Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Istumajärjestys eli plaseeraus

Teksti:
Anna-Maria Wasenius ja Yhteishyvän toimitus.
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 26.2.2014
|
Muokattu: 28.10.2022
Istumajärjestys on tärkeä erityisesti virallisessa seuraelämässä, mutta myös vähemmän virallisissa juhlissa on hyvä noudattaa tiettyjä sääntöjä.

Istumapaikat osoitetaan vieraille paikka- eli pöytäkorttien avulla, joilla on sekä koristeellinen että käytännöllinen merkitys. Ne sijoitetaan näkyvästi joko korkeimman lasin päälle, lasia vasten tai omaan pidikkeeseensä.

Vapaamuotoisilla kutsuilla pöytäkortin voi kiinnittää vaikkapa lautasliinan koristeeseen. Virallisten kutsujen pöytäkortti on suorakaiteen muotoinen ja valkoinen. Isäntäväen korteissa lukee aina vain emäntä ja isäntä.

Istumajärjestyksen sääntöjä

Arvojärjestys

Virallisissa tilaisuuksissa istumajärjestyksen määrää arvojärjestys. Sukuaterioilla kunniapaikka kuuluu vanhimmille. Muutoin vieraat tulevat ennen sukulaisia. Jos mukana on ulkomaalaisia, heidät asetetaan omien maanmiesten edelle. Jos kaikki vieraat ovat samanarvoisia, on huomaavaista ajatella, kuka viihtyy kenenkin seurassa.

Vierekkäisyys

Aviopuolisoita tai pariskuntia ei yleensä sijoiteta vierekkäin. Jos juhlissa on yhtä paljon naisia ja miehiä, sijoita naiset miesten viereen ja toisin päin.

Emännän ja isännän paikka

Emännän ja isännän paikat ovat pitkässä pöydässä toisiaan vastapäätä joko pöydän päissä tai keskellä.

Kunniapaikka isännän tai emännän vieressä

Varaa kunniavieraalle kunniapaikka: naispuoliselle isännän ja miespuoliselle emännän vierestä.

Pöytäkartta on paikallaan, jos pöytiä on monta. Se sijoitetaan eteiseen, jotta vieraat voivat heti saapuessaan etsiä istumapaikkansa.

Lisää aiheesta