Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Sujuvaa pyykinpesua: Huomioi vaatteen materiaali, pesuaine ja lämpötila

Teksti:
Kaisa Virtanen. Artikkeli päivitetty 30.10.2015.
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 10.10.2012
|
Muokattu: 31.8.2020
Puhdas pyykki on monen tekijän summa. Pesutulokseen vaikuttavat muun muassa vaatteen materiaali, pyykinpesuaine ja veden lämpötila.

1. Käsittele vaikeat tahrat

Jos pestävässä tuotteessa on tahroja, ne on hyvä käsitellä ennen pesua tahranpoistoaineella.

2. Käännä vaate nurinpäin

Vaatteet on hyvä kääntää nurin ennen pesua, jolloin vaatteen oikea puoli ei hankaudu pesurumpuun eivätkä muiden pestävien vaatteiden napit tai vetoketjut vaurioita vaatetta. Värit säilyvät myös paremmin.

Tarkista samalla, että taskut ovat tyhjät. Vetoketjut kannattaa sulkea, jotta ne eivät tartu helposti muihin vaatteisiin.

3. Pese arat vaatteet pesupussissa

Arat vaatteet, kuten ohuet sukkahousut tai koristeelliset vaatteet, on hyvä sujauttaa pesupussiin, joka estää vaatteita hankautumasta.

4. Valitse oikea pesulämpötila ja -ohjelma

Tuotteeseen merkittyä pesulämpötilaa on hyvä noudattaa.

Jos pesulämpötilan symbolin alla on viiva, se tarkoittaa varovaista pesuohjelmaa. Kone kannattaa täyttää maksimissaan puolilleen. Koneen rumpu pyörii harvemmin ja linkoaa pienemmillä kierroksilla, mikä säästää arkoja vaatteita.

5. Valitse oikea pesuaine

Pese värilliset vaatteet kirjopyykille tarkoitetulla pesuaineella. Ne eivät siedä valkaisuaineellista pesuainetta, sillä se haalistaa värejä. Valkoiset puuvillatuotteet voi pestä valkaisuaineellisella pesuaineella.

Pesuainetta tarvitaan hyvin vähän, joitakin vain 25 ml/3 kg pyykkiä, toisia 50 ml/5 kg pyykkiä. Noudata pesuainepakkauksen annosteluohjeita ja käytä annosteluun mittaa.

Suomessa suurimmassa osassa kuntia on pehmeä vesi, joka vaikuttaa pesuaineen annosmäärään.

Pesuaine on sitä tehokkaampi, mitä korkeampi sen pH-arvo on. Arat tuotteet, kuten silkki-, villa- ja akryylivaatteet, vaativat hienopesuaineen, jonka pH-arvo on neutraali eli 7–8. Liian voimakas pesuaine vaurioittaa arkoja kuituja. Puuvillalle, lakanoille ja pyyhkeille sopii pesuaine, jonka pH-arvo on 9,5–10,5.

6. Suosi pesupalloa

Pesujauheet on hyvä annostella pesupalloon tai suoraan pesurumpuun.

Jos huomaa, että pesuainetta jää pesuainelokeron reunoille, syynä voi olla, että taloyhtiön vedenpaine ei riitä tyhjentämään lokeroa pesuaineesta. Myös tällöin kannattaa käyttää pesupalloa. Monet pesukoneet ottavat viimeisenkin huuhteluveden pesuainelokeron kautta, jolloin pestyyn pyykkiin voi jäädä pesuainejäämiä.

7. Oio vaate ennen ripustamista

Oio vaate mittoihinsa ennen kuin laitat sen kuivumaan. Paitapuserot ja kauluspaidat on hyvä kuivattaa oikeankokoisilla ripustimilla. Housut ja hameet voi kuivattaa housu- ja hameripustimille. Pyyhkeet, lakanat ja trikoovaatteet kuivuvat hyvin narulla.

Kuivausrumpua käytettäessä kuivatukseen on hyvä laittaa samanpaksuisia tuotteita, jolloin ne kuivuvat yhtä aikaa. Kuivausrummussa tekstiilejä ei kannata kuivattaa liian kuivaksi, jotta ne välttyisivät rypyiltä ja mittamuutoksilta.

Kannattaako pestä käsin?

Usein ajatellaan, että vaatteiden käsinpesu on hellävaraisempaa ja varmempaa kuin konepesu. Näin ei välttämättä ole.

Kaikki vaatteet eivät kestä liottamista tai hankaamista käsien välissä.

Käsinpesussa käytettävän veden määrä ei myöskään usein riitä eikä vaate tule huuhdelluksi kunnolla. Käsienpesualtaassa voi pestä pieniä vaatteita, kuten rintaliivit, mutta altaaseen ei mahdu riittävästi vettä, jotta siinä voisi pestä esimerkiksi puseron.

Pesuaineen annostelussa kannattaa olla varovainen.

Käsinpesu jättää vaatteen hyvin kosteaksi. Kun esimerkiksi neulevaate laitetaan kuivumaan vettävaluvana, se on vaarassa venyä.