Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Jääkaappi – ostajan opas

Teksti:
Anna-Maria Wasenius ja Yhteishyvän toimitus.
Asiantuntija:
tuoteryhmäpäällikkö Juha Valtonen, SOK; asiakaspäällikkö Outi-Leena Pesonen, Philips ja key account manager Kari Heikkinen, Braun
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 30.8.2012
|
Muokattu: 28.10.2022
Kylmälaitteet ovat kiireisessä arjessa korvaamattomia. Elintarvikkeet säilyvät niissä pitkään ja tuoreruokaa voi hankkia kotiin viikon tarpeiksi.

Keittöstä halutaan viihtyisä ja toimiva, sillä siellä vietetään paljon aikaa. Energiaseikkojen ohella jääkaapin tärkeiksi valintakriteereiksi nousevat tilakysymykset ja muotoilu. Varustelussakin löytyy ja lisää ominaisuuksia on tulossa.

Suurena laitteena jääkaappi tarvitsee keittiössä oman, ennalta suunnitellun tilan. Valtaosa markkinoiden jääkaapeista on standardikokoisia. Peruskokojen lisäksi saatavilla on etenkin erikoisempia korkeuksia.

Jääkaapin energiankulutus

Kylmälaitteissa on käytössä energiamerkintä, joka antaa vertailukelpoista tietoa laitteen kuluttaman sähkön määrästä. Parhaat kylmälaitteet ovat A+ ja A++ -luokkaa.

Energiataloudellista on myös tietää, minkä kokoisen laitteen tarvitsee, sillä iso kaappi vie pientä enemmän sähköä.

Jotta energiamerkinnän kulutus pitäisi käytännössä paikkansa, on laitteet sijoitettava viisaasti. Riittämätön ilmankierto tai laitteen sijoittaminen lämpimän kodinkoneen viereen lisäävät merkittävästi sähkönkulutusta jopa kaksinkertaistaen sen. Huono ilmankierto rasittaa myös laitteen tekniikkaa lyhentäen käyttöikää.

Ilmankiertotila

Ilmankiertotilaa tarvitaan vähintään 5 cm laitteen yläpuolella ja 1–2 cm laitteen takana. Joissakin malleissa myös sivuseinälle on jätettävä tilaa. Alareunan säleikköä ei saa peittää sokkelilla. Osassa kylmälaitteita ilmakiertotila on huomioitu jo valmiiksi erilaisin ritilöin. Kalusteen ja yläkaapin väliin jäävän tyhjään tilaan voi halutessaan asentaa myös irrallisena saatavan ritilän.

Sijoita etäälle lämmöstä

Kylmälaite ei saa sijaita uunin tai muun lämpimän laitteen, kuten astianpesukoneen vieressä. Myös lämpöpatterit on paras pitää niistä etäällä.

Puhdista säännöllisesti

Paksulla pölykerroksella jääkaapin takaosassa on sama vaikutus kuin riittämättömällä ilmankierrolla: energiankulutus kasvaa ja käyttöikä lyhenee. Siksi jääkaapin takaosa on ajoittain muistettava puhdistaa.

Säädä lämpötila sopivaksi

Jääkaapin suositeltava keskilämpötila on +5 ja pakastimen –18 astetta. Jos haluat mitata jääkaapin lämpötilan, tee se nesteen avulla eli sijoita lämpömittari vaikkapa vesilasiin saadaksesi todenmukaisen mittaustuloksen. Huomaa, että tavallisessa jääkaappimallissa lämpötila vaihtelee kaapin eri osissa siten, että alempana on viileämpää kuin ylhäällä.

Järkevillä käyttötavoilla jääkaapin energiankulutus pysyy kurissa ja käyttöikä odotettuna.

Jääkaapin tyyli

Jääkaapeissa on estetiikkaa ja jopa trendejä. Viime vuosituhannen lopulla vannottiin valkoisen nimeen, mutta 2000- ja 2010-lukuja on hallinnut ruostumaton teräs.

Valkeaa on aina saatavilla, mutta uuttakin löytyy. Linjakkaasti kalustettu keittiö saa luonnetta ja tyyliä kiiltävän mustilla (Piano Black -väritys) kodinkoneilla. Euroopassa musta keittiötekniikka on suosittua ja valkeat koneet edustavat siellä tyylitietoisten muodinluojien nostalgiaa.

Päätyylien lisäksi saatavilla on satunnaisia värejä, kuten punaista, sekä tavallisesta poikkeavaa muotoilua, kuten retrohenkisiä jenkkikaappeja, jollaisen sijoittaminen vapaasti esimerkiksi saunatupaan voi olla hauska sisustusteko.

Muotoilua ja sisustuksellisuutta

Oven kaarevuus tai suoruus, linjojen selkeys tai pehmeys ja kahvan muoto ja koko antavat selkeän tyylillisen leiman kodinkoneelle. Konetta valittaessa huomio kiinnittyy tämän tyylin ja keittiökalusteiden yhteensopivuuteen. Kodinkoneilla keittiön sisustusta voidaan pehmentää tai terävöittää. Ne voivat pelkistää tai luoda monimutkaisuudellaan tunnelmaa pitkälle viedystä teknisyydestä. Niillä saadaan aikaan sekä luksustunnelmaa että retrohenkeä. Ne voidaan myös integroimalla piilottaa kalusteisiin.

Sisältä kaunis jääkaappi

Itse jääkaappikin on ajatuksella sisustettu. Ovitilat, hyllytilat, sisustan väri, säätömahdollisuudet, lisäosat ja erikoissäilytystilat, kuten paikka nopealle pullonkylmennykselle, vaihtelevat kaapeittain. Kotiin hankitaankin usein kaappi, jonka sisäosat hivelevät silmää ulkoisen designin lisäksi.

Jääkaappi ja pakastin – erilaisia yhdistelmiä

Keittiöön sijoitettavan jääkaapin valinnassa on muistettava myös pakastimia. Jääkaappi ja pakastin ovat usein tyyliltään yhteneväisiä ja samaa laitetta. Kun tilaa on paljon tai kyseessä on uudiskohde, valinnanmahdollisuudet kasvavat. Minkä verran tarvitaan jääkaappitilaa ja minkä verran pakastintilaa?

Yksi jääkaappi-pakastin

Kun jääkaappi sijoitetaan pienempään keittiöön, on ratkaisuna perinteisesti kaksiovinen jääkaappipakastin, jossa yläosassa on jääkaappi ja alaosassa pakastin. Tätä tyypillistä yhdistelmää saa myös erikoiskorkeana kaksimetrisenä mallina sekä erilaisilla jaoilla, joissa jääkaapille on annettu pakastinta enemmän tilaa.

Kaksi jääkaappipakastinta

Yhtä hyvin vierekkäin voi sijoittaa kaksi jääkaappi-pakastinta, jolloin yläkaapit ovat jääkaappeja ja alakaapit pakastimia, ja tulos näyttää nelioviselta kokonaisuudelta. Kokonaisuuden voi rakentaa jakosuhteeltaan omaan tarpeeseen sopivista jääkaappi-pakastimista.

Erillisyys voi olla myös ekologista. Jos jääkaappi-pakastimessa on erilliset kompressorit, voi osan laitteesta tarvittaessa sammuttaa. Silloin esimerkiksi kahden jääkaappipakastimen kokonaisuudesta jokaisen neljänneksen toiminnan pystyy säätämään erikseen.

Jenkkikaappi ja muut erikoiskoot

Saatavilla on myös erikoiskorkeita ja standardeja matalampia malleja. Esimerkiksi jenkkikaapissa on tyypillisesti leveän jääkaapin päällä matala pakastin. Leveä ja tilava jenkkikaappi voi olla hyvin tyylikäs kylmäsäilytysratkaisu. Jenkkikaapin oman oven takana sijaitseva pakastin on tehokkaampi kuin pienen jääkaapin pakastelokero. Jenkkikaappeja suositaan myös mökeillä.

Kaksi täyskorkeaa kaappia

Tyypillinen suuremman keittiön ratkaisu on sijoittaa vierekkäin kaksi designiltaan samanlaista korkeaa kaappia, joista toinen on jääkaappi ja toinen pakastin.

Side by side -kaappi

Jääkaappi-pakastin, jossa on kaksi korkeaa ovea vierekkäin pakastimen ollessa hieman jääkaappia pienempi on suosittu vaihtoehto. Kaapin ovessa on usein jääpalakone, mikä tarkoittaa, että kaapille on vedettävä vesijohto. Side by side –kaappi on kahta täyskorkeaa kaappia pienempi kokonaisuus, sillä on leveyttä yleensä 90 senttiä ja korkeutta hieman vähemmän kuin normaalilla kaappipakastimella, mikä on muistettava huomioida suunnittelussa. Syvyyttä taas on hieman enemmän, sillä side by side –laitteissa ovien taso on kaappien ovilinjan etupuolella.

Täyskorkea jääkaappi ja jääkaappi-pakastin

Jos pakastintilalle on vähemmän tarvetta, voi vierekkäin laittaa tyyliltään yhteneväisen jääkaapin ja jääkaappipakastimen, jolloin ovia on kolme. Kylmälaitteiden kätisyydet ovat tavallisesti vaihdettavissa, jotta kahvat saadaan keskelle vierekkäin.

Jääkaapin muut ominaisuudet

OminaisuusMiten toimii
AutomaattisulatusJääkaapin takaseinään muodostuu kosteutta. Automaattisulatuksessa kosteus valuu takaseinän kouruun ja sieltä edelleen putkea pitkin kompressorin päällä sijaitsevaan astiaan, josta laitteen tuottama lämpö haihduttaa sen pois.
Elektroninen vai mekaaninen termostaatti?Elektroninen termostaatti mahdollistaa tarkan lämpötilansäädön. Perinteistä ja mekaanista termostaattia puolustetaan siksi, että sen ajatellaan olevan kestävä. 
ErikoispinnoiteHygieenisellä sisäpinnoitteella on monta nimitystä valmistajasta riippuen. Muun muassa Antibacteria-pinnoitteeksi kutsutun materiaalin tarkoituksena on estää bakteerikasvuston leviäminen jääkaapissa.
DigitaalinäyttöSelkeä lämpötilan numeronäyttö laitteen ulkopuolella auttaa turvallisen ja energiataloudellisen säilytyslämpötilan seurannassa. Käytännössä digitaalinäyttö kulkee käsi kädessä elektronisen termostaatin kanssa.
Dynaaminen kylmennysKaikkialla jääkapissa ei vallitse sama lämpötila. Vaikka näyttö kertoo lämpötilan olevan +5 astetta, tämä pitää todennäköisesti paikkansa kaapin keskiosan alapuolella. Ylähyllyillä ja vihannestilassa on perinteisesti lämpimämpää. Dynaaminen kylmennys huolehtii siitä, että kaapin lämpötila on tasainen erikoistiloja lukuun ottamatta kaapin kaikilla tasoilla.
HinnatJääkaappien hinnat vaihtelevat koosta, materiaaleista ja ominaisuuksista riippuen aina parista sadasta muutamaan tuhanteen euroon. Täyskorkean, valkean jääkaapin hinta vaihtelee noin 500–800 euron välillä.
NollatilaNollatila on jääkaapin alaosassa sijaitseva kylmempi tila, jonka lämpötila on nimen mukaisesti nollassa tai jopa muutaman asteen sen alapuolella. Tässä tilassa tietyt raaka-aineet, kuten liha, kala ja kana, säilyvät moninkertaisen ajan tavalliseen jääkaappilämpötilaan verrattuna. Nollatila löytyy paremmista jääkaappimalleista.
PuhallinMonesta jääkaapista tuttu pyörivä propelli ei vastaa tekniikaltaan tai teholtaan dynaamista kylmennystä, mutta senkin tehtävä on pyrkiä tasaamaan jääkaapin sisälämpötilaa.
TilavuusJääkaappien tilavuudet vaihtelevat noin sadasta litrasta liki 400 litraan. Energiatehokas laite voi vaikuttaa hieman ahtaammalta, koska hyvä eristys on vienyt siitä hieman tilaa.
ValaistusToisin kuin pakastimessa, jääkaapissa on aina valo, mutta valaisemena voi mallista riippuen olla joko halogeeni- tai hehkulamppu.
Varoitusvalot ja -äänetErilaiset kontrollimekanismit hälyttävät poikkeavista lämpötiloista tai oven unohtumisesta auki.

Jääkaapin ostajan muistilista

  • Jääkaapille varattu tila?
  • Jääkaapin energiankulutus?
  • Jääkaapin sopiva koko?
  • Jääkaappitilan ja pakastustilan suhde?
  • Jääkaapin väri ja tyyli?
  • Mitä ominaisuuksia kaipaat?

Jääkaappien mittoja

  • Tavallisimmin jääkaapille varataan keittiökalusteisiin 60 cm leveä ja syvä sekä 190 cm korkea aukko, johon standardinmukainen 185 cm:n täyskorkea jääkaappi tai kaksiovinen jääkaappipakastin voidaan upottaa.
  • Pienessä keittiössä tilaa voi olla vain pienelle jääkaapille. Silloin laitteen leveys on tavallisimmin 50–55 cm ja korkeus 85 cm.
  • Suuremmissa keittiöissä tilaa varataan 120 cm leveydeltä kahta täyskorkeaa kaappia varten.
  • Jenkkikaappien leveys on tavallisimmin 55–70 cm ja korkeus vaihtelee reilusta metristä kahteen.
  • Side by side -kaappi eli jääkaapin ja pakastimen korkea yhdistelmä on 90 cm leveä ja 175–180 cm korkea. Side by side -jääkaapin ovessa on usein jääpalakone, mikä vaatii toimiakseen vesijohdon.

Jääkaapin paikka

  • Ota huomioon riittävä ilmankiertotila. Liian ahdas sijoittelu lisää energiankulutusta ja kuormittaa laitetta.
  • Kylmälaitteet eivät saa sijaita lämpimien kodinkoneiden, kuten uunin tai astianpesukoneen vieressä. Myös lämpöpatterit on paras pitää etäällä kylmälaitteista.
  • Toiminnallisesti jääkaapin on hyvä sijaita pöytätasojen ja lieden lähellä.
  • Etenkin jenkkikaapin ja side by side -kaapin hankinta kannattaa huomioida jo keittiön suunnitteluvaiheessa, sillä ne vaativat hieman standardeista poikkeavan tilan.

Käyttö ja puhdistus

  • Säädä sopivat lämpötilat ja kontrolloi niitä.
  • Vältä oven turhaa avaamista aina, mutta etenkin sähkökatkon aikana ja helteillä.
  • Imuroi laitteen takaosan lauhdutin ja kompressori ajoittain puhtaaksi pölystä.
  • Putsaa tiivisteet ja huolehdi, että ne ovat kunnossa.

Elintarvikkeet

  • Älä ahda laitetta liian täyteen.
  • Sijoita helposti pilaantuvat elintarvikkeet jääkaapin kylmimpään osaan. Tämä on usein merkitty nuolin kaapin sisäseiniin tai kerrottu käyttöohjeessa.
  • Tuota ilmaista jäähdytysenergiaa ottamalla pakasteet vuorokautta aikaisemmin sulamaan jääkaappiin.
  • Jäähdytä lämpimät ruoat hyvin ennen jääkaappiin laittoa.
  • Aseta jääkaappi kylmempään lämpötilaan tai tehojäähdytysasentoon, jos tiedät sinne olevan tulossa paljon huoneenlämpöistä tavaraa. Näin kaapin lämpötila ei välillä pääse nousemaan liikaa. Muista sammuttaa toiminto tai säätää lämpötila takaisin oikeaksi.