Pesuaineet vertailussa

24.7.2015
7 arviota
Oikea pesuaine puhdistaa tehokkaasti

Ota moppi käteen ja ryhdy siivoamaan. Muutama mieto pesuaine riittää, kun siivoat tarpeeksi usein.

Pesuaineet ovat kemiallisia yhdisteitä, joissa jokaisella ainesosalla on oma tehtävänsä. pH-arvo on pesuainepakkauksen olennaisimpia tietoja, sillä se kertoo aineen vahvuudesta. Siivouskaapista tulisi löytyä mieto käsiastianpesuaine (pH 6–8), yleispuhdistusaine (pH 6–8) vettä kestäville pinnoille ja yksi hapan puhdistusaine (pH alle 6) kalkkisaostumien poistoon. Emäksiset (pH yli 8) puhdistusaineet ovat voimakkaita ja tehoavat pinttyneeseen likaan. Vahvasti happamat tai emäksiset pesuaineet pitää aina huuhdella pois huolellisesti.

Useimmissa aineissa on anionisia tensidejä, jotka alentavat veden pintajännitystä ja irrottavat likaa. Pesuaineiden aineluettelossa mainitaan usein myös ionittomat tensidit. Ne vaahtoavat vain vähän ja irrottavat tehokkaasti rasvaa. Polykarboksylaattien tehtävänä on puolestaan estää irronnutta likaa kiinnittymästä takaisin.

Helli luontoa ja valitse mietoja pesuaineita

Kun haluat helliä ympäristöä, valitse siivouskaappiin mietoja aineita ja huolehdi, ettei siivousväli venähdä liian pitkäksi. Vasta, jos lika ei irtoa, siirrytään vahvempiin aineisiin. Allergisen kannattaa valita hajusteeton pesuaine ja käyttää suojakäsineitä.

Siivouksen alussa puhdistusainetta voi kokeilla huomaamattomaan paikkaan ja varmistaa, että materiaali kestää ainetta. Muista myös, että puhdistusaineet voivat reagoida vaarallisesti keskenään. Siksi kerrallaan siivotaan aina vain yhdellä aineella.

Käytä harkiten kloorattuja desinfiointiaineita ja liuottimia sekä antibakteerisia aineita sisältäviä tuotteita. Ne rasittavat ympäristöä ja ovat haitallisia terveydelle.

Klorin Laventeli Valkaisu- ja desinfiointiaine

Desinfiointiin ja valkaisuun

KLORIN LAVENTELI VALKAISU- JA DESINFIOINTIAINE (0,75 L)

Voimakkaasti emäksinen (pH 13,2) tuote desinfioi ja raikastaa kylpyhuonetilat, mutta myös siivousvälineet, jäteastiat ja lattiakaivot. Sopii lisäksi vaaleiden tekstiilien ja puupintojen valkaisuun sekä tahranpoistoon. Klooripitoinen aine laimennetaan kylmällä vedellä annostusohjeiden mukaisesti ja pestyt pinnat huuhdellaan huolellisesti. Tuotetta ei saa sekoittaa muiden pesuaineiden joukkoon. Alkuperämaa Ranska.

Fairy Original astianpesuaine

Kevyeen puunaukseen

FAIRY ORIGINAL ASTIANPESUAINE (500 ML)

Runsaasti vaahtoava tiskiaineklassikko kunnostautuu erityisesti rasvan irrottajana. Sitä voi käyttää käsitiskin lisäksi mietona yleispuhdistusaineena kaikilla kodin pestävillä pinnoilla. Aine toimii hyvin myös ikkunanpesussa. Muutama tippa veteen riittää annosteluksi, eikä pintaa tarvitse välttämättä huuhdella. Laimentamattoman aineen pH on 9. Alkuperämaa Iso-Britannia.

Tolu Aito Yleispuhdistusaine

Järeän lian kimppuun

TOLU AITO YLEISPUHDISTUSAINE (1 L)

Monikäyttöinen kodin yleispuhdistusaine sisältää 15–30 % mäntyöljysaippuaa sekä säilöntäainetta ja hajustetta. Miedoksi laimennetulla pesuliuoksella puhdistuvat kodin pinnat, vahvemmalla myös kellarit, kalaverkot ja kukkaruukut. Pesuaine on huuhdeltava huolellisesti.
Laimentamattoman tuotteen pH on 10,5. Alkuperämaa Tanska.

Havu Mäntysuopaliuos

Hyönteisten torjuntaan

HAVU MÄNTYSUOPALIUOS (1 L)

Fosfaatittomaan mäntysuopaan ei ole lisätty hajusteita eikä väriaineita. Sen teho ja tuoksu perustuvat luonnosta peräisin olevaan mäntyöljyyn. Tuote sopii kodin pintojen ja uunin puhdistukseen sekä mattojen pesuun. Sitä voidaan käyttää myös hyönteisten ja punkkien torjuntaan. Tuote sisältää 15–30 % saippuaa ja säilöntäainetta. pH on 9,5. Alkuperämaa Tanska.

Cif Cream Lemon Hankausaine

Kunnon jynssäykseen

CIF CREAM LEMON HANKAUSAINE (500 ML)

Paksun puhdistusnesteen mikrohiukkaset irrottavat pinttyneenkin lian ja rasvan keittiö- ja wc-altaasta, liesitasosta ja uunista. Hankausainetta hierotaan puhdistettavaan kohteeseen pehmeällä, kostealla sienellä ja aine huuhdellaan huolellisesti pois. Tuotteen pH on 9. Alkuperämaa Alankomaat.

Rainbow Ikkunanpesusuihke

Lasit kirkkaiksi

RAINBOW IKKUNANPESUSUIHKE (500 ML)

Käyttövalmis suihke on tarkoitettu kaikille pesua kestäville lasipinnoille, kuten ikkunoille, peileille ja lasipöydille. Tuotetta suihkutetaan puhdistettavalle pinnalle noin 25 sentin etäisyydeltä, minkä jälkeen pinta kuivataan nukkaamattomalla liinalla. Valmistusaineena on käytetty muun muassa denaturoitua alkoholia. Alkuperämaa Tanska.

 

Teksti
Kuva Heli Blåfield ja Roope Permanto
Avainsanat: kodinhoito siivous
Arvioi artikkeli
Tervetuloa ostoksille

Anna arvio

1/5 5/5