Teltta – ostajan opas

15.4.2015
0 arviota
Teltta – ostajan opas

Telttailuun on tarjolla käyttötarkoituksen mukaan useita eri malleja. Teltalta vaaditaan erilaisia ominaisuuksia sen mukaan, käytetäänkö sitä kesäfestivaaleilla vai talvella tunturissa.

Millaisia telttoja on tarjolla?

Kupoliteltta

Kupoliteltat ovat useimmiten itsestään seisovia, kupolin muotoisia telttoja. Kupoliteltan ehdoton etu esimerkiksi melontaretkellä on sen pystyssä pysyvyys: sen voi pystyttää vaikka kalliolle ilman kiilojen tarvetta. Itsestään seisovaa telttaa voi myös käyttää hyttyssuojana tai kuumana päivänä aurinkovarjona. Teltan saa helposti puhtaaksi ravistamalla.

Tunneliteltta

Tunneliteltat pysyvät pystyssä vain kiilojen avulla pingotettuna. Tunneliteltta kestää pääosin paremmin kovia sääolosuhteita kuin kupoliteltta. Se myös tuulettuu paremmin. Tunneliteltassa on usein erillinen abisidi eli ulkoeteinen tavaroiden säilyttämistä varten.

Tunnelitelttojen rakenne mahdollistaa ruoan valmistuksen ulkoteltan sisällä sisätelttaa vaarantamatta.Ylöspäin kohoavat seinät antavat tilan tuntua. Reilun kokoiset tilat myös helpottavat teltassa oleskelua huonolla säällä.

Lisäksi telttojen perustyypeistä on kehitelty ja yhdistelty myös yhdistelmiä eli hybridejä. Niiden lisäksi tarjolla on muun muassa geodeettisia telttoja, joita käytetään perusretkeilyä vaativimmissa olosuhteissa.

Kepit ja kaaret

Telttojen kepit ja kaaret ovat pääosin kevyttä ja kestävää alumiinia. Kaaret tukevoittavat telttaa ja auttavat sitä pysymään pystyssä vaativissakin olosuhteissa. Toisaalta kaarien määrä lisää teltan painoa ja tekee pystyttämisestä hankalampaa. Jos aikoo pystyttää teltan yksin, kannattaa pystytyksen vaativuus ottaa huomioon telttaa ostaessa. Myös teltan pystyttämistä kannattaa kokeilla jo kotipihassa ennen maastoon lähtemistä.

Myös teltan kiiloissa on eroja. Kiinnitä huomiota painoon, taittuvuuteen ja maasta irrotettavuuteen. Värikkäät kiilat pysyvät maastossa paremmin tallessa.

Teltan koko

Telttojen koot vaihtelevat yhden hengen alle kilon painoisista teltoista yli kymmenen hengen useita kymmeniä kiloja painaviin telttoihin. Useimmat retkeilyteltat painavat noin 3–5 kiloa.

Monet yksin retkeilevät ostavat mielellään kahden hengen teltan. Tällöin teltan paino nousee hieman, mutta toisaalta riittävä tila tuo mukavuutta lepäämiseen. Painavampi teltta saattaa olla myös kestävämpi, kun taas kevyempi teltta on tehty ohuemmasta materiaalista.

Kestävyyden ohella telttaa ostaessa kannattaa miettiä, kuinka raskasta telttaa jaksaa kantaa.

Telttojen ominaisuuksia

Materiaali

Useimmissa laadukkaissa retkeilyteltoissa on erillinen sisä- ja ulkoteltta. Ulkoteltta on paksumpaa, vedenpitävää materiaalia kuten nailonia tai polyesteriä.

Nailon on edullinen ja kevyt materiaali, mutta haurastuu helposti auringon UV-säteilyssä. 

Polyesteri on kestävää, mutta painaa hieman enemmän kuin nailon. Se myös kestää UV-säteilyä.

Vedenpitävyys

Telttojen pintamateriaalin vedenpitävyyttä mitataan vesipilariarvolla, joka ilmoittaa, kuinka paljon kangas kestää vettä vuotamatta. Käytännössä vedenpitävän teltan päällyskangas on vesipilariarvoltaan vähintään 1 500 millimetriä. Jos arvo on alle tämän, telttaa kutsutaan vettä hylkiväksi.

Teltan pohjakankaan vastaava arvo taas on yleensä yli 3 000 millimetriä, koska siltä vaaditaan kestävyyttä ihmisten painon alla.

Teltan vedenpitävyyteen vaikuttavat paljon myös sen saumat. Kaksinkertaiset ja teipatut saumat eivät päästä vettä läpi ja ovat käytössä kestävämpiä.

Ilmanvaihto

Teltassa nukkujat haihduttavat ilmaan jatkuvasti kosteutta, joka pahimmillaan kastelee makuupussit yhtä märäksi kuin kevyt sade. Tästä syystä teltan hyvä tuuletus on yksi tärkeimmistä lisäominaisuuksista.

Tuuletuksen toimivuus riippuu säästä ja ennen kaikkea tuuletuskanavista. Ilmanvaihto toimii sekä ulkoteltan liepeen alta että erillisistä tuuletusaukoista. Hyvät tuuletusaukot ovat helposti säädettävissä, koska liian kova läpiveto vie teltasta myös lämpöä.

Myös erilaiset hyttysverkot tuovat lisää hengittävyyttä ja avaruutta telttaan.

Lähde: Luontoon.fi

Teltan huolto

  • Huolellisesti käytettynä teltta tarvitsee vain vähän huoltoa.
  • Avaa telttaa purkaessasi kaikki solmut, jotta ne eivät pääse kiristymään.
  • Survo, älä taittele tai rullaa telttaa säilytyspussiin. Kerta toisensa jälkeen tehdyt taitokset voivat rikkoa kankaan.
  • Kuivaa teltta hyvin retken jälkeen. Puistele roskat ja siisti sisäteltta.
  • Huuhtele tahrat pois hanavedellä.
  • Jos telttaan on tullut reikiä, paikkaa ne heti. Telttojen ulkokankaille on olemassa kyllästysaineita, jotka palauttavat kankaan vedenpitävyyttä.
  • Monien telttojen mukana tulee myös paikkaustarvikesarja sekä mahdollisia varaosia rikkoutuneen telttakaaren korjaamiseksi.
  • Älä kuivata tai säilytä telttaa auringossa, koska UV-säteily haurastuttaa telttakangasta.
  • Retkeillessä teltta on muistettava pitää kaukana tulesta.

Telttailu on koko perheen harrastus.

Teksti
Kuvat 123RF
Asiantuntija Asiakasneuvoja Joel Heino, Metsähallitus: Suomen luontokeskus Haltia
Avainsanat: retkeily

Telttoja ja retkeilyvarusteita on saatavilla Prismoista. Valikoimat vaihtelevat myymälöittäin.

Tervetuloa ostoksille
Ladataan kommentointia...

Anna arvio

1/5 5/5