vuorosta kuluu tiskin takana. Asiakkailta täytyy muistaa kysyä S-Etukorttia sekä henkilöllisyystodistusta, jos he vaikuttavat alle 30-vuotiailta. "Alan opinnoista on ollut paljon hyötyä", restonomiksi pian valmistuva Salmela sanoo.

Ravintola-alan kesätyö

16.45 Reipas ja hymyilevä asiakaspalvelija pärjää aina. "On kiinnostavaa huomata, kuinka erilaisia toiveita asiakkailla voi olla", useana kesänä Rotterdamissa työskennellyt Salmela kertoo. "Lisäksi opin jatkuvasti uutta. Olutkulttuuri ja erilaiset juomatyypit ovat tulleet hyvin tutuiksi."

Kesätyö tarjoilijana

19.00 Sää vaikuttaa suuresti terassilla tarjoilevan työpäivien kulkuun. "Lämpiminä päivinä asiakkaita on todella paljon iltaan asti, eikä silloin ehdi olla hetkeäkään paikallaan. Toki auringonpaiste vaikuttaa piristävästi myös omaan mielialaan."

Kesätyö S-ryhmässä

22.00 Pullonavaaja on tarjoilijan tärkein työkalu. "Myös hyvät kengät ovat olennaiset, sillä tässä työssä seistään ja liikutaan paljon." Tarjoilija esimerkiksi blokkaa eli kerää tyhjät tuopit ja pullot pöydistä. "Työ on niin raskasta kuin siitä itselleen tekee. Kanniskelua on paljon", työpäivänsä päättävä Salmela kertoo.

Ensikosketus kaupan alaan

S-ryhmä on tunnettu työllistäjä kautta maan. Työntekijöitä on yhteensä yli 43 000. Heistä 11 000–12 000 on vuosittain kesätuuraajia ja -harjoittelijoita.

SOK:n työmarkkinajohtaja Nina Meincken mukaan kesätyöpaikka avaa hyvät mahdollisuudet jatkotehtäviin.

"Olemme todellinen monitoimitalo, joten työtehtävät ovat vaihtelevia. Lisäksi tarjoamme hyviä henkilöstöetuja", hän kertoo.

Suurin osa S-ryhmän kesätyöntekijöistä työskentelee päivittäis- tai käyttötavarakaupoissa, mutta heitä palkataan myös matkailu- ja ravintola-alalle sekä autokauppoihin. Noin puolet kesätyöntekijöistä työskentelee harjoittelijana Tutustu ja tienaa -sopimuksella.

Monelle nuorelle työelämään tutustumisjakso on ensikosketus kaupan alan toimintaan.

"Tutustu ja tienaa -sopimus mahdollistaa tuhansien nuorten työllistymisen vähäksi aikaa. Näin nuoret saavat arvokasta työkokemusta", Meincke sanoo.

Kaikista S-ryhmän työntekijöistä yli neljännes on alle 25-vuotiaita.

 

Mikä on Tutustu ja tienaa?

Tutustu työelämään ja tienaa on Palvelualojen keskusliitto Pamin, Kaupan liiton sekä Matkailu- ja Ravintolapalvelut Maran yhdessä solmima sopimus. Se mahdollistaa tuhansille nuorille kesätyöpaikan. Sopimuksen ehtona on, että työsuhde kestää kymmenen peräkkäistä päivää. Harjoittelijan on oltava vähintään 14-vuotias tai tänä vuonna 14 vuotta täyttävä koululainen tai lukiolainen.

LISÄTIETOJA:

Tutustu S-ryhmän avoimiin kesätyöpaikkoihin

Teksti:
Kuvat: Ida Nisonen ja Hanna-Kaisa Hämäläinen
Arvioi artikkeli

Anna arvio

1/5 5/5