Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Suojaa koti remontissa

Teksti:
Ilona Savitie
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 29.11.2012
|
Muokattu: 31.8.2020
Kodin remontti sujuu vaivattomammin, kun muistaa suojata pinnat ja huonekalut remontin ajaksi. Lattian peittäminen on muistisääntö numero yksi.

Lattian hiominen

Jos hiottavana on puu-tai parkettilattia, koko huone tulee tyhjentää ennen aloittamista. Hiontapöly leviää kaikkialle, ja huonekalujen ja esineiden puhdistaminen voi olla vaikeaa. Suljettu väliovi yleensä riittää jos oven alla on kynnys estämässä pölyn leviämistä. Jos oven alle jää rakoa, sen voi väliaikaisesti tilkitä vaikkapa siivousrätin avulla. Jos väliovia ei ole, on järkevää suojata kulkutiet muovipeitteellä: sulje kulkutiet muovia ja maalarinteippiä apuna käyttäen.

Hiottavassa huoneessa ei kannata tuulettaa, sillä se kuljettaa pölyä entistä enemmän ympäriinsä. Nykyisin lähes kaikki hiontalaitteet kytketään suoraan imuriin, joka imee pölystä jopa 95–99 prosenttia. Loput pölyt lähtevät kostealla rätillä pyyhkimällä.

Seinän purku

Väliseinän purkaminen tuottaa paljon pölyä, ja lattiaan syntyy helposti jälkiä rakennusjätteestä ja työkaluista. Kolhuilta ja naarmuilta lattiaa suojelee suojapahvi. Suojapahveissa ei ole suurta eroa, mutta niitä on eri paksuuksia. Kun pahveja tai muoveja kiinnittää lattiaan, tulee varmistaa ettei suojan ja lattian väliin jää hiekkaa tai muita roskia. Suojauksen alla hankautuessaan ne tekevät helposti rumia jälkiä lattiapintaan. Rakennuspölyn pysäyttämiseen tehoavat samat keinot kuin lattiaa hioessa.

Suojapahvi soveltuu valmiiden pintojen suojaamiseen kulutusta ja likaantumista vastaan, kun taas muovipintaiset suojapaperit ovat vesitiiviitä.

Laattojen vaihtaminen

Lattia kannattaa suojata suojapahvilla ja sulkea kulkuväylät suojamuovilla myös kylpyhuoneen tai keittiön kaakeleita vaihdettaessa. Vielä 1980-luvulla kiinnityslaastit sisälsivät yleisesti asbestia: jos laatat ovat niin vanhoja, työn suorittajan tulee olla valtuutettu asbestipurkaja. Laattojen uusimisen yhteydessä on hyvä varmistaa myös millainen vedeneristys alle tarvitaan.

Maalaus

Seiniä tai kattoa maalatessa lattialle tippuu varmasti maalipisaroita. Lattia suojataan maali- tai rautakaupasta ostettavalla suojamuovilla. Siinä lattiaa vasten tuleva puoli on paperia ja pinta erikoismuovia, joka ei päästä maalia läpi. Jos muovin käytössä haluaa säästää, tarpeeseen käy pelkkä kirkas muovisuoja joka kiinnitetään maalarinteipillä. Tavallisen suojamuovin käytössä ikävä puoli on, että maali ei kuivu muovin päällä ja se kulkeutuu helposti kenkien mukana muihin huoneisiin.

Pelkkää sanomalehteä ei kannata käyttää suojaustarkoitukseen. Remontissa liikutaan paljon ja siirrellään painavia maalipurkkeja sekä telineitä. Sanomalehti repeää hyvin helposti, ja siitä jää usein mustetta lattiaan.

Suojat kannattaa kerätä heti pois työn valmistuttua. Maalitipat lähtevät ennen täyttä kuivumistaan pois lämpimällä vedellä ja rätillä.

Maalarinteippi käyttöön

Maalarinteippi on varmin valinta suojauksien kiinnittämiseen, sillä se ei jätä tahroja kiinnityspintoihin. Likaisella tai kuivalla pinnalla maalarinteippi ei kuitenkaan pysy, eli pinnan on oltava puhdas ja kuiva. Myös maalarinteipissä on eroja; älä tyydy välttämättä siihen halvimpaan vaihtoehtoon mitä halpakaupasta löytyy.  Kaapinovet voi tiivistää vaikkapa maalarinteipillä, jos ei halua remontin jälkeen siivota myös kaappien sisuksia pölyistä. Imurin kytkeminen hiontalaitteisiin auttaa pitämään pahimmat pölyt kurissa.

Asiantuntijana toimi työehtotoimitsija Markus Ainasoja Rakennusliitto ry:stä.

Remonttisuojaustarvikkeet

  • maalaukseen: erikoissuojamuovi, maalikaupasta tai rautakaupasta
  • remonttiin: suojapahvi
  • kiinnitykseen: maalarinteippi
  • siivoukseen: siivousrätti ja puhdasta vettä