Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Paistinpannujen valintaopas

Teksti:
Marita Suontausta
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 11.12.2012
|
Muokattu: 31.8.2020
Paistokasari, wok-pannu, grillipannu, pinnoitettu pannu, valurautapannu. Peruspannulla pärjää, mutta vaihtoehtojakin on.

Paistokasari

Paistokasari on kattilan ja paistinpannun välimuoto. Se on syvä paistinpannu, jossa voi valmistaa helposti esimerkiksi runsasliemisiä kastikkeita ja patoja. Siinä voi toki ruskistaa ja paistaa kaikenlaisia ruokia, mutta munakkaiden ja ohukaisten paistaminen syvässä pannussa on hankalaa.

Paistokasareita on markkinoilla monesta materiaalista valmistettuna. Teräs ja valurauta kestävät hyvin kuumuutta, mutta useimmiten kätevin käytössä on pinnoitettu alumiini.

Hoito

Hoito riippuu pinnoitteesta. Pinnoitetulle suositellaan käytettäväksi muovisia välineitä, käsinpesua ja maltillista kuumentamista. Valurauta kestää kuumuutta, mutta sitä ei saa pestä saippualla eikä astianpesukoneessa. Teräksen voi pestä myös koneessa. Pinnoitetulle pinnalle rasva laitetaan kuumentamisen alussa, teräkselle ja valuraudalle vasta kun pannu on jo kuuma.

Wokkipannu

Wokpannun ja paistokasarin ero on lähinnä pannun pohjan koossa.

Wokin pohja on pieni, läpimitaltaan noin 15 cm. Perinteisessä wokpannussa on kaksi kahvaa yhden pitkän paistinpannun kahvaa muistuttavan sijaan.

Wokpannussa öljy kuumennetaan hyvin kuumaksi. Suikaloidut kasvikset ja liha paistetaan mieluiten pienissä erissä nopeasti eli pikapaistetaan. Wokkeja löytyy markkinoilta muun muassavalurautaisina ja pinnoitettuina.

Hoito

Hoito riippuu pinnoitteesta. Pinnoitetulle suositellaan käytettäväksi muovisia välineitä, käsinpesua ja maltillista kuumentamista. Valurauta kestää kuumuutta, mutta sitä ei saa pestä saippualla eikä astianpesukoneessa. Teräksen voi pestä myös koneessa. Pinnoitetulle pinnalle rasva laitetaan kuumentamisen alussa, teräkselle ja valuraudalle vasta kun pannu on jo kuuma.

Grilli- tai parilapannu

Grilli- tai parilapannun aaltomainen pohja muistuttaa grillin parilaa. Grillipannu on vähärasvaisesta ruoasta pitävälle pihvinpaistajalle oiva pannu. Sillä saa myös kala- tai broilerifileille sekä esimerkiksi kesäkurpitsaviipaleille uudenlaisen paistopinnan.

Paistettavan tuotteen koko pinta ei ota pannuun kiinni vaan ainoastaan pannun ritilöihin. Siksi lopputulos on raidallinen tai ruudullinen, jos välillä saman paistopuolen kääntää hiukan eri suuntaan.

Onnistuneen ja kypsän lopputuloksen saamiseksi pannu pitää kuumentaa riittävän kuumaksi. Grillipannuja on sekä valurautaisina että pinnoitettuina. Tarttumisen estämiseksi tarvittava rasva sivellään pihviin eikä laiteta pannulle.

Hoito

Hoito riippuu pinnoitteesta. Pinnoitetulle suositellaan käytettäväksi muovisia välineitä, käsinpesua ja maltillista kuumentamista. Valurauta kestää kuumuutta, mutta sitä ei saa pestä saippualla eikä astianpesukoneessa.

Pinnoitetulle pinnalle rasva laitetaan kuumentamisen alussa, teräkselle ja valuraudalle vasta kun pannu on jo kuuma.

Valurautapannu

Valurautaiset paistinpannut ovat pitkäikäisiä, kestäviä ja hyvin lämpöä sitovia. Ruskistaminen onnistuu valurautapannuissa todella hyvin, mutta paistaminen vaatii rasvaa.

Monen mielestä juuri valurautapannulla saa paistettua parhaimmat pihvit ja letut. Valurautapannut soveltuvat hyvin myös liekittämiseen.

Valurauta kestää suuriakin lämpötiloja, mutta äkkinäisiä lämmönvaihteluita pitää välttää. Valurautapannua kannattaa käyttää varoen keraamisella liedellä, koska painavana se voi naarmuttaa liesitason pintaa.

Valuraudasta valmistetaan eri kokoisia paistinpannuja sekä erikoispannuja kuten blini-, lettu- tai wokpannuja.

Hoito

Valurautapannun pinta kestää hyvin metallisetkin työvälineet. Pannulla voi käyttää myös puisia tai muovisia välineitä. Kannattaa kuitenkin varmistaa, että muovivälineet kestävät korkeita lämpötiloja.

On suositeltavaa lukea pannun hoito-ohje huolella ennen käyttöön ottoa. Usein uusi valurauta-astia täytyy pestä miedolla pesuaineella ennen ensimmäistä käyttöä ja rasvata.

Hyvin hoidetulle pannulle riittää paistamisen jälkeen usein vain pyyhkiminen talouspaperilla. Perushoito pannulle on yleensä pelkkä vesipesu kuumalla vedellä ja huolellinen kuivaus, ettei astia ruostu.

Jos pannuun on tarttunut kiinni ruokaa, pannun voi liottaa tai vaikeammissa tapauksissa siinä voi kiehauttaa vettä. Silloin tällöin pannu kannattaa rasvata suolattomalla rasvalla pesun jälkeen. Valurautapannua ei suositella pestävän astianpesuaineella, sillä se pesee pois myös pannua suojaavan rasvan. Valurautapannua ei saa koskaan laittaa astianpesukoneeseen.

Pinnoitettu pannu

Pinnoitetut pannut ovat suosittuja, sillä ne ovat periaatteessa helppohoitoisia eikä ruoka kypsennettäessä tartu niihin kiinni.

Pinnoitetuissa pannuissa voi paistaa joko täysin ilman rasvaa tai vain vähällä rasvalla. Tarttumattomaksi pinnoitetut pannut ovat useimmiten alumiinisia tai ruostumatonta terästä.

Pinnoitetut pannut eivät pidä siitä, että niitä kuumennetaan tyhjänä kovalla lämmöllä. Pannua ei saa kuumentaa lieden täydellä teholla. Kuumentamisen alussa pannulle lisätään rasva tai tilkka vettä.

Pinnoitetun pannun ikä ei aktiivikäytössä ole kovin pitkä. Pinnoitteet kuitenkin kehittyvät koko ajan.

Hoito

Koska pannujen pinnoitus naarmuuntuu helposti, pinnoitetuille pannuille suositellaan muovisia tai puisia työvälineitä. Jotkut pinnoitteet kyllä kestävät myös metalliset työvälineet. Asia kannattaa varmistaa pannun hoito-ohjeesta.

Pinnoitetuille pannuille suositellaan käsinpesua. Pesu konetiskiaineilla heikentää aikaa myöten paisto-ominaisuuksia. Pinnoitettu pannu ei sovi ruoan säilyttämiseen.

Teräspannu

Markkinoilla on joitakin teräksestä valmistettuja paistinpannuja. Teräs ei ole paisto-ominaisuuksiltaan kovin hyvä. Ruoan pohjaan tarttuminen vähenee, kun rasvaa lisätään vasta kuumalle pannulle.

Hoito

Hoidon kannalta teräspannu on helppo. Sen voi pestä astianpesukoneessa ja siinä voi säilyttää ruokia.

Paistinpannun valintaan vaikuttavat liesi ja se, minkälaisia ruokia sillä valmistetaan. Aktiiviharrastajalle on peruspannun rinnalle vaihtoehtoja, kuten paistokasari tai wok-pannu. Lettujen ystävä hankkii lettu- eli ohukaispannun neljällä tai seitsemällä kololla.